Andreea Pora şi Raluca Turcan, chinuite de televiziunea HD

Circulă pe net o acuză la adresa Ralucăi Turcan. Cică la Comisie, marea specialistă în cultură şi mass-media (amatoare în amândouă) ar fi acuzat conducerea TVR că ar fi înfiinţat un post de televiziune la HD, adică la Hunedoara. HD este prescurtarea numelui acestui judeţ pe plăcuţele automobilelor.

Iar Raluca Turcan, pricinoasă la adresa fostei conduceri a TVR, i-ar fi reproşat acesteia o asemenea cheltuială inutilă în provincie. Se mai spune că Raluca Turcan s-ar fi înfuriat, iar cei care ştiau că este vorba despre sistemul High-Definition nu i-ar fi spus nimic. Ulterior, Raluca Turcan ar fi negat în mod public că o asemenea întâmplare ar fi avut loc. Şi cu toate acestea, mica povestioară circulă. Explicaţia e simplă! I se potriveşte! Circulă pe seama ei ca o mică legendă de media. Dar şi ca o glumă pe seama „culturii şi competenţei” omului politic.

În realitate, confuzia aparţine unui alt înţepat din dezbaterile TV. „Televiziunea de Hunedoara” a apărut într-un articol al frumoasei comentatoare de seară Andreea Pora. Pentru lămurirea lucrurilor publicăm o primă formă a sâmburelui de poveste, lansat de Andreea Pora pe post de gândire analitică şi lipită de Raluca Turcan, pe post de „mamă purtătoare”. Dacă involuntar Raluca Turcan a ajuns să comită un asemenea reproş, atunci nu ne aflăm decât în faţa unui caz indiscutabil de efect contaminant al prostiilor spuse sau scrise în mass-media.

„Recordul de ignoranţă deţinut de Elena Udrea, de când cu preşedintele Norvegiei, a fost spulberat de Raluca Turcan, care a demonstrat, în Comisia de Cultură a Senatului, că nu are nici cea mai vagă idee cu ce se mănâncă televiziunea, confundând High-Definition cu… Hunedoara.

Săptămâna trecută, în timpul dezbaterilor la modificarea legii de funcţionare a TVR, în Comisia de Cultură a Senatului, cu participarea preşedintelui comisiei similare de la Cameră, Raluca Turcan – venită să îşi susţină propunerile de modificare a legii TVR -, dar şi a preşedintelui TVR, Alexandru Sassu, s-a petrecut un incident de-a dreptul şocant, de râs, daca nu ar fi, mai degrabă, de plâns. (Trebuie spus că, întrucât şedinţa în cauză s-a ţinut, în mod neobişnuit, cu uşile închise, informaţia ne-a parvenit cu întârziere, ceea ce nu o face mai puţin importantă). Mai precis, în cadrul dezbaterilor, Raluca Turcan şi-a stupefiat colegii întrebând, pe un ton iritat, pentru ce a fost nevoie ca TVR să înfiinţeze un post la Hunedoara: „De ce domnilor, îmi puteţi explica şi mie de ce are nevoie România de un post TV Hunedoara, chiar aşa am ajuns?”. Surprins, Alexandru Sassu a încercat să îi explice că nu există un asemenea post, ci doar un studio teritorial la Deva, numai că Turcan o ţinea una şi bună pe a ei: de ce există TVR Hunedoara? Abia într-un târziu, membrii comisiei au realizat că Turcan se referea la postul TVR HD, ale cărui iniţiale seamănă, e drept, cu abrevierea oficială a judeţului Hunedoara, dar înseamnă, în realitate, High-Definition, adică televiziune cu o calitate superioară a sunetului şi a imaginii. Intervenţia pedelistei a stârnit amuzamentul senatorilor, fapt care, potrivit unor surse din comisie, a făcut-o pe Turcan să roşească asemenea unui rac foarte bine fiert. De asemenea, după gafa incredibilă, pedelista a lăsat-o mai moale şi s-a mărginit să tacă mâlc tot restul şedinţei. (Răzvan Gheorghe)

UPDATE: Pentru respectarea adevărului, facem o mică rectificare, de formă şi nu de fond, graţie unor noi informaţii care ne-au parvenit: dialogul Ralucăi Turcan nu a fost purtat cu Alexandru Sassu, care nu doreşte să mai participe la şedinţele comisiei pe tema legii TVR, ci cu membrii comisiei, cei care, de altfel, ne-au şi confirmat autenticitatea incidentului mai sus relatat.”

Iată şi un fragment din textul care a născut hazoasa poveste a televiziunii HD lansată cu televiziunea din Hunedoara:

(Fragment din Dosar de Andreea Pora)

Statut de întreţinută politic

Îndepărtarea lui Alexandru Sassu este un pas care se impune, dar, fără o legislaţie care să elimine politicul şi să dea pârghiile reformării, nu se va întâmpla nimic. Se vor schimba doar stăpânii.

În anul 2008, televiziunea publică s-a îmbogăţit cu două canale naţionale, TVR Info şi TVR 3, şi două regionale, TVR Hunedoara şi TVR Târgu Mureş, în condiţiile în care deficitul bugetar era de 53,8 milioane de lei. Bugetele celor două fantome care bântuie ţara sunt misterioase, în schimb, din raportul de activitate reiese că 82% din bugetul instituţiei este asigurat din buzunarele românilor, o dată prin taxa TV – 53% şi a doua oară prin alocaţiile de la bugetul de stat – 29%. Producţiile şi strădaniile proprii varsă în buzunarul TVR doar 18%! Cheltuielile totale au fost de 621,4 milioane de lei, din care pentru salarii se plăteau 191 de milioane şi pentru realizarea de programe 384,5 milioane. Din această sumă a fost achitat şi salariul de 13,5 milioane de lei al lui Sassu, a cărui avere a crescut în ultimul an de mandat într-un mod atât de ciudat, încât ANI l-a luat la puricat.

Pretenţiile TVR sunt însă tot mai mari de la an la an, criteriul fiind, probabil, audienţa în scădere şi susţinerea canalelor nou înfiinţate. Potrivit proiectului de buget al TVR pe 2010, postat pe site-ul Ministerului de Finanţe, SRTv cere Executivului un buget de 185.070.000 de lei, în creştere cu 25 de milioane de lei faţă de 2009, când instituţia a beneficiat de la bugetul de stat de o sumă de 160.070.000 de lei. Culmea e că solicitările TVR-Sassu au fost satisfăcute, deşi se clamează criza şi atitudinea inadmisibilă din campanie.

(Fragment din dosarul de presă publicat în „Revista 22”)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.