Asociațiile magistraților condamnă atacul lui Stelian Ion

Asociațiile magistraților condamnă atacul lui Stelian Ion. Ministrului Justiției, Stelian Ion, dovedește dispreț faţă de statul de drept şi independența justiției prin atacurile la adresa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie şi ai Curții Constituționale, se arată într-un comunicat semnat de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Asociația Procurorilor din România (APR).

Cele patru asociații „ condamnă ferm atacurile şi presiunile exercitate de Ministrul Justiției, Stelian Ion, la adresa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiție şi ai Curții Constituționale, făcute atât anterior, cât şi ulterior pronunțării CCR asupra obiecției de neconstituționalitate privind proiectul de lege ce permitea accesul la DNA si DIICOT a unor procurori cu doar 5 ani vechime efectivă în funcție.

Este descalificant pentru Ministrul Justiției să trateze superficial şi părtinitor argumentele exprimate şi asumate în unanimitate de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în obiecția de neconstituționalitate amintită. Tonul agresiv, insinuările şi amenințările voalate la adresa judecătorilor ICCJ şi CCR denotă un dispreț acut faţă de regulile democratice, cu consecințe grave în planul încrederii cetățenilor în justiție.

Faptul că Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, nu are reţineri în a arunca îndoiala asupra judecătorilor instanţei supreme, în timp ce victimizează procurorii DNA, dovedeşte modul complet eronat în care percepe justiția şi independenţa acesteia, ca pilon al democrației într-un stat de drept, precum şi rolul constituțional pe care Înalta Curte de Casație si Justiţie îl are în înfăptuirea justiției şi în arhitectura sistemului judiciar.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, face referire la statul de drept, afirmații publice a căror falsitate este probată tocmai prin declarații publice repetate şi iresponsabile ce subminează exact fundamentul acestuia.

În acest context, reamintim Ministrului Justiţiei că statul de drept garantează egalitatea în fata legii, implicând un ansamblu normativ coerent, clar şi, nu in ultimul rând, impune respectarea în fond, iar nu numai de formă, a rolului instituțional şi constituțional al Ministerului Public.

Or, exact aceşti piloni ai statului de drept au fost apărați de Curtea Constituțională, la sesizarea judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Asociațiile magistraților au formulat amicus curiae în această cauză, prin care au susţinut, în faţa Curții Constituționale, cu argumente obiectiv fundamentate, ce au ținut seama de situaţia şi interesele întregului sistem judiciar, obiecţia ridicată de ICCJ, arătând, în esenţă, că:

1. Proiectul încalcă art. 1 alin. (5) din Constituţie, sub aspectul exigenţelor privind calitatea legii, fiind contrar unor prevederi deja aflate in vigoare.

Stabilirea vechimii efective minime în funcţia de procuror pentru accederea la DNA, la doar 5 ani, contravine exact legii de funcţionare a DNA, ce impune ca activitatea în această direcție să se deruleze prin procurori specializați. Or, o vechime de 5 ani nu permite unui procuror decât desfășurarea activităţii la nivelul parchetului de pe lângă judecătorie, ce nu are în competență infracțiunile de corupție. Ca atare, în mod obiectiv, un procuror cu 5 ani vechime efectivă în funcție nu are posibilitatea de a avea o minimă specialitate în combaterea corupției.

2. Proiectul încalcă egalitatea în faţa legii, stabilind un privilegiu pentru procurorii ce vor să acceadă la DNA şi DIICOT, faţă de cei ce promovează în celelalte secții sau servicii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Argumentele din expunerea de motive, ce se limitează la deficitul de resurse umane din cadrul DNA si DIICOT, nu reprezintă un motiv justificat şi obiectiv, având în vedere că problema este generalizată la nivelul sistemului judiciar, iar tratarea acesteia cu părtinire, ignorând insuficienţa resurselor umane de la celelalte parchete şi de la instanţe, arată o abordare ce contravine normelor constituționale privind organizarea, locul şi rolul Justiției.

Conform expunerii de motive, DNA avea la data respectivă un grad de ocupare de 73,3%, iar DIICOT unul de 87,12%. În același timp, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – elementul de comparație din speţă – avea un grad de ocupare cu 3% mai mic decât DNA şi cu 17% mai mic decât DIICOT (gradul de ocupare la PICCJ fiind de doar de 70,37%).

Ca atare, aceste date nu justifică în niciun fel discriminarea dintre procurori situați la același nivel de jurisdicție, motivul expus de inițiatorii legii neputând fundamenta, aşadar, diferenţa de tratament.

De asemenea, este inadmisibil ca legiuitorul să profite de această situație dificilă a resurselor umane, pe care, de altfel, a cauzat-o (prin întârzierea nepermisă în adoptarea unei legi privind accesul in magistratură), pentru a o folosi ca pretext de legiferare a unor privilegii doar pentru anumite structuri de parchet, cu ignorarea cinică a majorităţii sistemului judiciar.

3. Încălcarea rolului constituțional al Ministerului Public, inclusiv din perspectiva organizării ierarhice a sistemului judiciar.

Prin proiectul de lege atacat au fost golite de conţinut alte norme procedurale ce stabilesc competenţe speciale, pe diferite grade de jurisdicție. Aceasta stabilire de competenţe pornește tocmai de la structura ierarhică a sistemului judiciar, ce prezumă că performanța profesională crește pe măsura dobândirii experienței şi avansării în gradul profesional. O altă interpretare ar însemna că toată aceasta ierarhie ar fi formă fără conţinut, ajungându-se ca instanțele superioare să nu mai aibă legitimitatea de a anula, desființa sau modifica hotărâri ale instanțelor inferioare, iar procurorii ierarhic superiori să nu mai poată cenzura sau verifica actele sau soluțiile celor din subordine.

