Anticorupția din Est în lupta politică și strategică din SUA

Președinția lui Donald Trump, cu tot deranjul pe care-l provoacă uneori în ”mlaștina de la Washington”, gafele lui Joe Biden, campania prezidențială din SUA și servilismul serviciilor secrete și al justiției ucrainene ne oferă câteva ocazii rarisime de a privi lupta anticorupție din Europa de Est într-o altă lumină. Nu este vorba doar despre eliminarea unui flagel, ci și despre o pârghie de a influența decizia politică, numirile înalților magistrați, demiterea lor sub presiune, eliminarea unor actori importanți din lumea afacerilor, privatizările strategice, decizia strategică a statului respectiv. Un ultim scandal legat de țintele luptei anticorupție din Ucraina și lupta politică de la Washington ne poate arunca o altă lumină lumină și aspura ascensiunii la Bruxelles a Laurei Codruța Kovesi, o exponentă a unui sistem anticorupție similar.

Cum se demite un procuror general în șase ore

În urmă cu jumătate de an, arătam cum funcționează ONG-urile și instituțiile anticorupție din Ucraina vecină, acolo unde există un Oficiu Național Anticorupție (NABU), cu propriile forțe speciale, un Parchet Special Anticorupție (SAPO), un Birou de Stat pentru Investigatii (SBI) și un Tribunal Anticoruptie. Unul dintre cel mai importante ONG-uri anticoruptie este Centrul de Acțiune Anticorupție.

Arătam atunci, pornind de la o serie de ionformații publicate de The Hill, cum Parchetul General din Ucraina a dorit să verifice, în 2016, cum sunt distribuite fondurile pentru ONG-urile anticorupție, dar a întâmpinat atunci opoziția Ambasadei SUA la Kiev. ”Investigarea Centrului de Acțiune Anticorupție pe baza asistenței primite din partea noastră este greșită”, a spus atunci ambasadoarea SUA. The Hill scrie că procurorul general a fost demis la presiunea SUA, iar în locul său a venit Iuri Luțenko, un apropiat al președintelui Petro Poroșenko. Imediat, acesta a fost invitat la Ambasada SUA. The Hill scrie: ”Luțenko mi-a spus că a rămas uimit când ambasadoarea «mi-a dat o listă cu oameni pe care să nu-i pun sub acuzare». Pe listă era numele fondatorului Centrului de Acțiune Anticorupție și doi deputați care susțineau vocal acest ONG, spune o sursă care a avut acces la întâlnire”.

Procurorul general demis la presiunea SUA era Viktor Șokin, un magistrat mai degrabă apropiat de Partidul Regiunilor, pro-rus, decât de noua putere pro-occidentală, condusă atunci de președintele Petro Poroșenko. Ulterior, în 2018, fostul vicepreședinte SUA Joe Biden nu s-a putut abține și a arătat că el a fost cel care a pus presiune pentru demiterea procurorului general al Ucrainei, amenințându-l pe președintele Poroshenko că, în caz contrar, SUA nu vor mai oferi o linie de garantare de un miliard de dolari pentru creditele ucrainene. ”I-am spus, «Nu veți obține miliardul. O să plec din Ucraina în șase ore. Dacă procurorul nu e demis, nu primești banii». Ei bine, nenorocitul a fost demis. Și au numit pe cineva care era de încredere la vremea aceea”, a spus Biden, la un eveniment al think-tankului Council on Foreign Relations. Biden a adăugat că a vorbit în numele președintelui Barack Obama și că l-a invitat pe președintele Ucrainei să îl sune pe Obama.

