Aniversarea Muzeului Militar, organizată de BNR

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ împlinește 100 de ani de la înființare, prilej pentru BNR (!!) să organizeze un eveniment de lansare  în circuitul numismatic a unei emisiuni monetare. Au participat Nicolae Ciucă, Mugur Isărescu, Raluca Turcan, Ministrul Culturii, AS Principele Radu, Marian Enache, Președintele Curții Constituționale a României, Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Prim-ministrului României, col. Radu Riti, Directorul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost prezent, dar a transmis, joi, un mesaj  în care afirmă, printre altele, că instituţia „oglindeşte faptele de arme ale ostaşilor noştri şi o parte esenţială a istoriei poporului român şi a devenirii României moderne”.

„Instituţie reprezentativă a Armatei României, Muzeul Militar Naţional are menirea de a păstra vii în memoria naţională victoriile şi jertfa militarilor români pe câmpul de luptă în cele două conflagraţii mondiale, precum şi greutăţile vremii, pe care înaintaşii noştri le-au înfruntat pentru ca noi să putem trăi într-un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, spune şeful statului în mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Ion Oprişor, la evenimentul organizat la BNR.

Iohannis felicită personalul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi al Armatei României pentru eforturile de a păstra vie istoria militară a poporului român în conştiinţa naţională.

De asemenea, felicită Banca Naţională a României pentru implicarea în organizarea evenimentului şi pentru perseverenţa cu care susţine şi promovează valorile şi tradiţiile naţionale“.

Organizator al evenimentului, guvernatorul BNR a declarat:

Este o tradiție pentru Banca Națională a României să organizeze evenimente publice de prezentare și lansare în circuitul numismatic a unor emisiuni monetare având caracter jubiliar – monede destinate colecționării – dedicate unor personalități sau momente care au marcat istoria noastră. Emisiunea pe care o lansăm astăzi omagiază o instituție de cultură devenită centenară: Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I. (S.1)

În ultimii 33 de ani am trăit transformarea societății românești în toate planurile sale. Drumul a fost presărat cu numeroase obstacole, cu suișuri și coborâșuri, dar de-a lungul acestei călătorii au existat mereu două instituții învestite cu încrederea populației: Armată și Biserică.

”Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I e ca o biserică”

Astăzi, aici, îi omagiem pe purtătorii uniformei militare, cei care cu onoare, demnitate, un înalt simț al datoriei și, de cele mai multe ori, într-o profundă discreție, și-au îndeplinit și își îndeplinesc misiunea de care, iată, suntem tot mai conștienți în timpurile pe care ne este dat să le trăim.

Astăzi aducem acest omagiu prin lansarea unei piese monetare din argint, dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I. Moneda are greutatea de 31,103 grame și calitate proof. (S.2) Pe avers este redată partea centrală a clădirii Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema țării, valoarea nominală „10 LEI” și anul ­de emisiune „2023”, iar pe revers este figurat Palatul Artelor din București (primul sediu al muzeului situate în parcul Carol), portretul Regelui Ferdinand I și inscripțiile „MUZEUL MILITAR NATIONAL”, „REGELE FERDINAND I” și „100 ANI”.

(…)

Doamnelor și Domnilor,

Muzeul Militar Național a fost înființat la 18 decembrie 1923 prin Înalt Decret Regal. Demersurile în vederea păstrării și protejării patrimoniului militar datau însă din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, care s-a arătat preocupat de păstrarea la Arsenalul Armatei a pieselor ieșite din dotare și care, în perspectiva timpului, puteau prezenta interes pentru evocarea trecutului oștirii (drapele, armament, uniforme etc.). Cuza este cel care a făcut și primele demersuri pentru instituirea unui sistem monetar național. Deși ambele încercări ale domnului Unirii au eșuat din cauza condițiilor istorice, nu au fost însă abandonate de urmașii săi.

Nu voi face acum istoricul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I. Mă voi rezuma doar la a puncta faptul că în anul 1906 (S.9), cu prilejul marii expoziții naționale dedicate împlinirii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, o secțiune specială a fost dedicată istoriei militare. În 1914, Ion I. C. Brătianu a adus în discuție necesitatea înființării unei secții militare în cadrul viitorul muzeu național care se preconiza a fi înființat. Sacrificiile făcute și prestigiul pe care armata îl dobândise pe front în timpul Primului Război Mondial au făcut însă ca înființarea Muzeului Militar să se realizeze în anul 1923, primul sediu al instituției fiind Palatul Artelor din Parcul Carol. În primăvara aceluiași an, în imediata apropiere a clădirii muzeului, avusese loc un alt episod semnificativ pentru evocarea sacrificiului soldatului român în Primul Război Mondial: înhumarea Eroului Necunoscut, un moment marcat în mod special în cadrul expoziției noastre, așa cum veți putea constata (S.10).

Destinul Muzeului Militar Național nu a fost, din păcate, lipsit de încercări. Mă refer aici mai ales la cele care au legătură cu sediul instituției. Planurile de edificare a unui complex muzeal schițate la începutul anilor 1940 nu au mai putut fi puse în operă după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

În anii 1950 instituția a fost mutată de trei ori, pentru ca, în contextul demolărilor din Dealul Spirii, acolo unde funcționa începând din 1959, să fie relocată în actuala clădire de pe strada Mircea Vulcănescu, unde a fost deschisă pentru public în anul 1988. (S.11)

În anul 2006 denumirea instituției a fost modificată prin hotărâre de guvern, devenind astfel Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” (S.12)

Astăzi, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, prin activitatea sa, prin valorificarea patrimoniului său deosebit prin intermediul expozițiilor permanente sau temporare, prin maniera de abordare inedită a unor evenimente istorice, cu ajutorul grupurilor de reconstituire istorice militare, prin colaborarea în cadrul unor proiecte culturale cu instituții muzeale din țară, constituie un spațiu cultural în care tradiția istorică și trecutul nostru militar sunt evidențiate, cunoscute și transmise mai departe generațiilor viitoare. Pentru Banca Națională și muzeul său, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” este un valoros și de nădejde partener. Suntem onorați să găzduim evenimentul de astăzi.(…) La finalul întâlnirii noastre vă invit să participați la vernisarea expoziției noastre Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I – 100 de ani de istorie militară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Poza e toți unul și unul, poza Secu militar. Nu exista grad de comparație între Secu până în 1989 și după 1990, multe mai arată poza, păcat că poza nu poate grai.

  2. CELOR DE LA B.N.R LE E FRICA DE PRAFUL DE PUSCA …….STIU EI DE CE……

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.