Structura ierarhică a Ministerului Public asigură un nivel ridicat de profesionalism în anchetele ce privesc judecători, procurori, miniștri, deputați, senatori, etc., în considerarea protejării funcției şi a importanței acesteia pentru ordinea de drept.

Or, exact această rațiune este înlăturată dacă se eludează normele la care am făcut referire, pentru a se permite, în fapt, ca urmărirea penală să fie făcută de către procurori ce nu au nici măcar vocația de a funcționa la nivel de parchet de pe lângă tribunal.

Prin decizia pronunţată, Curtea Constituțională a validat justețea criticilor de neconstituționalitate ridicate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, critici susținute atât de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi de asociațiile AMR, UNJR, APR si AJADO.

În contextul argumentelor succint expuse anterior, asociațiile noastre profesionale salută cu îndreptățire atât decizia Curții Constituționale, cât şi demersul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, solicitându-i public Ministrului Justiţiei, Stelian Ion, să renunțe la declaraţiile politicianiste şi agresive la adresa judecătorilor şi a unora dintre procurori şi să îşi îndeplinească cu bună-credință şi profesionalism, cu obiectivitate şi fără părtinire, atribuțiile ce ii revin ca Ministru al Justiției, pentru a le asigura cetățenilor români accesul la un act de justiție independent, eficient şi de calitate“.

Pentru cele asociații semnează judecător Dana Gîrbovan,  judecător doctor Andreea Ciucă, judecător Florica Roman, procuror Elena Iordache.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

16 Comentarii

  1. A iesit si pasarea Nandu de la magistratura pe aratura!Fara ea nu arata Stelian inteligent…

  2. Ce sa inteleaga bezmeticul marxist Stelian Ion de Constitutie, drepturi, obligatii si alte cele.
    Individul este un sclav al intereselor staine in Ro.
    El nu are treaba cu Romania, pastoreste doar jefuirea tarii cu ajutorul unor procurori si judecatori corupti, de aceea si sustine desfiintarea SIIJ sau are tupeul de a ameninta CCR sau ICCJ.
    Bine fac asociatiile magistratilor ca-l trag de urechi si-incearca sa-l despaducheze.

  3. Ma framanta de multa vreme doar o intrebare;cine l-o fi propus pe Stelian asta ministru al justitiei?!

  4. JEGUL OLTULUI ȘI-A DAT IAR CU PĂREREA.DACĂ TACEA,NU MAI PĂREA AȘA DE PROASTĂ !

  5. Ce treabă are stelică cu statul de DREPT? El e cu statul de „DREPȚI, CĂ VĂ IA MAMA DRACULUI!”. A avea pretenții față de unu ca stelică mi se pare o prostie. NU poți avea pretenții față de asemenea specimen.

  6. „…solicitîndu-i public Ministrului Justiţiei, Stelian Ion”, DEMISIA imediată!

  7. chiar…cum a ajuns asta ministru ?? cum a fost asa ceva posibil ? Asta si inca unul pe nume Bulai sint tot ce poate
    oferi USR mai bun la ora actuala ! asta le e nivelul, dar ce vina avem noi sa ii suportam ?

  8. Magistratii lui ‘peste’ prajit raman in continuare ceea ce sunt de zeci de ani. Se lupta vitejeste pentru prostime cu bombalaul Stelica dorind sa imprime impresia ca acesta este vinovatul, adica acarul Paun. Pai Stelica face si vorbeste numai la ordinul Secu. Adica la ordinul stapanului comun pe care judecatorii nu indraznesc niciodata sa-l deranjeze nici macar cu o aluzie cat de fina. Iar sunt niste fraieri pe-aici care s-au entuziasmat:demisia Stelica! De apraca aurmatorul va proceda altfel. Adevar pe care-l stie prea bine si duduia sin poza.

  9. Ce sa astepti de la un avocatas de provincie, ajuns in post, datorita „rezistentei” sale la ciuma rosie?

  10. Si? Pe nesimtitul de penal Ion Stelian pus pe post de ministru, il doare-n fund de ce se spune despre el!

  11. „Prfesionlism si obiectivitate la acest mutunache hastagist ?! E o gluma ?!

  12. Vreau ciuma rosie din nou !! MUUULTA muulta ciuma rosie ! Kiar asezonata cu placutze. Nu mai conteaza pe langa erorile astea genetice care au fost luate de manuta de sasalau’ strain de tzara si puse la guvernare (?!?).
    Viva El compañero Dragniiia, Viva La Revolución !

  13. Cite o placuta suedeza ,atit pt magistrati cit si pt Stelica !

  14. Astazi am aflat vizionand canalul TV euro nuews ca actualul ministru al justitiei Moretti a fost deferit justitiei pentru acte de coruptie ( incasarea de onorarii ilegale ) , Culmea ca si la noi Primul ministru al Frantei ii ia apararea fara fi atacat ca submineaza autoritatea judecatoreasca Este Franta un exemplu sau nu ? Stelian al nostru incalca toate legile
    si Parchetul doarme >

  15. Marioneta de la MJ, danseaza cand i se spune, latra la comanda, musca numai din PSD,si apoi da din coada, cand primeste cate un oscior mic, ca si el , de ros

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.