Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan, suspecți în dosarul delapidării CFR Cluj

Un nou scandal monstru în fotbalul românesc. În perioada vizată de procurori, în casieria clubului au intrat cel puţin 40 de milioane de euro, din participări în grupele Champions League şi din vânzarea jucătorilor.

Update: Surse judiciare au declarat, joi, pentru Agerpres, că omul de afaceri Arpad Paszkany are calitatea de suspect în dosarul privind delapidarea clubului de fotbal CFR Cluj.

El a fost audiat, joi, circa o oră și jumătate la sediul DIICOT Cluj, și același surse au declarat pentru agenția citată că urmează să mai fie audiat și în zilele următoare.

La ieșirea din sediul DIICOT, Paszkany n-a dorit să spună ce a discutat cu procurorii.

„Nu vă pot spune. Am terminat repede”, a declarat Paszkany, la ieșirea din sediul DIICOT Cluj.

Și Iuliu Mureșan, președintele clubului de fotbal, are calitatea de suspect în dosar.

Paszkany Arpad și Iuliu Mureșan au amândoi calitatea de suspecți. Joi s-au încheiat audierile, vineri vor urma alte audieri, au declarat surse judiciare.

DIICOT: 8,5 milioane de euro delapidaţi

Arpad Paszkany, în calitate de finanţator al echipei de fotbal CFR Cluj, precum şi membri CA al clubului din perioada 2008-2011 sunt vizați de procurorii DIICOT în dosarul de delapidare. Este vorba de suma de 8,5 milioane de euro, provenită din veniturile înregistrate de club în urma participărilor în grupele Champions League. Joi, Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan au fost citaţi la DIICOT, procurorii efectuând 20 de percheziţii la Cluj, inclusiv la sediul echipe CFR, precum şi în Bucureşti.

39,34 milioane euro au venit la club între 2008 şi 2012

CFR Cluj a jucat în grupele Champions League în sezoanele 2008/09, 2010/2011 şi 2012/13. Perioada în care susţin judecătorii că s-ar fi delapidat bani de la club este 2008 – 2011, şi corespunde primelor două participari în grupele Champions League. Pentru primele două participări, CFR a primit de la UEFA 20 de milioane de euro, şi pentru rezultatele înregistrate (2 victorii şi 2 meciuri egale) a mai primit în jur de 3 milioane de euro. Tot în perioada de referinţă, în casieria clubului au mai intrat 16,34 milioane de euro, rezultate al operaţiunilor de transferuri de jucători. Concret, pentru patru ediţii de campionat (2008/09, 2009/2010, 2010/11 şi 2011/2012) cei de la CFR au cheltuit 7,06 milioane de euro pentru aducerea de jucători şi au încasat 23,4 de milioane din vânzarea de jucători. Datele sunt preluate de pe site-ul Transfermarkt.de, dar, de regulă, există pe acest site şi numeroase semne de întrebare, mai ales la capitolul vânzări de jucători. Deci este posibil ca sumele încasate să fie chiar mai mari. În următorii ani, clubul a avut balanţa tot pe plus la capitolul mişcarea jucătorilor, suma fiind de 8,18 milioane de euro, dar, surpriză, intră în insolvenţă. În ultimii doi ani, presa sportivă a fost plină de scandaluri legate de neplata unor jucători, culmea, sumele fiind de fiecare dată destul de mici, de ordinul câtorva zeci de mii de euro. Din cauza intrării în insolvenţă, în 2015 şi 2016, CFR Cluj nu a primit licenţă pentru a evolua în cupele europene, poziţia din clasament din 2015 şi câştigarea Cupei României în 2016 i-ar fi permis acest lucru.

O retragere şi o declaraţie ciudată

Într-o conferinţă de presă susţinută pe 22 mai 2014, finanţatorul ceferiştilor a explicat că se retrage de la CFR Cluj şi că se aşteaptă ca alţi investitori să preia echipa. Arpad Paszkany a menţionat şi ce sumă ar fi necesată pentru ca echipa să obţină rezultate performanţe: „Pentru asta ar trebui o infuzie de capital de cel puţin 25-30 de milioane de dolari pe an, timp de vreo cinci ani”. Sună ciudat, pentru că, în anii anteriori, au existat venituri mult mai mari, care trebuiau să „producă” şi să se regăsească în casieria clubului. Pentru că CFR nu a primit bani doar din participările în Champions League. Au mai fost şi drepturile de televizare pentru care CFR a primit bani frumoşi pentru că sumele erau cu atât mai mari cu cât echipa se clasa mai bine. Tot în respectiva conferinţă de presă, Arpad Paszkany a anunţat că a renunţat şi la acţiunile pe care le deţinea la cele două posturi din Cluj, Look TV şi Transilvania Live. În 2015, fostul şef al LPF Dumitru Dragomir afirma pentru un post tv că de fapt tot Arpad Paszkany se afla la butoane la CFR Cluj, dar „din spate”.

Bani „pentru partid”

Arpad Paszkany a fost tot în perioada incriminată de procurori şi un generos sponsor al PDL. În campania electorală din 2008, el a sponsorizat oficial (donaţie publicată în Monitorul Oficial) cu 238.000 euro PDL. Neoficial – pentru că au existat voci prin Cluj care susţineau aşa ceva – nu se ştie câţi bani a direcţionat spre PDL.

Acuzațiile DIICOT în acest dosar (comunicat)

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

La data de 19.05.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj efectuează un număr de 20 de percheziţii pe raza municipiilor Bucureşti şi Cluj-Napoca urmând a fi citaţi în vederea audierii un număr de 10 persoane.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008 – 2013 mai multe persoane, având atribuţii de gestiune sau administrare în cadrul unei societăţi comerciale care deţine un club sportiv, şi-au însuşit suma de 8.485.682 euro din patrimoniul respectivei societăţi.

S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către un membru al grupului. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.

Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat în actele contabile ale societăţii comerciale cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale ori au evidenţiat operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciul datorat bugetului de stat fiind de aproximativ 1.500.000 euro”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.