Anton Pann – adevăratul autor al imnului ”Deșteaptă-te, Române!”.

E 24 ianuarie astăzi, zi de sărbătoare națională prilejuită de faptul că în 1859 avea loc Unirea Moldovei cu Țara Românească. Și, cu toate că în această zi se intonează și se aude peste tot celebrul „Hai să dăm mână cu mână“, pe versuri de Vasile Alecsandri și muzică de Alexandru  Flechtenmacher,  e momentul să amintim și de imnul național. Și de al său compozitor, Anton Pann.

Anton Pann pare a fi mai puțin cunoscut generațiilor actuale care nu mai văd în autorul melodic al imnului national ”Desteaptă-te, române!” sau în ”Tatăl Nostru” un interes circumscris spiritualității românești, care de altfel le-a dat naștere acestor creații. Personalitatea complexă a lui Anton Pann a făcut ca acesta să nu treacă neobservat în nicio epocă.

Marile personalități, începând cu Nicolae Iorga care îl numea„o albină folcloristică”, la Caragiale care vedea în Pann un spirit de mare generozitate pentru cultura română căreia îi face un ”adevărat serviciu literaturii culegând toate aceste documente caracteristice a stării noastre sociale  omul de spirit simțea bine ce murdării culege, el a trebuit să le găsească o etichetă convenabilă, colecția poartă ca titlu «Spitalul amorului»”, Eminescu („finul Pepelei, cel isteţ ca un proverb”) și mulți alții care au înțeles destinul pe care Anton Pann l-a pricinuit și închinat culturii române.

Anton Pann trăia în Mahalaua Lucaci

Câți români cunosc astăzi că Anton Pann a impus mai mult decât oricare altul, cântarea în limba română în Biserică, prin publicarea tuturor cântărilor bisericeşti necesare stranei?  Sau câți știu că el locuia în miezul mahalalei Lucaci într-un timp (pe la 1830) când în Bucuresti erau aproximativ 30.000-40.000 mii de oameni.

Aceasta lumea pestriță și ermetică a mahalalei l-a inspirat și i-a modelat percepția despre lume. Deși era un lăutar (într-o accepțiune nepeiorativă a termenului) era și un pasionat de muzică cultă.

Juca între două lumi având o ubicuitate de unde și-a înrâurit creația spre bucuria tuturor generațiilor, în special generația pașoptistilor și a unioniștilor.

Anton Pann a fost primul scriitor român care a trăit din scris

Vă veți întreba din ce a trăit acest mare om de cultură un spirit enciclopedic si observator subtil al mentalităţii oamenilor din popor, de obicei târgoveţi, locuitori al mahalalelor şi suburbiilor.

Anton Pann a fost un psalt (un intelectual al epocii care cânta în strană), un cântâreț bisericesc și apoi un rapsod care avea o cultură folclorică enciclopedică.

Dincolo de faptul că era un moralist neiertător care vehicula ”înţelepciunea stratificată în maxime şi vorbe de duh pentru a oferi temeiuri de meditaţie şi învăţătură”, Anton Pann a fost primul scriitor care a trăit din scris, având în casa sa din București, de pe strada ce astăzi îi poartă numele, propria tipografie.

Pann este şi astăzi un nume de referinţă în istoria culturii muzicale româneşti, iar corpusul de melodii antologate de el în colecții rămâne pentru cercetători și până în prezent o sursă importantă de documentare asupra fondului muzical românesc vechi.

Anton Pann este autorul imnului national ”Desteaptă-te, române!”

Profesorul Vasile Vasile atrage atenția în Revista Muzica din anul 2018 nr. 7 că Anton Pann este autorul imnului nostru.

În viziunea acestuia, imnul național este o adevărată sinteză a spiritualității românești ce trebuie cultivate și bine înțeleasă de noile generații care încă de pe băncile școlii sunt informați greșit în legătură cu paternitatea muzicală a imnului țării și cu istoria populară prin care s- plămădit România.

