Americanii BSOG au instalat platforma de foraj gaze în Marea Neagră VIDEO

Americanii BSOG Americanii de la Black Sea Oil & Gas a finalizat instalărea platformei de producţie gaze naturale Ana, prima platformă construită și instalată în România în ultimii 30 de ani, arată compania într-un comunicat de presă

Platforma a fost instalată cu succes la aproximativ 120 km distanţă de ţărm, pe zăcământul Ana, în ape cu adâncimea de 70 de metri, de Grup Servicii Petroliere iar toate operațiunile au fost filmate și transpuse într-un videoclip Construirea si instalarea platformei Ana in Marea Neagra. Zăcământul pe care îl au concesionat americanii este așteptat să scoată primele gaze la începutul anului viitor.  Cu o rezervă estimată de circa 10 miliarde de mc de gaze, producția anuală așteptată este de 1 miliar de mc. Încă de acum câțiva ani, jumătrate din producție este deja acontată de francezii de la ENGIE, care distribuie și furnizează gaze în toată jumătatea de sud a țării.

Platforma Ana este o platformă de producţie gaze naturale de 3000 de tone, formată dintr-o structură de susţinere (jacket) care se află parţial în apă, și un ansamblu de 3 punţi aflat deasupra apei. Gazele provenite din zăcămintele Ana și Doina sunt colectate și măsurate pe platformă, apoi trimise la ţărm la staţia de tratare a gazelor de la Vadu printr-o conductă de 16 ţoli, pe o distanţă de 126 km din care 121 km de conductă submarină și 4.5 km de conductă terestră. Nivelul de echipare al platformei este minim și va fi complet automatizată. Cu toată infrastructura acum instalată, conectarea la instalaţii și punerea în funcțiune vor avea loc în perioada următoare, înaintea campaniei de foraj preconizată pentru luna noiembrie a acestui an.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (“Proiectul MGD”) este realizat în proporţie de 70%.

Proiectul MGD, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie Ana monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Naţional de Transport operat de SNTGN Transgaz SA la staţia de măsurare a gazelor aflată în cadrul staţiei de tratare a gazelor.

„Am mai făcut un pas către aprovizionarea cu gaze românești a României. Acest proiect din Marea Neagră demonstrează oportunitatea unică pe care doar România o are în Uniunea Europeană de a deveni independentă în materie de gaze naturale și, prin urmare, de a-și reduce dependența în creștere faţă de gazele din import. Proiectul MGD permite, de asemenea, dezvoltarea economică și rapidă a altor descoperiri de gaze făcute în platoul continental românesc al Mării Negre de alţi concesionari, în intervalul de timp preconizat pentru utilizarea gazelor naturale drept combustibil de tranziție și oferă în plus o infrastructură valoroasă pentru tranziția către producția de energie verde”,a declarat Mark Beacom, Directorul General al BSOG.

BSOG, deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de energie cu sediul în România care desfășoară operațiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale. În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din Proiectul MGD și două licențe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deține o participație de 70%. BSOG este compania operatoare în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources SRL (20% participaţie) şi Gas Plus Dacia SRL (10% participaţie).

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul. La 31 decembrie 2020, grupul avea 43 de concesiuni de exploatare situate pe întreg teritoriul Italiei, un total de aproximativ 1.800 de kilometri de rețea de distribuție în 40 de municipalități, deservind peste 67.000 de utilizatori finali, şi un număr de 155 de angajați. Gas Plus deține o participație de 10% în concesiunea XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime situată în platforma continentală a Mării Negre.

Petro Ventures, un grup privat de investiții, deține o participație de 20% în concesiunea XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime, situată în platforma continentală a Mării Negre

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

4 Comentarii

  1. In Uniunea Europeana, si nu numai, Romania are o situatie priviliegiata in contextul exploziei pretului la diverse materii prime, mai ales alimente si energie dar si la materiale de constructii. Romania e exportator net de materii prime alimentare si are un deficit commercial redus, comparativ cu alte tari, la energie si materiale de constructie. De ceva vreme am tot incercat sa conving lumea ca investitiile de viitor nu sunt in telefoane mobile ci in lucruri esentiale de cand si cat a fi lumea: mancare, energie, adapost.

  2. Vai ce bucurie ! Vom avea pentru poolime o gramada de gaze ieftine ( gaze emanate pe koor ) !

  3. Zicea cineva că va fi gazul ieftin? Băieți, asta trece pe piața liberă și bursa și va costa mult peste prețul de producție. Deja își freacă mâinile băieții a ce prețuri are gazul au făcut afacerea vieții. Prostii plătesc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.