Anunțul Transgaz – România nu e afectată

Gigantul energetic rus Gazprom a transmis Poloniei şi Bulgariei că va opri furnizarea de gaze. România încă nu este afectată de o măsură similară, conform oficialilor Transgaz.  Într-o declarație dată Agerpres, Ion Sterian, directorul operatorului național de transport gaze naturale, spune că importurile de gaze ale României se desfăşoară normal, iar ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţia internă în această perioadă. „Zilele trecute, în perioada de Paşti, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri – n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi”, a afirmat Sterian.

Importurile de gaze sunt miercuri de 3,5 milioane de metri cubi (3,2 milioane mc prin Ungaria şi 300.000 mc prin Negru Vodă), nivel egal cu cel de zilele trecute.

„România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi”, a mai afirmat Sterian.

Gazprom a cerut clienților săi să plătească în ruble. România nu are o relație contractuală directă cu gigantul rus ci prin intermediari. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Polonia s-a pregătit în vederea posibilităţii ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării şi ”se va descurca”, a declarat viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, după anunţul Gazprom. De asemenea, rezervele de energie ale ţării sunt ”în siguranţă”, iar alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă, afirmă ministrul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, Anna Moskva, relatează BBC.

Datele provenite din reţeaua Uniunii Europene a operatorilor de transport de gaze arată că aprovizionarea Poloniei a fost întreruptă miercuri, însă, între timp a fost reluată. Bulgaria a precizat, miercuri dimineaţa, că gazele continuă să fie furnizate pentru moment.

Bulgaria, care se bazează pe Gazprom pentru mai mult de 90% din gazele primite, a specificat că a luat măsuri să găsească surse alternative, dar nu sunt necesare restricţii privind consumul de gaze în prezent. Ministerul bulgar al Energiei a informat că Bulgaria şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul cu Gazprom şi a făcut toate plăţile necesare, adăugând că noul sistem de plată propus de Rusia a încălcat contractul existent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

6 Comentarii

  1. S-a tinut cont ca Romania s-ar putea descurca la limita minima cu ceea ce are fara a da nastere unor nemultumiri populare uriase. Ne este insa cazul celor doua surate taate de la biberonu’ lui Putin care in materie de gaze sunt total calice. Probabil pe asta s-a mers. Poate fi un test in functie de care procedeul s-ar putea aplica si la case mai mari.

  2. „România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această pereoadă”. Da, da` la iarna ce facem? Platfuss si gasca lui vor avea caldura, dar noi, prapaditii, mai putina spre deloc. Constat ca populatia rabda, iar mamaliga nu explodeaza. Cel putin bucurestenii sunt antrenati de Nicusor sa bata step cu dintii si sa se spele in lighean. Asta ati vrut, asta aveti!

  3. Nu ati vazut ca inainte sa se faca,mamaliga face niste bule?!?ei,in faza asta suntem!dupa,explozia!

  4. „Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici”
    „Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele”
    Nenea Romgaz, ne puteți spune de ce ați oprit sondele și nu ați băgat la depozit?

  5. Nu am încredere în ceea ce spune Transgaz .Cerere mică( măi să fie) iar unele sonde au fost oprite( asta să o spuneți voi lui mutu)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.