ANRE: Distribuitorii de gaze nu mai pot refuza solicitările de racordare

Operatorii de distribuţie a gazelor nu mai pot refuza solicitările de racordare la reţea ale consumatorilor, conform unui regulament aprobat miercuri de Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, distribuitorul este obligat să asigure, în limita planurilor anuale de investiţii şi în condiţii de eficienţă economică, finanţarea şi realizarea lucrărilor de extindere a sistemului de transport sau de distribuţie în vederea racordării tuturor solicitanţilor aflaţi în perimetrul concesionat.

În cazul clienţilor finali casnici, contravaloarea lucrărilor necesare realizării racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale se suportă integral de către operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, până la limita valorii medii a unui racord, stabilită pe baza unei metodologii aprobate de ANRE.

Pentru a simplifica procesul de racordare, solicitantul poate suporta financiar contravaloarea lucrărilor de racordare şi de proiectare, urmând să fie despăgubit de către operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, până la limita contravalorii medii a unui racord.

Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului sistemului de distribuţie a gazelor naturale de la momentul punerii în funcţiune, prin efectul Legii, la valoarea suportată de operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aceasta fiind recunoscută de către ANRE în tarifele reglementate.

Returnarea sumelor finanţate de solicitant pentru instalaţia de racordare, se realizează de către operatorul sistemului de distribuţie în tranşe anuale egale, într-un interval de 5 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aferentă locului de consum sau în integralitate, în limita valorii medii a unui racord, în maximum 30 de zile de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aferentă locului de consum al solicitantului.

În cazul clienţilor noncasnici, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare, se suportă integral de către aceştia. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în patrimoniul operatorului sistemului de distribuţie a gazelor naturale de la momentul punerii în funcţiune, prin efectul Legii, valoarea acestora nefiind recunoscută de către ANRE în tarifele reglementate.

Lucrările necesare racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, respectiv extinderea şi/sau redimensionare obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesară realizării racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, vor fi realizate de către operatorii economici autorizaţi de către ANRE şi selectaţi prin proceduri concurenţiale, transparente şi nediscriminatorii de către operatorul de distribuţie.

„Ca urmare a prevederilor noului Regulament solicitanţii, care pot fi consumatorii de gaze naturale, viitorii clienţi finali casnici sau noncasnici, concesionarii serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale, unităţile administrativ teritoriale şi/sau asocierile acestora, dezvoltatorii ansamblurilor rezidenţiale etc. vor beneficia de servicii superioare de distribuţie a gazelor naturale faţă de dispoziţiile legale precedente, ţinând cont de obligaţiile instituite pentru operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi de posibilitatea participării acestora pentru realizarea activităţii de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale în termene cât mai scurte”, spun oficialii ANRE.

Totodată, prevederile legislative au un impact pozitiv asupra solicitanţilor, viitori clienţi finali casnici, deoarece costurile cu proiectarea şi execuţia instalaţiei de racordare a locurilor de consum deţinute de aceştia sunt suportate de operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, până la o valoare medie a unui racord, stabilită de ANRE.

Având în vedere faptul că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 143/2021 a intrat în vigoare la data de 31 decembrie 2021, noile prevederi se aplică pentru soluţionarea de către operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale a cererilor de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale înregistrate începând cu această dată.

Cererile de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale depuse până în data de 30 decembrie 2021 sunt soluţionate de operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale conform prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 18/2021.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Azi latraii escroci politic au luat hotararea privind luna martie ca fiind ultima cu subventie, firmele au si trimis mail-uri consumatorilor sa ii informeze despre hotararea definitiva! Cica guvernul nu e mana in mana cu aceste firme! Hai sa ne amintim, avand la baza semnarea PNRR-ului prin care latraii escroci politic au semnat de capul lor acte, urmand sa se ia masuri imediat, e ca anterior au fost semnate niste acte privind termenul limita privind inchiderea intreprinderilor cat si renuntarea la gaze plus carbuni. Pare ca anul asta e limita acelor contracte semnate cu ue privind mentinerea in saracie fara gaze si lumina a compatriotilor romani din tara! Daca pretul la ambele creste pe zi ce trece, inseamna ca cetateanul roman nu mai poate rezista sa traiasca in frig, intuneric si fara hrana! Planul decimarea prin orice metode e implementat cu brio! Nu gaze, nu lumina, nu hrana, dar e liber la horodinca militara straineza fara nicio problema, deh, armata are asigurat cam totul inclusiv bugetul acelei tari in care executa ordinele primite de la capii lor! Si 2023 vine in viteza cu dezastre inimaginabile in Romania.

  2. Ce înseamnă “până la o valoare medie a unui racord, stabilită de ANRE”? Diferența de costuri cu proiectarea şi execuţia instalaţiei de racordare a locurilor de consum de la valoarea medie stabilită de ANRE până la valoare declarată de de operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor natural devine pierdere pe seama viitorului consumator? Să nu vorbim de eșalonarea pe 5 ani a returnării sumelor de pentru ditamai profitabilul distribuitor față de amărâtul de consumator. Cine urmărește 60 de luni corectitudinea acestei returnări? Este evident că distribuitorul va încărca factura cu tot felul de “polițe de asigurare, revizii, chiria pe instalația folosită etc… spre echivalentul datoriei lunare. Cel care a plătit costurile realizării instalației ar trebui să să păstreze ipoteca instalației până la stingerea datoriei furnizorului de gaze viitorul proprietar. Și pe o stradă ce se dezvoltă instalația va fin până întru-un punct a inui furnizor și continuarea ei al altuia etc… Ce minte încâlcită au cei de la ANRE generând masuri ce nu se vor mai putea descâlci.

  3. ANRE o institutie politizata si ne profesionista. Nu si-a pus problema sa rezolve contorizarea tuturor apartamentelor din blocuri ce platesc de 32 de ani tot pausal dar si hotia altora.Asa cum a fost demarata termoizolarea blocurilor asa trebuia facuta si contorizarea. Ne conduc niste idioti utili. Cred ca nici unul de la ANRE nu sta la bloc ante 1990, tip condominium ci la vile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.