Americanii lansează un bombardier invizibil

The B-21 Raider was unveiled to the public at a ceremony December 2, 2022 in Palmdale, Calif. Designed to operate in tomorrow's high-end threat environment, the B-21 will play a critical role in ensuring America's enduring airpower capability. (U.S. Air Force photo)

Aici sunt banii dumneavoastră era un mesaj care trona pe marginile unor șosele în urmă cu mai mulți ani. Așa ar putea spune acum românii care află de noua realizare a americanilor: lansarea bombardierului Stealth B-21 Raider avansat.

Nu de alta, dar poate costurile pentru acest bombardier invizibil prin radar cu capacitate nucleară de ultimă oră sunt achitate și cu bani pe care statul român i-a plătit cumpărând de peste Ocean tancuri Abrams, avioane de luptă, rachete sol-aer Patriot și cele sol-sol HIMARS, transportoare blindate Piranha V, precum și baterii de coastă NSM. „Uite ce face partenerul nostru strategic special cu banii dați de noi pe vechiturile lui“, zice mucalit un internaut.

Forțele Aeriene lansează un bombardier 
Într-o îmbunătățire semnificativă a capacităților naționale de apărare, Forțele Aeriene ale SUA au efectuat vineri cu succes primul zbor al B-21 „Raider”, un bombardier invizibil prin radar cu capacitate nucleară de ultimă oră.
Costând aproximativ 750 de milioane de dolari pe unitate, B-21 combină tehnologia de ultimă oră cu capacități de realimentare în aer pe distanță medie, permițând lansarea atât a munițiilor convenționale, cât și a celor nucleare la nivel global. Flota, care va cuprinde cel puțin 100 de aeronave, este proiectată să înlocuiască bombardierele mai vechi B-1 și B-2, promițând o eficiență sporită și cheltuieli operaționale reduse.
B-21 reprezintă primul bombardier nou introdus în peste 30 de ani, cu multe dintre detaliile sale învăluite în secret pentru a preveni însuşirea tehnologică de către concurenţii globali precum China. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu al Pentagonului de a moderniza triada nucleară, care include rachete terestre, focoase lansate de submarine și acum B-21, pentru a contracara expansiunea militară rapidă a Chinei.
Anticiparea pentru desfășurarea Raider-ului a crescut de la dezvăluirea sa publică în decembrie 2022. Forțele Aeriene au programat baza Ellsworth Air Force drept prima bază principală de operare pentru B-21. Bazele forțelor aeriene Whiteman, Dyess, Tinker și Edwards joacă, de asemenea, roluri esențiale în integrarea aeronavei în arsenalul serviciului.
Progresul B-21 nu este doar o piatră de hotar pentru Forțele Aeriene, ci un mesaj clar pentru adversari: Statele Unite continuă să acorde prioritate și să investească în capabilități care să asigure menținerea avantajului său strategic, acum și în viitor. .
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

27 de Comentarii

  1. Vrem de urgenta…100 bucati…pt urcaca !Platim in avans.

  2. „Costând aproximativ 750 de milioane de dolari pe unitate”

    Nici nu este scump, luam si noi o duzina, sa faca ukranii scoala pe ele !

  3. Culmea ar fi ca nici americani să nu-l vadă!…practic e o jucărie,un fake news made in usa!…
    Se zice că la creerea acestei gogoși au lucrat numai oameni invizibili!😁…

  4. Asa si chinezii sau rusii vor veni cu radarul perfecționat care va localiza avionul. Așa se întâmplă.

  5. …dap, in ultimii doi ani am pompat peste 45 miliarde euro…adica am aruncat banii astia, nu vom apuca sa vedem nici macar o umbra din ce, chipurile, am cumparat…

  6. In fond, nici nu trebuie cumparat, doar spui ca-l ai, ca nu-l vede cineva.

  7. Este bun noul bombardier invizibil american. Dai un ban, dar stai în fața, îți faci treaba cu el.

  8. „permițând lansarea atât a munițiilor convenționale, cât și a celor nucleare la nivel global.”
    -ca in Gaza
    dar la nivel Global!

  9. au doborît sîrbi invizibilele astea cu radare vechi ,ca alea le vad-au frecventa mica si le depisteaza usor ,asa ca învizibil nu exista-depinde cu ce te uiti dupa ele….

