America scindată

Barack Obama a câştigat Casa Albă cu un mare avans. A reuşit să adune în jurul lui o majoritate confortabilă. 2/3 dintre americani l-au dorit preşedinte. A fost privit ca un salvator, ca un Mesia, cu entuziasm acasă şi în lume. America a fost unită în jurul lui. A fost aproape un consens. În 2016, lucrurile stau exact pe dos. Trump a câştigat foarte, foarte strâns, iar la vot direct chiar a pierdut, Hillary Clinton ar trebui să fie preşedinte, a avut mai multe voturi. Această Americă pe muchie de cuţit e-n pericol. Rezultatul strâns a divizat America în două, cum tai o pâine la mijloc. O Americă este împotriva celeilalte Americi. Unii plâng, alţii sunt fericiţi. Ei nu se acceptă unii pe alţii. Anti-Trump au ieşit deja pe străzi în mai multe oraşe să protesteze. E abia începutul. Obama a spus în declaraţia sa de după alegeri că prima problemă a lui Donald Trump este să încerce se reunifice America. Şansele sale!?

Nu se anunţă nimic bun pentru noua administraţie. În plus, Donald Trump este un lider conflictual pe linia lui Richard Nixon, care îi detesta pe democraţi şi mai ales pe John F. Kennedy, establishment-ul de la Washington. Nixon detesta lumea reprezentată de democraţi&Kennedy. Nixon a scindat America. O epocă liniştită, de pace internă, de compromis politic şi social în societatea americană se cam termină. Începe altă epocă – a tensiunilor, crizelor şi a conflictelor. Anii ‘60 ai secolului XX s-ar putea repeta. Cred că în următorii 4 ani vom avea zilnic SUA pe pagina întâi a ziarelor.

Cele două Americi sunt foarte diferite ca aspiraţii. O Americă a tinerei generaţii, dinamică, educată, upper middle class, trăind bine, cu profesii bune şi de viitor. O Americă integrată şi mulţumită. Ea este plasată mai ales pe coastele de est şi vest, zone cu cel mai mare dinamism economic. De cealaltă parte avem un electorat care a votat Trump. Provine din America profundă. America aceasta priveşte cu ostilitate spre Washington, de unde în ultimii 30 de ani nu a venit mai nimic bun. Declinul economic, dispariţia unor industrii revolute nu au putut fi stopate. Este o Americă a trecutului care trăieşte în urmă cu o generaţie, în anii ‘80 ai secolului XX. Agrară, artizanală în cea mai mare parte, nostalgică, America celor săraci, cu oraşe depopulate în urma schimbărilor tehnologiilor, a ruinării industriilor învechite şi cu o rată ridicată a şomajului. Care nu vede un viitor. O Americă deprimată. America small business, a afacerilor de familie, a benzinăriilor, pizzeriilor, spalătoriilor, prăvaliaşilor, a garajiştilor, a funcţionărimii şi fermierilor.

Hillary Clinton a spus că nu credea că America este atât de divizată! Din nefericire pentru ea, a calculat prost. La votul pentru Casa Albă s-au manifestat din plin sciziunile, fracturile, divizările, şi mai ales frustrările Americii. Ele au dat majoritatea fragilă a lui Trump.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.