Americanii care scot gaze din Marea Neagră, iertați de taxa de solidaritate

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), controlată de fondul de investiții american The Carlyle, și-a retras de la Curtea de Arbitraj de la Paris toate pretențiile financiare de la statul român a informat Curtea de Arbitraj de la Paris. Americanii, care sunt singurii car au început să scoată gaze de pe noul teritoriu românesc al Mării Negre, obținut în urma procesului de la Haga pentru delimitarea platoului maritim al Insulei Șerpilor, au cerut recent judecătorilor comerciali de la Curtea de Arbitraj de la Paris să constate că statul român nu a respectat contractul de concesiune și exploatare a gazelor din Marea Neagră. Miza disputei ar putea fi de 2 miliarde de lei (400 milioane de euro).

Un document semnat de Casian-Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, se arată că societățile are au devenit producători noi în 2022 și/sau vor deveni producători noi în 2023 ar trebui să fie scutite de la plata contribuției de solidaritate. Documentul are data de înregistrare 7 decembrie 2023. Orice legătură posibilă cu vizita lui Marcel Ciolacu în SUA cu revizuirea conceptului autorităților vizavi de această piață nu poate să nu fie întâmplătoare.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana și Doina (aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze) descoperite în anul 1995, respectiv 2007. Ambele sunt de vârstă Miocen și Dacian superior cantonate în rezervoare de gaz biocenic constituite din nisipuri marine de adâncime mică, situate la aproximativ 120 km de țărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia unde adâncimea apei este de 70 de metri.

În data de 28 iunie 2022 a fost demarată oficial producția de gaze naturale din Marea Neagră, în cadrul Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas (BSOG). În anul 2022 s-a estimat o producție de 0,5 miliarde de metri cubi de gaze, iar din 2023 producția va fi de aproximativ I miliard de metri cubi/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viață estimați pentru zăcămintele Ana și Doinaș

Proiectul MGD este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect în dezvoltare aflat în derulare în prezent. Acesta constă în cinci sonde de producție (o sondă submarină la zăcământul Doina și patru sonde de producție la zăcământul Ana), o platformă de producție monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana și o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua stație de tratare a gazelor. Gazele tratate sunt livrate în Sistemul Național de Transport la stația de măsurare a gazelor aflată în incinta stației de tratare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

18 Comentarii

  1. sunt muritori de foame trebuie sa-i ajutam propun o cioba calda la ambasada

  2. hahaha… o sa va fure si exploateze toate resursele si voi o sa stati capra ca va da guvernul 5% indexare, nici un sfert din inflatia reala

  3. Sclavi in propria tara, asta din cauza unor nemernici ca Johanis,Basescu,Constantinescu si Iliescu!

  4. Un document semnat de Casian-Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, se arată că societățile are au devenit producători noi în 2022 și/sau vor deveni producători noi în 2023 ar trebui să fie scutite de la plata contribuției

    Poate reformulați și corectați .

  5. Sărut mâna stăpâne !. Iartă-ne că am îndrăznit numai să ne gândim
    la taxa de solidaritate…

  6. Asta zic si eu parteneriat : ne-am impartit sarcinile , noi dam , ei iau .

  7. Sunt foarte saraci americanii…
    Trebuie sa-i ajutam…
    La dracu’ cu ei!

  8. Ce vreti mai mult, colonia e colonie pina la moarte(faliment)!!

  9. Mda,..independent și suveran,..ce puii mei. De altfel și cățelu tot pe deal secacă..

  10. Că la barbut „jucam totul și câștigăm împreună”, și la poker, păcănele „jucam împreună și câștigăm pe rand sau bonusul propriu”! Aici, în acest caz, nu mai sare de cur in sus ursarul că nu are finanțe adunate la bugetul statului? Credeți că e unica acțiune, cu siguranță sunt destule, descoperirile vor șoca cetățenii români din tara.

  11. Mă mir ca nu ne-au pus americanii sa le plătim moi taxa de solidaritate pentru ca ne scapă de gaze. Eu cred ca totuși o plătim pentru ca am cumpărat vaccinuri si armament scump care ne va fi livrat peste un deceniu

  12. ca impozitam la sange PFA urile, mama lor de capitalisti! Astia sug sangele poporului, realizeaza cate 6000 de lei pe an!
    Dar si noi guvernul ne-am razbunat, am dat pensii speciale si primarilor si grefierilor! Sic!

  13. Nici îndoială că în guvern, undeva, șede un demnitar, care numaidecât vă lămurește în detalii ca nu-i așa cum gândiți.. Totul e O. K. ne va spune el.. Și mai adaugă apoi :- understand🤣🤣

  14. RAZBOIUL CU ARME ECONOMICE ESTE CASTIGAT totdeauna DE CEI CARE SE LUPTA CU TRADATORII DE TARA SAU CU PAPAGALI AFLATI LA CONDUCEREA UNEI NATIIIIIII…..

  15. O parte din taxa aia intra si in armele americane deci nu vad de ce sa nu plateasca ca toti. Faptul ca esti american nu trebuue sa crezi ca esti mai presus ca toti ca dupaia iti pierzi capul ca Behtel sau Resortul lui Gabriel la roşia…

  16. in toata lumea marile firme primesc inlesniti la taxe – scutiri de taxe sau reduceri.
    Nu asta este problema Romaniei.Problema este suprad imensionarea sistemului bugera falimentar, prnsiile speciale, slariile umflate ale guvernantilor si celor de la Bruxelles

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.