Continuarea pe https://bucurestiivechisinoi.ro/2019/11/anton-pann-adevaratul-autor-al-imnului-desteapta-te-romane-biserica-lucaci-locul-unde-i-sunt-zidite-ramasitele/?fbclid=IwAR3LcpUdvhdHBQf6qxlReNoxLAB7BtfWbgugJPca9UWnQzsizOJOOLFFuQM

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Dumitru Alexandru Filimon 36 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Intai au fost versurile lui Andrei Muresanu („Un rasunet”),care au fost puse apoi pe note-sacandu-se melodia-de Antonn Pann (cu toata consideratia,se poate spune -eventual-„doi autori”,dar nici macar sa nu amintesti autorul versurilor care i-au inspirat lui Anton Pann melodia.totusi)

  2. Păi mă, mândrețe de român, neam prost, Acu 164 de ani erai moldovlah, cu divane reunite a Moldovlahiei,.Abia peste un an ți-a recomandat Napoleon al treilea numele de ”român”,.Deci de care imn și de care român vorbești anterior datei, atunci când de fapt putea fi doar valah sau moldovean..Pricepi bre,.. Asta celora pentru care istoria e o poveste și e precum o povestim,.de altfel ai istorie lungă măreață și eroică, rrromâne..

  3. Tiganii = Romanii

    @ dan – si versurile au fost compuse de-a lungul vremii de lautarii tzigani .

  4. 24 Ianuarie 1859, romanii au ales pe ambele maluri ale Milcovului acelas domnitor. Poate la 165 de ani distanta, Dumnezeu ne va lumina din nou si vom alege pe ambele maluri ale Prutului, acelas presedinte sau aceias presedinta. Ce parere aveti?

  5. justitie avem. Puscarie pentru ca jignim toate minoritatile din Romania.
    Dar cand Mysebi asta ii face pe romani-tigani, totul este OK.
    Si ne mai miram ca am ajuns la coada Europei…

  6. Ma vrasmasule ungureasc, de ce nu incetezi sa debitezi tampenii?
    -Iordanes scria: ,,Scalavino Rumunense”
    -In 1521 Neacsu scria in celebra lui scrisoare; ,,Teara rumuneasca”.
    -In 1532 Francesco della Vale scria: ,,Se numesc romani in limba lor”.
    -in 1534 trimisul Papei (Andronico) scria despre noi: ,,Se numesc romani”.
    .
    .
    .
    si asa mai departe.
    -Pana si Mihai Viteazu scria ,,Pohta…..si TARA ROMANEASCA”.
    DE CE MINTI MA ESCROCULE CA ABIA ACUM 164 de ani s-a inventat cuvantul de ,,ROMAN”?

  7. Cum era zicearea aceea…”nu va temeti,frati maghiari,tiganii sunt solidari”?-urat este sa-ti ponegresti „fratii”si sa te dezici de ei!

  8. Mare urs cind noi ne numeam rumini si altii rumunes ,voi abia coborati din grotele altailor .Si nici astazi nu stiti ce sunteti . Va spuneti urmasii lui Attila . Ala a fost hunsi a poposit in cimpia Pannonica cu vreo600 de ani inaintea voastra . Voi sunteti hungari ( flaminzi ) pripsiti cpe aici cind noi aveam cnezate ( Glad ,Gelu , Menumorut ) Dupa ce Otto v-a pus cu botul pe labe ,v-ati asezat in Panonnia , Iar szent Istvan ( Stefan cel sfint ) cel ce a pus bazele statului maghiarsi v-a crestinat era pe jumatate roman . ( Maica sa a fost fiica lui Menumorut ) . Iar cem mai mare rege al vostru Matei ( Mathias ) Corvin a fost tot roman . Si uite asa ati ajuns voi „educati „si ne dati lectii despre cine suntem. Si ce au tziganii ? Ca voi erati topiti dupa ei si i-ati pacalit pe cei din secuime sa se declare maghiari .Locuiesc in zona si stiu destule . Iar tu ,jigodie ( vezi cenzurache ce faci ) de fiecare data cind noi avem o sarbatoare trebuie s-o spurci cu balele tale scirboase .Ti-am mai spus -ti-am respectat etnia ( am prieteni secui si maghiari si nu numai ) ,sarbatorile ,oamenii de cultura . Ai decenta MIGRATORULE si macar in zile de sarbatoare sa ne lasi in pace . In rest te toleram asa cum am tolerat toti veneticii .