  10. E bomboana nucleară .Dacă il pornesc adio lume.Ăștea care fac așa ceva nu gândesc ce fac ci se gândesc doar să distrugă milioane de ani de evoluție intr- o clipă.

  11. Aveti grija sa nu treceti pe deasupra SERBIEI ,ca aia nu stiu ca-i invizibil !!!

  12. Deja Olanda isi inarmeaza avioanele F35 cele cu decolare verticala cu rachete purtatoare de lovituri nucleare .La Devesulu si in Polonia avem si noi interceptoarele ce isi pot modifica focoasele (asa ne spunea Putin cindva ). Germania devine coloana vertebrala a fortelor armate europene .Ucraina si Romania au devenit aproape un intreg la nivel militar .SUA are aceste avioane invizibile B21 ce sunt si ele pline de bombe nucleare imposibil de distrus .In apa si la suprafata ei mini submarinele Triton nu pot fi identificate si pot distruge orisicare tinta .Portavioanele au si ele lasare de mare putere si tot subansamblul necesar loviturilor impotriva rachetelor balistice . Germania domina topul informatiilor obtinute de la sute de km distanta prin eficacitatea fara precedent a structurilor de tip ascultare .Ucraina a oferit toate informatiile necesare identificarii locatiilor militare din Rusia iar Rusia zace in transee de un an si este scoasa de peste tot in lume acolo unde are influenta militara .China sta la cutie fiind blocata de NATO 2 in Pacific .Jocul este inchis .

  13. Avioanele invizibile pot fi doborate dacă ai noroc (tragand „la nimereala”). Altfel sunt nedetectabile prin mijloace radar.

  14. (editat) astia de americani nu viseaza de cit razboi si arme ultra moderne ,care sa inprastie moarte si distrugeri .Sper pana la urma sa ii linisteasca cineva din aceasta pofta nebuna a lor de inprastiat teroare si moarte pe planeta !

  15. ACEST BOMBARDIER VA FI „PILOTIT” DE CEL MAI „INVIZIBILO-VIZIBIL” PREȘEDINTE! CĂ CUM AȘA NU SE VEDE,NU S-AUDE,NU SE EXISTĂ–CA VIRUSUL COV-USA 2023! CINSTE LOR INVENTATORILOR! DA DE FAPT „ĂSTEA” VOR PLĂTI DATORIA -USA CĂTRE CHINA -CU 50 BUCĂȚI -OARE SE VOR PUTEA PLĂTI?…DOAMNE FEREȘTE LA CE SUNT FOLOSITE MINȚILE CELE MAI DOTATE ȘI RESURSELE CELE MAI MARI! ȘI PE PROȘTI -ÎI OBLIGĂ SĂ-ȘI OMOARE VACILE CĂ PREA FAC „POC-POC- CU CO-2 ! PARTE DE TAIFUNURI,INUNDAȚII,ÎNGHEȚURI..ȘI ALTE CATASTROFE–

  16. @esop: În Ucraina este doar un război local, unde Rusia investește resurse limitate. În caz de război total, cu lovituri cu arme atomice, Rusia câștigă detașat.

  17. @Ileana Rollason: Oficial, cel mai modern bombardier strategic rusesc este Tupolev Tu-160, care nu este invizibil. În pregătire rușii au au bombardier strategic invizibil (Tupolev PAK DA) estimat a fi gata in 2028.

  18. Mda … imi amintesc ca in 1999 au mai dat sirbii unu’ jos cu prastia … dupa care, baieti civilizati, si-au cerut scuze, spunindu-le amerlocilor ca n-au stiut ca „e invizibil” ! Asa ca mai degraba cred ca e „indivizibil”, adica cind cade cad doar intr-o bucata …

  19. Asa or sa fie si avioanele platite de Romania … aflate deja pe aeroporturi din Ucraina, generalii burtosi si politrucii tradatori or sa ne spuna ca nu le vedem aici pentru ca „sint invizibile” !

  20. Iliusin 13 NOV. 2023 LA 14:09 : Dupa stiinta mea, rusii au, deja, un avion de vânatoare de generatia a 5 a, invizibil, Suhoi, si anume, Suhoi-75 Checkmate (shah-mat), prezentat la salonul aviatic din 2021.

  21. -Vreau și eu zece avioane invizibile.
    -Da, poftiți!
    -Păi, nu le văd!
    -Păi, n-ați cerut ”invizibile”?
    -Da, dar astea sunt ”inexistente”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.