ANAF îi taxează și pe americani

ANAF a început taxarea foștilor cetățeni români, acum americani. Cel puțin asta se înțelege dintr-o postare pe Facebook a unei doamne. Aceasta susține că soțul său, care este doar cetățean american și care nu are nicio proprietate în România, s-a trezit taxat de statul român.

Cea care atrage atenția asupra acestui lucru este Doina Uricariu, fost director al Institutului Cultural Român de la New York. „Soțul meu, care este doar cetățean american și care nu are nicio proprietate sau firmă în România, a primit o adresă de la Taxe din România. Eu cred că au înnebunit“, spune aceasta pe rețeaua de socializare. Imediat, la postarea sa au început să curgă mesajele prin care se relatau alte ciudățenii ale ANAF. Bora Ionel Liviu spune: „Și eu am primit o adresă să plătesc pentru o mașină pe care o avea în proprietate cel de la care am cumpărat locuința. Somațiile m-au urmărit pe parcursul a 10 ani. În fiecare an intervenind inclusiv prin cunoștințe la «forurile competente» și crezând, ca un naiv ce sunt, că problema s-a rezolvat. A fost și o perioadă de pauză… Vreo 5 ani. Apoi problema a reapărut“. Într-un alt comentariu, Alina Sandu Matias afirmă: „M-am întors la București, acasă, de mai bine de un an şi vă pot spune care e situaţia: vorbim de incompetență, de nepotism, de generaţii veşnic «de sacrificiu», de lipsa meritocraţiei. Pe scurt, de aceleaşi lucruri și situaţii cu care s-au confruntat și generaţiile domniilor voastre. Din nefericire, continuăm a fi o ţară latină înconjurată și sufocată de balcanism și de un mental general și generalizat“.

Conform ultimei declarații de avere depuse la Ministerul Afacerilor Externe, în anul 2013, Doina Uricariu deținea împreună cu familia trei terenuri intravilane în București în suprafață totală de 20.475 metri pătrați, un teren forestier de șase hectare și un teren arabil de două hectare, ambele moștenite în Hogești, județul Bacău, o casă de locuit în București în suprafață de 450 metri pătrați și un bloc cu patru etaje de 420 de metri pătrați în New York. La capitolul venituri, Doina Uricariu a declarat că a încasat pensie în valoare de 13.540 lei, soțul său, Liviu Dimitriu, profesor universitar la Institutul Pratt din New York, suma de 44.000 dolari, iar copiii, Paul Drogeanu și Andreea Drogeanu, au încasat împreună suma de 144.000 dolari. Din drepturi de autor în România, Doina Uricariu a încasat 6.400 lei și 62.000 dolari pentru drepturi de autor în SUA. Soțul ei a încasat doar 8.000 dolari din drepturi de autor.

Conform noului Cod fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie, românii plecaţi la muncă în străinătate nu scapă fără să plătească o taxă statului român. Astfel, cetăţenii care sunt plecaţi în străinătate vor plăti o taxă dacă şi-au păstrat rezidenţa fiscală în România. Consultantul financiar Adrian Bența a declarat pentru Hotnews: „Confirm faptul că persoanele cu rezidenţa fiscală în România, cu domiciliul în ţară, sunt obligate la plata acestei contribuţii, calculată prin procentajul de 5,5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar dacă se află în străinătate. Contribuţia este de circa 67 lei/lună, corespunzător sumei de 792 lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Nu va ajunge cat ati jefuit de la noi, acum vretzi sa-i jumulitzi si pe cei plecatzi in pribegie pentru un trai mai decent?! Vorba aia, din cocos nu faci gaina si din bolshevici oameni! Nemernici astia fac tot ce pot ca cei din diaspora nici macar sa nu mai calce prin tara!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.