Aparat RMN nefolost din cauza birocrației

Aparatură nouă nefolosită la stat. Pacienții sunt trimiși la privat

Aparatură medicală nouă și modernă în valoare de 8 milioane de lei stă nefolosită la Policlinica 2 a Spitalului Județean din Constanța. Ea ar fi putut fi folosită încă de acum trei ani, dar din cauza birocrației și a unor probleme administrative zace nefolosită. Iar în tot acest timp, bolnavii așteaptă câteva luni pentru o investigație RMN la alte spitale sau merg la spital privat.

Proiectul făcut cu fonduri europene trebuia să fie gata în 2015, tot de atunci, pacienții să beneficieze de investigații gratuite, fără să mai apeleze la clinicile private. Și nu este vorba numai de un aparat RMN, ci și de mamograf, aparate CT, aparate Roentgen ori aparate cu terapie prin laser, astfel încât mai toate cabinetele sunt dotate cu aparatură nouă și performantă.

O programare la RMN durează și șase luni

Spre exemplu, un mamograf care nu există în spitalele de stat din Constanța, este ținut într-un cabinet, sub cheie, unde se pune praful pe el. Pacientele care au nevoie de o astfel de investogație sunt nevoite să meargă la spitalele private unde ajung să plătească și 400 de lei pentru o mamografie. Sute de lei se plătesc și pentru o investigație RMN făcută la privat (pentru un RMN abdominal și pelvian – 650 de lei). Și asta pentru că o programare la un RMN în spitalele de stat durează chiar și jumătate de an din cauza numărului mare de solicitări.

Întreaga aparatură trebuia să funcționeze încă de acum 3 ani. „Probleme legate de curent electric, puterea era subdimensionată faţă de echipamentele de imagistică care erau în demisolul acestei clădiri. Am demarat de anul trecut modificarea transformatorului şi undeva pe fine de iulie cred că va avea un transformator nou de putere”, spune Cătălin Grasa, manager Spitalul Judeţean Constanţa.

Ar putea fi sesizat DNA

Pe lângă asta, cabinetele sunt la demisol şi sunt pline de umezeală, fapt ce nu permite funcţionarea în siguranţă a aparatelor de investigaţii. Proiectul pe fonduri europene a fost implementat în perioada iulie 2011 – iulie 2015, iar beneficiarul a fost Consiliul Judeţean Constanţa.

„Dacă într-adevăr în această policlinică vom pierde banii şi va trebui să dăm banii înapoi, vă spun că personal voi sesiza DNA”, susține Claudiu Iorga Palaz, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Constanţa.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.