Amnistia fiscală lasă și mai mult statul fără bani

declaratia-unica
Colectarea veniturilor fiscale la buget a atins în timpul guvernărilor PSD niveluri minime istorice și riscă să ajungă și mai jos dacă se pune în aplicare amnistia fiscală pe care ministrul Orlando Teodorovici și consilierul Darius Vâlcov susțin că o vor aplica foarte rapid și masiv.
Vor fi iertați români și companii de 98 de miliarde de lei, adică echivalentul a 11% din PIB. Ponderea cea mai mare a datoriei se află în dreptul companiilor de stat. La persoanele fizice, Robert Negoiță și Marian Vanghelie vor scăpa basma curată. Veniturile fiscale, adică impozitul pe profit, pe salarii și venit, alte impozite pe venit, profit și câștiguri din capital, au fost de 25,6% din PIB în 2017, nivel minim istoric. În 2016, în guvernarea Cioloș, acestea au scăzut brusc, de la 28% la 26%. În 1996, veniturile fiscale au fost de 25,9% iar un an mai târziu 26,4%. Vârful a fost atins în 1999, când s-a consemnat un nivel de 31,2%. Veniturile fiscale reprezintă cea mai importantă componentă a veniturilor totale la buget. Dacă nu se colectează, nu sunt bani pentru redistribuire în salarii, pensii, subvenții, asistență socială, investiții, în ciuda promisiunilor electorale. Dacă veniturile bat pasul pe loc, cheltuielile cresc cu peste 20% ceea ce înseamnă presiune și mai mare pe deficitul bugetar. În cazul depășirii deficitului de 3%, România riscă infrigementul și poate fi sancționată de Comisia Europeană.
Înainte de anunțarea acestei amnistii fiscale, acum două luni de zile , ANAF a demarat un program mamut de recuperare a datoriilor. Românii au primit acasă notificări referitoare la sume restanțe de 6 ani. Asta înseamnă că pe de-o parte cei cinstiți sunt presați să plătească ceea ce nu sunt obligați, iar pe de altă parte se iartă marii datornici. Se distruge astfel capacitatea de colectare, se distruge statul, care nu mai are bani să se finanțeze.
Amnistia fiscală va fi adoptată foarte repede de guvern, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la postul tv Digi24, la numai o zi după ce Darius Vâlcov, consilier al premierului, a declarat, luni seara, că o astfel de măsură se află în programul de guvernare, iar ștergerea datoriilor de zeci de miliarde se face, nu se discută. „Dacă este favorabilă economiei stăm la masă, propunem un mecanism foarte clar şi dacă totul e ok, luăm o astfel de decizie ca economia să aibă de câştigat”, a declarat ministrul Finanţelor. Vâlcov, coordonator al programului de guvernare al PSD, a susţinut luni seara că la acest moment datoriile persoanelor fizice şi ale companiilor se ridică la 98 de miliarde de lei, din care mare parte nu se mai recupereză.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Daca e atat de simplu, atunci NU mai platim nici noi Romanii NEPSDisti Darile catre stat si ne DA dl Dragnea Amnistie fiscala si noua?!
    Daca Robert Negoita de la PSD are Datorii de Milioane de Euro care ii vor fi STERSE din PIXul lui Valcov, atunci noi de ce sa ne platim Darile catre stat cand chiar cei care guverneaza NU le platesc?!
    Exemplu: Companiile de stat, conduse de clientela PSDista au cele mai MARI Datorii catre stat si el vor fi strese din PIX!
    La fel alde Robert Negoita, Vanghelie si cati PSdDei or mai fi, scapa si ei de Datoriile de Milioane de Euro!
    Noi, cetatenii NEPSDisti NU vom mai palti nici noi datoriile catre stat, prosti sa fim noi sa le platim iar PSDeii sa-si dea Amnistie fiscala si sa scape basma curat!
    Sa ne dea si noua dl Dragnea AMNISTIE Fiscala, de ce nu?!
    Infractori si escroci=PSD+ALDE!
    In 28 de ani de democratie damboviteana NU am vazut asemenea INFRACTORI in fruntea Statului roman!

