Anul Nou vine cu inundaţii, ninsoare şi ger (Video)

Vremea se răceşte din seara zilei de sâmbătă. Autorităţile au emis avertizări cod galben de ninsoare şi cod portocaliu de inundaţii pentru mai multe regiuni ale ţării. Nici primele zile ale anului nu au fost mai frumoase. Vremea se va răci în ţară, iar cerul va fi mai mult noros, anticipându-se lapoviţă şi ninsoare pe arii extinse, inclusiv în Capitală, unde temperatura minimă va fi de -1 grad, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Precipitaţiile, predominant sub formă de ninsoare, se vor înregistra pe arii extinse în Maramureş, Crişana, Banat, Oltenia, Transilvania, parţial în Muntenia şi izolat in restul ţării, iar vântul local va viscoli ninsoarea în vest, sud-vest şi la munte.

Meteorologii mai anunţă că vor fi condiţii de polei şi că temperaturile minime se vor situa între -8 şi 2 grade, uşor mai scăzute în nordul extrem al Moldovei.

Duminică, temperaturile minime vor fi cuprinse între -13 şi -3 grade, iar cele maxime, între -7 şi 3 grade.

Cod Galben de ninsoare în sudul şi sud-vestul ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o atenţionare meteo – Cod Galben, valabilă duminică, între orele 3.00 şi 22.00, pentru 11 judeţe din sud-vestul şi sudul ţării şi municipiul Bucureşti, unde ninsorile şi vântul se vor intensifica.

Potrivit meteorologilor, în acelaşi interval va ninge şi se va depune un strat nou de zăpadă şi în restul ţării, iar local vântul va avea intensificări mai ales în zona de munte şi în vest. De asemenea, vor fi condiţii de formare a poleiului.

Hidrologii au emis o actualizare a avertizării Cod Portocaliu de inundaţii

Codul a fost extins de vineri, de la ora 14.00, până pe 3 ianuarie 2010 şi vizează judeţele Hunedoara, Arad, Timiş, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Maramureş Alba, Cluj.

Se instituie cod portocaliu pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Turului şi Crasnei (jud. Satu Mare), pe Lăpuşul inferior (jud.Maramureş), pe Arieş, sectorul Baia de Arieş-Buru (jud.Alba şi Cluj), pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Bârzavei şi Nerei (jud.Timiş şi Caraş-Severin) şi pe cursurile superioare şi mijlocii ale Begăi şi Timişului (jud.Timiş şi Caraş-Severin).

Se menţine codul portocaliu pe râurile din bazinul superior şi mijlociu al Crişului Alb (jud. Hunedoara şi Arad) şi din bazinele mijlociu şi inferior al Crişului Negru (jud.Bihor şi Arad).

Se instituie cod galben în bazinul hidrografic al Târnavelor (jud. Alba, Mureş, Harghita, Sibiu), pe Mureşul mijlociu (sectorul Ocna Mures-Gelmar)-jud. Alba şi Hunedoara şi pe Someşul superior (jud.Bistriţa Năsăud şi Cluj).

Se menţine avertizarea hidrologică de cod galben pe râurile: Vişeu, Iza (jud. Maramures), Tur (jud.Satu Mare), Lăpuş (jud. Maramures), Crasna (jud. Salaj şi Satu Mare), Barcău (jud. Sălaj şi Bihor), afluenţii Someşului Mic (jud. Cluj), bazinul inferior al Crişului Alb (jud.Arad), bazinul superior al Crişului Negru (jud.Bihor), Crişul Repede (jud. Bihor si Cluj), Arieş (jud.Alba şi Cluj), Strei (jud. Hunedoara), Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (jud. Caraş-Severin şi Timiş), Jiu (sectorul Filiaşi – Podari) şi Motru (jud. Gorj, Dolj şi Mehedinţi).

