Antena 3 sau Ponta TV?!

Dacă anchetele Antenei 3 vizând infracţiunile comise de clanul Băsescu mi s-au părut corecte şi bine documentate, scoţând la iveală fapte pe care nu le-am fi putut afla fără eforturile unor jurnalişti determinaţi să scoată adevărul la iveală, emisiunea de „Sinteza Zilei” de luni seara, având printre subiecte implicarea fostului premier Victor Ponta şi a fostului ministru de Externe Titus Corlăţean în obstrucţionarea votului din diaspora la alegerile prezidenţiale din2014, a reprezentat o mostră de jurnalism făcut după ureche, partizan, fără argumente sau probe care să pună în lumină ceea ce s-a petrecut în realitate în turul 2. Înainte de toate, trebuie să fac următoarele precizări:

  1. Vreme de 15 ani am fost membru, vicepreşedinte şi preşedinte al Comisiei de votare de la New York, până la prezidenţialele din 2009, când regimul Băsescu – Boc (cu girul Autorităţii Electorale Permanente şi al Biroului Electoral Central) a trecut secţiile de votare din străinătate de la comunităţi la misiunile diplomatice, rezultatul fiind cunoscut: frauda uriaşă de la Paris, patronată de ambasadorul României în Franţa de la acea dată, Theodor Baconschi. Mai trebuie menţionat faptul că, între 1990 şi 2009, toate comisiile de votare din străinătate erau formate din membrii comunităţilor româneşti, diplomaţii şi reprezentanţii partidelor având numai calitatea de asistenţi, că nu au existat reclamaţii, comisiile având credibilitate, iar diplomaţii fiind eliberaţi de orice presiuni.
  2. În septembrie 2014, cu două luni înainte de prezidenţiale, fostul premier Victor Ponta şi ministrul de Externe Titus Corlăţean au avut o întâlnire cu membrii Comunităţii Române din New York, eveniment organizat de consulul general al României la New York, Ioana Gabriela Costache. Stafful prim-ministrlui a interzis fotografierea sau înregistrarea declaraţiilor oficiale şi numai intervenţia de ultim moment a domnului Ponta ne-a permis să ne facem meseria. Atunci am discutat cu premierul şi cu ministrul de Externe trecerea comisiilor de votare înapoi la comunităţi, avertizându-i că vor fi mari probleme dacă oamenii nu vor putea vota din cauza proastei organizări. I-am cerut doamnei consul general să solicite un număr corespunzător de membri în comisie, astfel încât procesul de înregistrare şi votul în sine să se desfăţoare într-un timp rezonabil şi fără cozi interminabile.

Ceea ce s-a întâmplat în turul doi la New York a dovedit că obstrucţionarea votului din diaspora a fost un act premeditat, nu o greşeală – doar doi oameni la înregistrare (al treilea a apărut după ora 17.00), cozi întinse pe zeci de metri, oameni cu copii în braţe care au renunţat să voteze, reclamaţii, apostrofări. Apoi i-am scris ministrului de Externe Titus Corlăţean un mesaj, la care am primit un răspuns sec: ”Aţi avut dreptate!”.

Am încercat să ofer toate aceste informaţii producătorilor Adrian Ursu şi Oana Stancu de la Antena 3. Primul mi-a raăspuns că se află într-o şedinţă şi mă sună după, al doilea mi-a spus că este în emisiune, fără să-mi ofere posibilitatea unui dialog pe tema celor întâmplate în noiembrie 2014. În aceste condiţii, mă întreb dacă Antena 3 nu a devenit Ponta TV. Acum, în pragul alegerilor locale şi parlamentare.

Rămâne de răspuns la două întrebări simple.

Dezordinea de la alegerile din 2014 poate fi pusă în cârca lui Victor Ponta şi Titus Corlăţean? Răspunsul meu este ”Da!”

A doua. Este confuzia creată prin decizia lor o cauză penală? La întrebarea asta mă abţin să răspund!

N-ar trebui să răspundem şi la o întrebare similară în ce îl priveşte şi pe Theodor Baconschi pentru cum a gestionat alegerile din secţia de la Paris în 2009?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.