Anchetarea infracțiunilor de genocid: România se alătură

România s-a alăturat miercuri, 2 martie 2022, demersului comun al unor state părți la Statutul de la Roma de sesizare a Procurorului Curții Penale Internaționale cu privire la anchetarea infracțiunilor de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

„La demers participă 39 de state – toate statele membre UE, UK, Canada, Columbia, Costa Rica, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Noua Zeelandă, Albania, Australia, Norvegia și Elveția. Acest demers urmărește accelerarea procedurilor judiciare ale instanței internaționale și demararea de îndată a anchetei Procurorului CPI, în special în legătură cu situația actuală”, anunță MAE.

Potrivit sursei citate, acțiunea este fundamentată pe dispozițiile art. 13, lit. a și art. 14 alin. 1 din Statutul de la Roma, precum și pe declarația Ucrainei din 8 septembrie 2015 prin care acceptă jurisdicția Curții Penale Internaționale pentru scopul desfășurării unor anchete penale în legătură cu evenimentele care au avut loc pe teritoriul său începând cu 20 februarie 2014.

,,Acest demers reflectă determinarea comunității internaționale de a folosi inclusiv instrumentele dreptului internațional și ale justiției internaționale pentru a trage la răspundere acei oficiali sau alți reprezentanți ai Federației Ruse pentru agresiunea împotriva Ucrainei, este un instrument prin care comunitatea internațională dovedește că este pregătită să sancționeze acțiunile iresponsabile ale oficialilor de la Kremlin care reprezintă o gravă amenințare la pacea și securitatea mondiale. Asocierea României la acest demers alături de alte 38 de state părți la Statutul CPI, printre care toate statele membre UE, UK, Canada, Australia, Norvegia și Elveția, confirmă angajamentul ferm al țării noastre pentru combaterea impunității pentru cele mai grave infracțiuni și pentru consolidarea respectului pentru valorile păcii și umanismului, inclusiv prin afirmarea atașamentului constant și ireversibil față de dreptul internațional. Victimele agresiunii Rusiei în Ucraina merită dreptate, iar Curtea Penală Internațională este cea mai în măsură să acționeze în acest scop. Nicio infracțiune nu poate și nu trebuie să rămâne nepedepsită!’’, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

Curtea Penală Internațională (CPI), înființată prin Statutul de la Roma din 17 iulie 1998, are competența de a judeca și pedepsi persoane fizice responsabile pentru săvârșirea celor mai grave infracțiuni care preocupă comunitatea internațională, și anume crima de agresiune, infracțiunea de genocid, crimele împotriva umanității și crimele de război. Răspunderea penală a persoanelor fizice este individuală, distinctă de răspunderea internațională a statelor, în baza dreptului internațional, pentru fapte ilicite comise de acestea.

Statutul de la Roma numără 123 de state părți. România a ratificat acest tratat prin Legea nr.111 din 13 martie 2002. Ucraina a semnat Statutul de la Roma la 20 ianuarie 2000, dar nu l-a ratificat până în prezent. Cu toate acestea, Ucraina a creat baza exercitării jurisdicției CPI pe teritoriul său prin depunerea unor declarații de acceptare a jurisdicției Curții în temeiul art. 12, alin. 3 din Statut.

Astfel, la 17 aprilie 2014, Guvernul Ucrainei a depus pe lângă Grefa Curţii Penale Internaţionale o declaraţie prin care recunoaşte jurisdicţia CPI în scopul identificării, urmăririi şi judecării autorilor infracțiunilor de competența CPI săvârşite pe teritoriul Ucrainei în perioada 21 noiembrie 2013 – 22 februarie 2014.

La 8 septembrie 2015, Ucraina a depus o nouă declaraţie de acceptare a jurisdicţiei CPI cu privire la crime împotriva umanității și crime de război săvârşite pe teritoriul său, începând cu 20 februarie 2014.