Primele zile ale anului, primele inundaţii

Peste 150 de persoane sunt izolate în comuna Poşaga, din judeţul Alba, după ce o viitură produsă pe cursul râului Arieş a avariat un pod.
Localnicii spun că în jurul podului avariat din Lunca Arieşului s-au făcut lucrări de excavaţie. Până la remedierea avariilor, oamenii nu au cum să ajungă la muncă şi nici nu au cum să îşi trimită copiii la şcoală 

În judeţul Bihor plouă de aproape două zile, iar apele a două râuri s-au revărsat şi au intrat în mai multe gospodării, potrivit Realitatea TV.

Între comunele Holod şi Dumbrăviţa din judeţul Bihor, apele au acoperit două drumuri judeţene pe porţiuni de circa 100 de metri. Hectare întregi de teren agricol sunt inundate, la fel ca şi mai multe curţi. Apa a ajuns până la marginea cimitirului.

Ioan Baş, inspector şef ISU Bihor, a declarat că în urma precipitaţiilor căzute în ultimele 24 de ore s-au produs depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din partea de sud-est a judeţului. Cele mai mari pagube s-au înregistrat la o firmă al cărei sediu se află chiar pe malul râului Holod.

Inundaţii în Timiş, după revărsarea râului Bega

Sâmbătă au fost probleme în Timişoara, pe strada Bobâlna din cartierul Ghiroda. În urma ploilor din ultimele zile, un canal de deversare nu a mai făcut faţă, s-a infundat, iar apele revărsate au afectat mai multe gospodării. Apele au năvălit în peste 20 de case şi anexe, scrie agenda.ro.

Apa provenită din sistemul de canalizare a atins şi un metru înălţime. Pompierii au intervenit cu mai multe motopompe, potrivit Mediafax.

Apele revărsate ale râului Bega au inundat, vineri, 42 de hectare de teren în zona localităţii Mănăştur. Drumul judeţean dintre Giarmata şi Pişchia a fost acoperit de ape pe o porţiune.

"În cursul zilei de vineri, apele revărsate ale râului Bega au inundat 42 de hectare de teren în localitatea Mănăştur, nefiind afectate gospodării. Totodată, ISU Banat a trimis, în cursul după-amiezii, două motopompe pe drumul Giarmata – Pişchia, unde apa revărsată a ajuns pe carosabil, dar drumul nu a fost închis şi se circulă în continuare", a afirmat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Timiş, Daniela Baranga, citat de banateanul.ro.

Viceprimarul Mircea Dolha şi-a propus ca în 2010 să "radă" cartierul Craica de pe harta Băii Mari

Chiar în ultima zi a anului, după ce pentru a treia oară în ultimele două luni pârăul Craica a ieşit din matcă din cauza gunoaielor aruncate în albie, viceprimarul municipiului Baia Mare a avut o reacţie dură, precizând că în 2010 vrea să radă cartierul de pe hartă.

Alesul baimărean a spus că de la primele ore ale dimineţii a fost abordat de cetăţenii din cartierul Vasile Alecsandri, care s-au trezit iar înconjuraţi de ape.

Pârăul Craica a inundat joi dimineaţă şi beciurile de pe străzile Păltinişului şi Grănicerilor, precum şi din zonele adiacente, iar locatarii nu au stat mult pe gânduri şi s-au dus să ceară socoteală la Primăria Baia Mare, scrie emaramures.ro.

”M-am decis să fac ceva pentru oamenii aceştia. Am fost chiar eu pe Păltinişului şi am văzut care este situaţia. Am să îi solicit primarului să îmi dea mână liberă să rad Craica şi să plantez gazon acolo, astfel încât în 2010 oamenii să poată ieşi acolo la picnic”, a declarat viceprimarul.

Primăria Baia Mare a mai avut în plan să îi mute pe cei care locuiesc în cartierul de colibe de pe Craica, în acest sens fiind întocmit chiar un proiect sub numele de Phoenix, care nu a mai fost pus însă în aplicare.



 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Daniel Ionescu 41 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.