  2. Într-o postare pe Facebook, Gabriel Biriș explică de ce o amnistie fiscală va DISTRUGE capacitatea de colectare și, prin consecință, finanțarea statului.
    Am criticat de multe ori tendinţa de a face legi fiscale plecând de la premisa că toţi contribuabilii sunt hoţi.
    ROI, 088, registrul inactivilor, plata TVA la încasarea facturii obligatorie, regimul microintreprinderilor obligatoriu, split TVA, sunt doar câteva exemple de astfel de legi…
    Evident, hotul striga hotii!

    Acum văd o altă manifestare a acestei tendinţe, aceea de a pleca de la premisa adânc înşurubată în capul multor politicieni că toţi suntem hoţi, nu numai ei, şi de a propune o amnistie şi pentru cetăţenii contribuabili, probabil la pachet cu mult negata amnistie a faptelor de coruptie.
    Măi oameni buni, aţi înebunit? Voi credeţi că puteti da o amnistie fiscală ca să şpăguiti contribualilii în ideea că atunci va fi mai uşor acceptată o AMNISTIE în PENAL?

    Nu vă gânditi ca o astfel de masura distruge capacitatea de colectare, că vor fi din ce în ce mai mulţi care nu vor mai plăti ce au de plătit?
    Voi înţelegeti cât de mult rău face chiar şi discuţia despre acest subiect?
    Voi înţelegeţi că distrugând capacitatea de colectare, distrugeţi chiar STATUL, care aşa se finanţează? Inclusiv corupţia, tot de aici se finanţează.

    Cum să vii să spui că ierţi pe toţi care nu şi-au plătit impozitele?
    Să vii să îmi spui mie şi altor Milioane de cetăţeni contribuabili că suntem FRAIERI pentru că respectăm legea?

    Susţin cu tărie un „moment zero”, dar făcut cu onestitate.
    Dacă însă se repeă, statul te arde!
    Ce vrea PSD: ştergem cu buretele trecutul, gratis, după care hoţul prins plăteşte 10%, ca negustorul cinstit.

    • Nu pot sa cred ca atatia diletanti sunt conectati la guvernare, ca fiecare dintre ei, inclusiv acest Valcov (unde Dumnezeu o fi invatat asta carte, ca sa minta si sa fure o fi invatat in cei 7 ani de acasa?), arunca in spatiul public „visuri la cheie” pentru credulii si superoptimistii de partid.
      Dupe toate „povestirile din padurea verde” vine Teodorovici care, mai ancorat in realitatea guvernarii, pune o codita, o paranteza la povestea de adormit copii – „daca CE aproba formula de ajutor de stat propusa”.
      Adica „noi vrem, va vrem scutirile si iertarile de dari, doar ca nu ne lasa aia de la CE” si, probabil de asta, ar trebui sa ne capatam independenta „de partid si de stat” si sa iesim din UE!
      S-au intalnit hotii cu prostii, unii sunt mai multi, altii sunt mai iuti de mana!
      Vedem ce-o iesi.

  3. Dupa interviul la Antena 3, unde Darius Vâlcov a prezentat un „plan de dezvoltare accelerată a țării”(!!), liderul PMP, Eugen Tomac, lansează un atac la adresa PSD, cerându-le guvernanților să se „trezească” și să coboare „din sferele înalte ale minciunii”.

