Aproape 700 de localități primesc restricționat apă!

696 de localități sunt alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață și din subteran, a anunțat marți Administrația Națională Apele Române (ANAR).

ANAR a anunțat că a mărit numărul secțiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice de la 80 la 120. Dintre acestea, în 33 de secțiuni, adică în 26% din totalul celor monitorizate, debitele se află sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosințele aflate pe sectoarele de râuri respective. De aceea, pentru aceste secțiuni, este necesară aplicarea Planului de restricții și utilizare a apei în perioade deficitare.

La nivel național, sunt 696 de localități alimentate restricționat. 291 de localități din 24 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Maramureș, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorj și Bihor sunt alimentate restricționat din apă de suprafață, iar 405 localități din foraje/fântâni (13 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureș). Aceasta înseamnă un procent de 20-30% din numărul total al fântânilor de la nivel național.

ANAR susține că cele mai afectate de secetă rămân județele din zona Moldovei, în special localitățile mici și satele unde alimentarea este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran.
Pentru toate celelalte, inclusiv localitățile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață, rezerva de apă este suficientă, chiar dacă se menține într-un proces de scădere. Astfel, rezerva în principalele 40 de lacuri este 3,13 miliarde de metri cubi de apă, față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022.

În prima jumătate a lunii august, Administrația Națională „Apele Române”, alături de reprezentanții Hidroelectrica, reușesc să mențină un coeficient de umplere de peste 70%, în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă), adică de 71,95%.

Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în scădere având valoarea de 1950 mc/s fiind la jumătate față de media multianuală a lunii august (4300 mc/s). În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere până la Gruia și pe sectorul Isaccea-Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat-Galați.

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar și apoi va fi într-o ușoară scădere ajungând în data de 15 august în jurul valorii de 1900 mc/s.

La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,75 metri (= 75 cm) până la atingerea treptei II, valoare în jurul căreia va rămâne până în 15 august a.c.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. De sunt atât de proști eu nu le-aș da nici o picătură,. De ce nu au bazine, diguri, zone de inundare de unde in secetă poți face complectare. Au construit toți prostește pe aceste locuri sau chiar pe malul apei, să nu aibe probleme de canalizare,..Au tăiat și furat toate pădurile vegetația de pe malurile apelor,.. Acu mai vor să li se dea,.. Păi, le-aș de eu de n-or putea duce.., Proști, leneși și tâlhari, dar patrioți..

  2. Bre, dar ploua bine in moldova, cum credeti voi ca la ora actuala e restrictii? A plouat puternic in multe zone, de ce guvernul „nu schimba” cursul dunarii sa inceapa din Romania inundata?

  3. Hai sictir cu minciunile voastre globaliste si cu ordinele globaliste pe care le urmati.
    Nu exista nici o criza de apa, o creati voi artificial.
    O sa va belim cat de curand pe TOTI globalistii.

  4. Bai ursulache si rammstein, neamul vostru oricum nu se spala decand a descalecat din Mongolia. Luati-o mai usor, ca pute locul pe unde calcati. Iar tu ala de zici ca postez prea repede, te pomenesti ca esti frate cu ei..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.