Anunțul lui Putin în cazul conflictului din Ucraina

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie, relatează agențiile de presă internaționale.

„Cred că am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistiţiu începând cu 15 februarie, la ora 00.00”, a declarat Putin.

Liderul rus a vorbit și de un acord și în privința retragerii armamentului greu. Totodată, Putin a apreciat că Ucraina ar trebui să reformeze Constituția în sensul respectării drepturilor cetățenilor din estul Ucrainei.

Președintele francez Francois Hollande a anunțat la rândul său că s-a ajuns la un acord asupra încetării focului și o înțelegere politică globală pentru criza ucraineană.

Grupul de Contact, din care fac parte reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și OSCE, au semnat cu separatiștii o foaie de parcurs pentru implementarea păcii, au anunțat joi, separat, președinții rus, ucrainean, francez și cancelarul german.

„Grupul de Contact a semnat documentul pe care l-am pregătit într-o așa de mare tensiune”, a spus Petro Poroșenko.

„Toate chestiunile au fost atinse de acest text care a fost semnat de Grupul de Contact și separatiști”, a spus și președintele francez, Francois Hollande, într-o declarație comună cu Angela Merkel. Practic, documentul are la bază și actualizează acordul de încetare a focului la care s-a ajuns în septembrie anul trecut, tot în urma unor negocieri la Minsk, dar care nu a fost niciodată implementat, conform The Wall Street Journal.

Cancelarul german a declarat joi că nu își face „nicio iluzie” și știe că există încă „mari obstacole” de depășit.

Președintele ucrainean, cel rus, francez și cancelarul german au discutat la Mink cel puțin 15 ore ore cu privire la un plan de pace în Ucraina.

Negocierile au început miercuri după-amiază, în încercarea considerată decisivă de a găsi o soluție politică la conflictul din estul Ucrainei și nu se încheiaseră joi la ora 10.00, ora României.

O sursă a declarat pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti că preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin au făcut un „progres uriaş” în negocierile cu privire la criza din Ucraina care se desfăşoară la Minsk, ajungând la un acord asupra a 80% – zece puncte – din document.

„Asupra documentului final s-a ajuns la un acord în proporţie de 80%. Acest document are peste zece puncte. După ce va fi semnat de către «Cei patru de la Normandia» va fi trimis să fie semnat de către Grupul de contact. S-a înregistrat un progres uriaş”, a declarat sursa citată, potrivit RIA Novosti.

De cealaltă parte, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi dimineață că Rusia a pus „condiţii inacceptabile” în cursul negocierilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, anunțând că nu sunt vești bune.

„Din păcate, nu există nicio veste bună încă. Pentru moment, nicio veste. Speranță mai există încă”, a explicat el, adăugând că unele condiții puse de partea rusă „sunt inacceptabile'” pentru țara sa. „Angela Merkel și președintele Francois Hollande ne ajută mult”, a spus Poroșenko, estimând că „situația este foarte dificilă”.

Poroşenko a făcut declaraţia în timpul unei pauze de la negocieri care durează de aproximativ 14 ore şi la care participă de asemenea preşedintele rus, Vladimir Putin, şeful statului francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel.

Un consilier prezidenţial ucrainean Valeri Ciali a scris pe pagina de Facebook, cu câteva ore înainte de încheierea întâlnirii dintre Putin și Poroșenko, că cei doi şefi de stat au dus un adevărat război al nervilor.

Toate negocierile şi consultările cu privire la criza din estul Ucrainei par să conducă la un document acceptabil pentru toate părţile implicate în negocieri, a apreciat însă Mihail Ezhel, ambasadorul ucrainean în Belarus.

Veștile dinspre Minsk erau contradictorii joi dimineață. În vreme ce Reuters scria că negocierile de la Minsk s-au terminat, iar acordul de pace care a fost semnat urmează să intre în vigoare pe 14 februarie, France Press susținea că negocierile continuă la Minsk și că acordul nu a fost încă semnat.

O fotografie de la negocieri îl surprinde pe Vladimir Putin în timp ce rupe un creion.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.