Aproape 490 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru cultele religioase

Cele 18 culte religioase primesc în 2013 de la buget 487,4 milioane lei, respectiv 0,08 % din PIB, din care 276,9 milioane lei pentru salarizarea personalului clerical, 174,1 milioane lei pentru cel neclerical şi 36,4 milioane lei sprijin pentru construcţii, restaurări, informează Patriarhia.

„Întrucât în această perioadă mai multe persoane răuvoitoare vehiculează în presă cu scopul vădit de a exagera valoarea fondurilor primite de Cultele religioase din România ca sprijin financiar din partea statului, pentru corecta informare a opiniei publice prezentăm datele din bugetul de stat pe anul 2013, puse la dispoziţia Patriarhiei Române de Ministerul Finanţelor Publice. Astfel, la capitolul finanţare culte în 2013 este trecută suma de 487,4 milioane de lei, din care 276,9 milioane lei pentru salarizarea personalului clerical, 174,1 milioane lei pentru salarizarea personalului neclerical şi 36,4 milioane lei sprijin pentru construcţii, restaurări etc”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române, remis, marţi, agenţiei Mediafax.
Potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanţelor Publice Patriarhiei, suma de 487,4 milioane de lei reprezintă 0,2 % din bugetul de stat pe anul 2013, respectiv 0,08 % din PIB-ul României pe anul 2013.

„De menţionat e faptul că majoritatea contribuabilior la bugetul de stat şi la bugetele locale sunt de confesiune ortodoxă”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.