 Afaceri dubioase ale beizadelelor

Aflăm acum că nu doar lipsa de rezultate în combaterea corupției a stat în spatele presiunilor SUA pentru demiterea lui Șokin, ci și demersul său de a cerceta afacerile companiei energetice Burisma, în al cărei consiliu de administrație se afla un personaj cu greutate – Hunter Bide, fiul vicepreședintelui de atunci al SUA, Joe Biden. Implicați în această afacere mai erau Devon Archer, un apropiat al fostului secretar de Stat John Kerry, și chiar fiul lui John Kerry. Ba chiar și fostul președinte polonez Aleksander Kwasniewski a fost cooptat în conducerea Burisma, în timp ce punea la cale un plan de refacere a Ucrainei prin donații importante de la oameni de afaceri și statele vestice. Burisma, care extrăgea gaze naturale în Ucraina începând din 2002,  a adus profituri însemnate acționarilor, însă era o firmă controlată prin offshore-uri de oligarhul Igor Kolomoiski, cu cetățenie ucraineană, israeliană și elvețiană, care cheltuia 10 milioane de dolari pe lună pentru a finanța militii care luptau în Donbas. Ulterior, Kolomoiski a intrat în conflict cu președintele Porosenko și s-a exilat în Elveția. Acum, oligarhul este din nou pe cai mari. Noul lider de la Kiev, Volodimir Zelensky, este considerat omul lui Kolomoiski, care este patronul trustului media ce l-a făcut președinte pe actorul Zelensky, producând un serialul ”Servitorul Poporului”, ce l-a propuslat pe acesta din urmă.

Anticorupția din Europa, folosită în jocurile politice americane

Așa ajungem la ultimul scandal, ce poate să mai arunce o rază de lumină asupra obiectivelor anticorupției și ale serviciilor secrete din Ucraina. Pe 25 iulie 2019, președintele Donald Trump a avut o discuție telefonica cu omologul ucrainean Zelenski. La finalul săptămânii trecute. o sursă anonimă a atras atenția că, în cursul acelei discuții, Trump i-ar fi cerut liderului de la Kiev informații compromițătoare despre Joe Biden și fiul sau, pentru a le folosi în campania prezidențială din SUA, unde Biden candidează la alegerile primare democrate.

Marile publicații americane din SUA, mai toate democrate și ”progresiste”, l-au acuzat imediat pe Donald Trump că influențeaza alegerile în acest fel. Trump s-a apărat: ”Nu am spus nimic în neregulă. Cred că pe fir era multă lume. Știam asta înainte să dau telefon. Ceea ce nu a fost în regulă a fost lucrul oribil pe care l-a spus Joe Biden în Ucraina”. ”Cineva trebuie să se uite la ce a spus Biden. A spus că nu va oferi un miliard de dolari unei țări anume, daca procurorul general din acea țară nu este demis, pentru a nu cerceta un anumit dosar. Însă nimeni nu se va uita la cazul Biden, pentru că este democrat. Presa știrilor false nu va face așa ceva, este o rușine”, a spus Biden.

Ulterior, presa americană, inclusiv CNN, au arătat că sursa care a precizat că Trump a facut presiuni asupra președintelui Ucrainei nu a participat la discuția telefonică cu pricina. În plus, ministrul de Externe al Ucrainei a susținut ferm că știe despre ce s-a discuat și că Trump nu a pus presiune niciun moment asupra lui Zelensky pentru a-i oferi informații despre rivalul democrat Biden. Trump a trecut la contraofensivă și susține că presa a publicat informații false pentru a avea argumente în favoarea unui posibil impeachment, uitând însă de ”flagrantul” lui Joe Biden, care s-a laudat în fața camerelor de luat vederi că a pus presiune pe președintele Ucrainei, în 2016, pentru a demite un procuror general.

Și mai este un lucru pe care marile publicații ameriocane nu-l amintesc în acest context. Serviciul secret ucrainean SBU și Oficiu Național Anticorupție de la Kiev s-au implicat în campania electorală din SUA din 2016, atunci când au mizat eronat pe victoria lui Hillary Clinton și au oferit informații compromițătoare despre campania lui Donald Trump. Întregul caz al plăților via Rusia primite de Paul Manafort (unul dintre directorii campaniei prezidențiale a lui Trump, în 2016,) pentru activitatea de consilier al fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost construit pe baza informațiilor scurse din Ucraina la solicitarea unei intermediare (Alexandra Cealupa) care lucra pentru Comitetul Național Democrat din SUA. Așadar, folosirea organelor anticorupție ucrainene, a serviciilor secrete de la Kiev și a ONG-uriloer în scopuri politice, inclusiv în lupta politică de la Washington, a fost brevetată în timpul administrației Clinton-Obama-Biden, nicidecum de către Donald Trump, așa cum încearcă să sugereze marile ziare americane.