  9. @ eba lu’tata petrov,.. Da fă, știu,. Și Adam și Eva au fost români, mai ales Iisus a fost român, doar poartă tricolorul. iar român a fost mai tot ce există,. In rest nu știu de ce m-aș contrazice cu tine, de ești atât de informată,.

  10. @Marele Shit
    Adam, Eva si Iisus evidsent ca n-au fost romani.
    Dar chiar daca ar fi sa crape fierea-n tine,
    -Stefan cel Sfant avea sange de roman in el (eu stiu ca bunica lui, ortodoxa, a fost casatorita cu fiul lui Arpad. De la bunica-sa a invata Fanel al vostru ce-i crestinismul, cand il punea sa spuna inainte de culcare ,,Inger, ingerasul meu”),
    -Iancu era roman-roman si nu era deloc fiul nelegitim al unui rege bozgoresc (legenda scoasa de securistii din timpul lui Matei, ca sa-si adjudece Matei sange regal cu pretul dezonoarei bunica-si. Pe Matei il ardea tare la ficati sa-si faca un arbore ginecologic(!) regal, chestie care nu i-a tinut pana la sfarsitul lui penibil)
    -Matei era 1/2 roman, ma-sa fiind unguroaica
    Acum poti sa crapi de ciuda in voie.
    Totusi nu mai manca in mod repetat szar latrand ca o potaie ca romanii exista de 164 de ani. Asta demonstreaza ca esti incult nestiind chestii elementare.

  11. Evident,Adam si Eva n-au fost romani ! cum sa fie romani,daca erau maghiari!nu a demonstrat asta un profesor universitar la Pesta ,Istvan Horvat,stabilind ca ei-Adam si Eva- vorbeau ungureste in Paradis?

  12. Imperiul Roman de Rasarit (BIZANTIN) … cel întemeiat de CONSTANTIN DACUL pe la 325 AD… se numea ROMANIA!
    Imperiul Latin … cel intemeiat de latinii participanți la Cruciada IV …cei ce cucerisera Bizanțul pe la 1200 AD… se numea tot ROMANIA !!!

    DECI, PERMANENT … IMPERIUL/TARA estica de „sorginte” latina … iar mai apoi, de pe la 1300 AD de sorginte ROMANEASCA … TRBUIA/TREBUIE sa se numeasca ROMANIA !!!
    NOI … cei de „sorginte” latina, dar de „tip” SATEM … am mai ADAUGAT o ” caciulita/cusma DACICA” pe o litera „A” … spre a ne „diferentia totuși ” fata de limbile de tip „centum” !!!

  13. Am citit un pic din Povestea Vorbii , si stau si ma gandesc , cand a avut timp , sa scrie Povestea Vorbii ? Ca este o Enciclopedie !

  14. Beeei, Philimoane mitiv, și cu al tău Vasile (numai rrho~ voștri, cu care v-ați corcit, au două prenume în loc de nume și prenume!), chiar și copiii de școală generală știu că poezia „Un răsunet” este creeația ardeleanului greco-catolic Andrei Mureșianu. Iar familia lui a susținut atunci în epocă (cînd putea fi contrazisă dacă ar fi mințit, nu ca voi, ceaușijdii, în 1990 și pînă acum!) că tot el a fost și creeatorul melodiei pe care se cîntă versurile.
    Pe cine vrei tu să credem? Pe tine, un cretin, și pe văsălie văsălie? …două nimicuri, în ton cu politica oficială șovină oltenească a P.C.R.?
    Sau îl credem pe cel care a dat cîntecul?
    Să te auzim, bă, NIMICULE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.