Americanii au dezmembrat ultima megabombă atomică

SUA au dezmembrat un model B-53 din vremea Războiului Rece. Era ultimul exemplar din seria de cele mai puternice bombe atomice ale Statelor Unite cu o forţă de 600 de ori mai mare decât cea de la Hiroshima, potrivit rfi.ro. Operaţiunea a avut loc o uzină din Amarillo, Texas, conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Securitate Nucleară. Odată cu dezmembrarea au fost extrase 135 kg de uraniu îmbogăţit din ogivul nuclear al proiectilului.

A fost ultima bombă din categoria celor mai distructive ale arsenalului american. Avea o greutate totală de 4,5 tone şi avea dimensiunile unui microbuz. Fusese construită în 1962 – anul crizei din Cuba, când tensiunile cu Uniunea Sovietică au atins cote alarmiste. Forţa exploziei unui model B-53 era de nouă megatone, adică de 600 de ori mai puternică decât cea care a distrus Hiroshima.

Dezmembrarea acestei bombe este cu atât mai importantă cu cât este şi ultima la nivel mondial. Monstruoasele mega-ogive fuseseră construite în perioada cea mai tensionată a Războiului Rece şi erau gândite pentru distrugere totală. Se poate spune aşadar că era acestui tip de arme s-a încheiat în sfârşit. Actualele bombe sunt mult mai mici şi mult mai precise.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.