Examinarea preliminară a Procurorului s-a axat inițial asupra pretinselor crime împotriva umanității comise în contextul protestelor din Piața Maidan, care au avut loc la Kiev și în alte regiuni din Ucraina, între 21 noiembrie 2013 și 22 februarie 2014. Examinarea a fost extinsă, începând cu data de 29 septembrie 2015, în baza noii declaraţii, şi la faptele săvârşite după 20 februarie 2014, care vizează evenimentele din Crimeea și estul Ucrainei.

La 11 decembrie 2020, Procurorul a anunțat încheierea examinării preliminare, stabilind că există motive întemeiate pentru a crede că pe teritoriul UA au fost săvârșite crime de război și crime împotriva umanității.

La 28 februarie 2022, Procurorul CPI a decis, conform art.15, alin.3 din Statut, să solicite Camerei Preliminare autorizarea deschiderii unei anchete cu privire la situația din Ucraina, anunțând că aceasta va acoperi atât faptele analizate în cursul examinării preliminare (până în decembrie 2020), cât și orice noi infracțiuni de competența Curții comise recent pe teritoriul UA.

În ipoteza sesizării Procurorului de către una sau mai multe state părți, conform art. 13, lit. a și art. 14 alin. 1 din Statutul de la Roma, acesta nu mai are nevoie de autorizarea Camerei Preliminare pentru deschiderea anchetei, ceea ce determină accelerarea procedurilor judiciare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. daca faceti un referendum pe aceasta cauza mi-e teama ca va da cu minus!

  2. Sunt cetateni romani care ar dori sa fuga la Moskva.
    Solicit realizarea unui coridor umanitar pentru ca doritorii ata de multi pe siteul Cotidianului sa ajunga neinjurati si nescuipati in curtea marelui tar Ras Putin.
    Doresc o rezervare la primul grup organizat, precum si insotitor avand in vedere starea de degradare evidenta in care sunt.
    Haraso tavarisci,
    Fac bagajul!

  3. poporul roman a fos intrebat? referendum ceva? sa intreb romanii daca vor razboi cu Rusia! pentru ca ce fac cei ne-alesi de noi acum este o declaratie de raxzboi impotriva rusiei. nu imi amintesc ca aceste „state” de bine sa ceara anchetarea experimentelor naz is te pe omenire…? nu? nimeni? crimele de razboi covrig-m e n ge le si „eroii” arahati si porcii-ghitza ii ancheteaza cineva? noi suntem cu Romania si cu romanii. Polonia, Ungaria, Bulgaria au facut un pas in spate in acest razboi care NU este al nostru. este un conflict creat artificial si fortat din afara. TREZITI-VA!

  4. Deci …. NATO si UE – NU VOR PACEA .

    In timp ce Ukraina este demolata pas cu pas si milioane de civili sunt spulberati asa numita Lume Civilizata il da in judecata pe Vl Putin .

    Occidentalii par insensibili la prezumtivele zeci de milioanele de victime europene .

  5. Văd că lipsește Slipi Boi Bidon de pe listă. Dacă nici el nu știe cum este cu crimele de război, atunci cine?

  6. Va rog nu incepeti iar hartuiala cu „postezi prea repede”!
    Se pare ca va irita (pe langa persoana mea) cumva numele ori al presedintelui ICC ori al lui Milosevici.

  7. Presedintele ICC (Tribunalul Penal International) este azi Karim A.A. Khan, care in 1997-98 a facut parte din biroul care l-a judecat si condamnat pe presedintele Milosevici.
    Restul il gasiti si prin alte parti, inclusiv Wiki.
    Interesant e ca exista o precipitare pt inceperea imediata a acestor investigatii care au dospit atatia ani; plangeri/sesizari existand inca din 2013.privind crimele de pe Maidan si din regiunile separatiste. Suspectez ca este o legatura dintre blocarea accesului (si fondurilor) Rusiei la operatiunile bancare SWIFT si replica Rusiei-China prin initierea unui sistem de plati paralel cu consecinte financiar-economice grave pentru toata lumea. Voi cita din „Bloomberg”