Noi ținte pentru servicii și procurorii anticiorupție

La fel, organele anticorupție de la Kiev ar mai putea fi folosite în alte mari lupte, de data aceasta economice și strategice. Este vorba, de exemplu, despre privatizarea companiei ucrainene producătoare de motoare de aviație Motor Sich, cea care, în continuarea tradiției sovietice, echipează mai toate elicopterele ruse, o companie în care s-a investit mult în cercetare și care are o tradiție mare. Serviciile secrete ucrainene au blocat, până acum, cumpărarea companiei de către China. Nu este exclus ca în scenă să intre și organele anticoruptie, astfel încât compania să nu intre în mâinile Rusiei sau chiar să fie lichidată.

Să mai spunem că ONG-ul ucrainean Centrul de Acțiune Anticorupție, pentru care Ambasada SUA a făcut presiuni la Parchetul General al Ucrainei,a primit, începând din 2012, un milion de dolari  de la Departamentul de Stat și Departamentul Justiției din SUA. Alte 300.000 de dolari au venit de la Fundația Renașterea Internațională, a lui George Soros. Să mai spunem ca Karne Greenaway, fosta coordonatoare FBI pentru fraude internaționale și unul dintre agenții care investiga afacerile lui Manafort în Ucraina, s-a retras recent din FBI și a intrat în conducerea ONG-ului anticorupție din Ucraina.

Să mai spunem că lângă ”borcanul cu miere” al lui Hunter Biden (a cărui greutate la Washington putea garanta afacerile) au venit nu numai Devon Archer sau Aleksander Kwasniewki. Omul de afaceri român Puiu Popoviciu a apelat la serviciile de consiliere în afaceri oferite de fiul fostului vicepreședinte al SUA. Pe terenurile dobândite ilegal de Popoviciu de la Universitatea de Științe Agronomice se află acum noua Ambasadă a SUA și biroul notarial al fiicei fostului președinte Traian Băsescu. Popoviciu, care a facut afaceri ilegale și cu Primăria condusă de Traian Basescu, a fost condamnat la șapte ani de închisoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

6 Comentarii

  1. Oameni buni,eu m-am saturat sa aud urletedespre coruptie: tot ce este tara estica este corupta si vestul occidental e Perfect curat? Voi chiar ii mai credeti pe guralivii astia cand borasc pe gaura gurii aberatii care deja au vechime uriasa la ei in tara? Astia chiar ne cred prostii globului pamantesc? Unde pastele mamii lor au vazut coruptie in ro.inainte de 1989? Tiate mizeriile astea au fost introduse in forta de vestici pentru destabilizarea natiunilor,a bugetului statelor,a urii impotriva conationalului! V-ati stricat la creori de credeti colcaiala verbala borata din greata fata de sinele propriu? Ia intoarceti-va cururile sa pupe inainte de spalare a coruptiei!

  2. Este o eroare in text. „Presa știrilor false nu va face așa ceva, este o rușine”, a spus Trump si nu Biden.

  3. Daca sunt presedinti americani care trimit in Romania afaceristi ca Gitenstein si Zukerman(in loc de diplomati de cariera) ,sa se „indestuleze”,ce vrajeala e cu anticoruptia SUA in estul Europei?E clar ca sunt trimisi sa isi umfle desagii si gurile puturoase,numai cu usturoi nu poti rezista,desi e recomandabil..