    „Nu ne ipotecați viitorul! Ne-am săturat de minciunile PSD! Cine oare îi mai poate crede, în țara asta pe acești diletanți și mitomani, care, de 7 ani de zile, ne promit o mândrețe de țară și am ajuns să ne punem întrebarea, lună de lună, dacă mai au bani pentru pensii și salarii. Pentru ca circul oferit de ”ciuma roșie” să fie total, PSD și-a relansat în spațiul public, eminența cenușie a dezastrului României din zilele noastre: Darius Vâlcov. Parcă aflat în campanie elctorală, de spălare a imaginii sale de politician veros, Vâlcov a apărut la televiunea de ”familie”, Antena 3, pentru a vorbi despre programul de guvernare. Într-un dispreț total față de vremurile pe care le trăim, economistul șef al guvernării, a aruncat, din nou promisiuni, ”fără număr”, încercând, din nou, să ne vândă iluzii. Proiecte elucubrante cum ar fi construcția canalului Dunăre –București, o stațiune gigant în munții Făgăraș, când ei nu au fost în stare, în atâția ani , să construiască un km de autostradă. România se izolează total de restul Europei, din cauza propriei infrastructuri, iar Vâlcov ne vinde, gratis, promisiuni la kilogram. Treziți-vă, odată, guvernanți! Coborâți din sferele înalte ale minciunii, în realitatea dură, de zi cu zi. Și Ceaușescu era plimbat prin piețe pline de alimente, iar românii mureau de foame. Nu ne ipotecați viitorul!, scrie Tomac, pe Facebook.

  4. pai toti cei de la decizie sunt super-ocupati exclusiv cu aspectele rezolvarii situatiilor personale, nu se ocupa nimeni cu si despre mai bunul mers al traiului prin tara romaneasca …

    • Corect, preocuparile si solutiile PSD sunt doar pentru evazionisti, puscariasi, oamenii cu dosare penale si niciuna pentru persoanele si companiile oneste si responsabile care MUNCESC si isi PLATESC darile catre statul mafiot!!!

  5. Sunteti mereu nemultumiti! Luati exemplu votantilor PSD: un mic si o bere e de ajuns, esti omul lor!

  6. Ceausescu dadea tot felul de amnistii pentru crime reale sau inventate de el , imaginary crimes .Exceptie de la comentariul meu facind infractorii oficiali care se afla in sistem adica politrucii si functionarii publici imbogatiti prin delapidarea imprumuturilor din strainatate , prin coruptie si abuz al functiei lor , nu-i prost cine cere , e prost cine da . Dupa cite stiu eu amnistiile se dau pentru crime ! Corect ? Eu nu am priceput , care sint crimele si care sint criminalii . ProducatorII care nu se indoaie la vrajeala functionarilor de la Fisc care actioneaza prin frauda sociala sau ANAF-ul Agentie Privata autocreata de catre niste paraziti extortionisti care au concluzionat ca e mai usor sa fure de la muncitori decit sa produca ei insisi ? Ce face Fiscul se numeste Constructive fraud , is a criminal act describing a situation where a person or an agency gained an unfair privilige over the people by deceitful methods or threat , rather than a legal and fair Contract . Ce i-as mai pune la munca p-astia de Fisc , la tirnacop si lopata sa repare drumurile patriei ,sa curga transpiratia dupa ei la sapat santuri de irigatii , nu sa comploteze fraude si inselaciuni , cum sa jefuiasca muncitorii si producatorii care nu au fost niciodata instruiti care este statutul lor social si ce inseamna „persoana fizica „, care sint drepturile lor imanente si cum functioneaza Contractul Social .Care sintei curiosi cititi cum a fost creat si functionarea sistemului prin deceptio si obfuscatio , „Contractul Social de Jean Jaques Rousseau ” .

    • de vină sunt magistratii care dau dreptate intotdeauna statului, chiar si cand nu are sau cand nu si-a făcut datoria de reglementare , control si indrumare, că doar statul îi plăteşte regeşte. legea există -legea preventiei. dau dreptate contribuabilului doar cand e politician saucând face trafic de influentă. e un stat de tip fanariot , ia de la cine poti cât poţi .

  7. Isterie din nimic. Datoriile mari la care statul vrea să renunţe nu vor fi plătite niciodată. Aşa că paguba nu e reală, ci doar imaginară. De pildă: ce să mai recuperezi de la Huilă sau de la SNCFR sau de la TVR? Ştergerea datoriilor e doar o formalitate. În practică ele sunt şterse oricum fiindcă nu pot fi plătite. Iar pe Negoiţă de ce nu l-a executat ANAF? Aşa cum a putut să desfiinţeze Rapidul, Cioloş n-avea decât să-l falimenteze şi pe Negoiţă. Cine l-a oprit?

  8. va este frică că rămâneţi fără bani de furat sau de cerşit!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.