  8. A Bloomberg article sums up their collective fears:

    “Booting Russia from the critical global system – which handles 42 million messages a day and serves as a lifeline to some of the world’s biggest financial institutions – could backfire, sending inflation higher, pushing Russia closer to China, and shielding financial transactions from scrutiny by the west. It might also encourage the development of a SWIFT alternative that could eventually damage the supremacy of the US dollar.”
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-02-25/wall-street-counsels-washington-against-kicking-russia-off-swift

  9. Noi, slugile proaste dintotdeauna. Muncim, nu gandim. Aplicam, nu negociem. Ne supunem, nu cracnim. Aceasta este politica externa a Romaniei, vesnic impotriva propriilor cetateni, dar cu mana larga si plecaciuni pana la pamant in fata partenerilor strategici.

  10. Care Romanie?
    Iohannis, Ciuca, Catzu, Aurescu, poate Arafat si Jurma?
    Astia sunt Romania?

  11. Pe toti ne sacaie cu porcaria aia de ,,postezi prea repede”. Este unicul forum care a inventat sistemul acesta cretin.
    Daca cenzura ar face o selectie a mesajelor si n-au timp sa le citeasca pe toate, iar de aceea baga ,,postezi prea repede”, nu mi-ar parea rau. Vad in schimb ca Marele Merde ne jigneste cum vrea ptr ca suntem romani in timp ce el este ungur superior, iar lingaii putinisti posteaza ce vor si il aclama.

  12. MINISTERUL DE EXTERNE ROMAN PE POST DE LAUTARI,CANTA CE-AU PRINS DUPA URECHE !.
    Un proces se judeca pe dovezi !,iar voi cei care va pretindeti diplomati macar asta trebuie sa respectati !.
    Sunteti indrituiti de vro putere sa anchetati faptele unora pe teritoriul Ucrainei ??.
    TERMINATI CU SLUGARNICIA SI PUPINCUREALA ,FACETI TARA DE RAS !

  13. Desigur, Romania are o vasta experienta in a analiza genocidul,ca stare de fapt si de scuza pentru politicienii batatori de bete-n gard! Cand ma gandesc la ,,genocidul ” din decembrie 1989 de la noi, imi dau seama ca holocausturile impotriva evreilor,congolezilor,chinezilor,rwandezilor,armenienilor si a altor natii,e mizilic pe langa genocidul romanesc condamnat pana azi de politicienii damboviteni!Ai dreac politicieni romani, tara arde si ei condamna si acum tot felul de genociduri: ale ucrainenilor, ale albinelor, a;le porcilor virusati, ale gainilor si cocsilor de pretutindeni! Brava, ma baieti si fete! Genocidati!

  14. SINT CURIOS DACA Editat AIURESCU A OBSERVAT CA PE LISTA CARE O ENUMERA IN ACTIUNEA LUI DE CONDEAMNARE A RUSIEI PT GENOCID LIPSESTE SUA…SI ASTA PENTRU CA SUA NU RECUNOASTE ACEASTA INSTITUTIE INTERNATIONALA …CARE E CANGAROO COURT …ESTE DOAR PENTRU CATEI NU DULAI ….AIURESCU UN LINGAU PERICULOS…UNA DIN MIZERIILE NOASTRE CONDUCATOARE…

  15. @eugen raduca
    Nici SUA nici Rusia. Asa ca CPI face doar un exercitiu de imagine. Am auzit asta la un post TV strain dintr-o tara NATO si UE.
    SUA nu au cum accepta asa ceva din moment ce nu accepta jurisdictia justitiei nationale din tarile unde au militari. Se stie ca americanii au imunitate totala peste tot unde au baze militare. Cazul Theo Peter este elocvent.

  16. Le-a scapat fara sa vrea!

    “Booting Russia from the critical global system […]could backfire,[…] shielding financial transactions from scrutiny by the west.”

    Despre asta este vorba! Cum sa nu mai stie ei TOT ce misca in domeniul tranzactiilor financiare?! Stapanirea lor asupra lumii intregi pe ce se bazeaza…?
    Nu este la urma urmei insusi internetul, de la originile sale, un urias instrument de supraveghere?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.