  4. Eu vreau sa va intreb un lucru, voi chiar credeti ca tarile occidentale chiar vor sa luptam noi impotriva coruptiei si sa avem un stat de drept ? Au ei interesul asta ? E la mintea cocosului ca isi doresc exact inversul . Ei au pe aici o groaza de companii care fac afaceri la noi. Tu daca ai fi o corporatie care vrea sa intre intr-o tara sa faca cat mai multi bani, ai vrea ca tara aia sa fie cat mai corupta sau sa fie o tara unde se respecta legea ? E logic dracului ca interesul tau este tocmai sa fie cat mai multa coruptie pe acolo ca sa iti poti face de cap, sa incalci toate legile si practicile etice, sa dai spaga in stanga si indreapta ca sa ai toate avantajele, sa poti juca dupa alte reguli decat cele corecte pe piata respectiva. Asta e si motivul pt care occidentalii astia sunt atat de preocupati cu „anticoruptia” din tari unde au interese economice si sustin personaje precum Kovesi, tocmai sa se asigure ca nu exista nici o lupta reala anticoruptie ci mai degraba multa propaganda si afacerile lor sa fie cat mai protejate. La noi in Romania dupa 89 s-a privatizat pe langa multe societati economice si Justitia, iar actionarii majoritari ai justitiei romane sunt Germania, Olanda, Franta, Austria, Belgia, Anglia, SUA, Suedia, Danemarca…adica exact vesnicii „ingrijorati” de situatia justitiei de la noi din tara. Niciodata nu se ingrijoreaza cehii, polonezii, cipriotii, slovenii, estonienii, letonii, maltezii, niciodata. Mereu sunt ingrijorati doar aceia care au interese economice aici, ciudat nu ? 🙂

  5. Cat de tare s-a ramolit Joe Biden daca simte nevoie sa faca astfel de dezvaluiri. Trump, in schimb, i-a spus pe sleau lui Iohannis ce fel de armament trebuie sa cumpere Romania.

    Altfel, cele mai fervente sustinatoare ale campaniei anti-coruptie nu sunt multinationalele in general, ci multinationalele cu actionariat de stat. Orice stat care incearca sa le taxeze legal sau sa majoreze salariul minim e corupt. Pe scurt, orice formula de nationalism ecomomic e taxata drept coruptie de catre ,,piata” dominata de anumiti ,,campioni nationali”.

  6. Președintele Obama l-a numit pe Biden drept omul administrativ al Ucrainei în februarie 2014, după Euromaidan si alungarea lui Viktor Ianukovici .Cu camerele video rulate, Biden a descris cum l-a amenințat pe președintele ucrainean, Petro Poroshenko, în martie 2016, că administrația Obama va scoate un miliard de dolari în garanții de împrumut din SUA, trimițând fosta republică sovietică spre insolvență, dacă nu ar destitui imediat pe Procurorul general Viktor Shokin ce controla coruptia de la Burisma holding.Aut federale au descoperit in înregistrarile financiare ca in cele mai multe luni în care s-au scurs banii Burisma, au fost trimise două transferuri bancare de 83.333,33 dolari fiecare în contul conectat la Rosemont Seneca în aceeași zi,si plati catre fiul lui Joe Biden.Fiecare american merită dreptul de a fi presupus nevinovat până la publicarea probelor sau până la asigurarea unei condamnări, mai ales atunci când unele probleme ale unui caz implică străini. Aceeași prezumție ar trebui acordată lui Joe Biden, Hunter Biden, Devon Archer și Burisma în cazul Ucrainei.Cu toate acestea, la unele întrebări dificile ar trebui să răspundă Biden în timp ce el se pregătește, posibil, să candideze pentru președinte în 2020 : Era cazul ca fiul tău și firma sa să încaseze din Ucraina în timp ce servești ca om de referință pentru politica Ucrainei? Ce muncă a fost efectuată pentru banii primiți de firma lui Hunter Biden? Știați despre Burisma? Și când a fost anunțat public că fiul tău a lucrat pentru Burisma, ar fi trebuit să-ți fi refuzat să utilizezi o politică americană pentru a-l presiona pe procurorul care l-a urmărit foarte mult pe Burisma?(traducere extras din The HILL)Cand vor fi date in vileag si afacerile politice -ec.invartite de straini inclusiv de ofshoruri in Ro ?De cine, de cei precum LCK ?DNA,DIICOT,PG,care au ingropat Microsoft,EADS,HeXIpharma,Colectiv etc.etc.?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.