Astronauţii descriu secretele olfactive ale Universului. Cum miroase spaţiul cosmic

Când se întorc din spaţiu, astronauţii aduc cu ei un miros special. O mireasmă un pic ciudată şi nemaîntâlnită. Ceva care aduce cu mirosul „fripturii la grătar” şi cu „metalul încins”.

Exploratorii Universului descriu mirosul spaţial în termeni destul de bizari. „În mod sigur, este un miros care nu seamănă cu nimic altceva”, susţine astronautul Tony Antonelli, anunță Antena3.

Pe lângă mărturiile astronauţilor, oamenii de ştiinţă au început să studieze cu atenţie acest aspect. Cercetătorii NASA încearcă să reproducă mirosul în scopuri de antrenament, în încercarea de a obişnui cât mai bine astronauţii cu mediul spaţial.

Chimistul Steve Pearce a fost angajat de NASA pentru a recrea mirosul spaţial.

“Este foarte greu de descris mirosul. Nu este la fel ca atunci când încerci să explici care este mirosul unui nou aliment, de exemplu. Cel mai bun termen pe care l-am putut găsi pentru a descrie acest miros este „metalic”. Îmi aduce aminte de vacanţele din timpul facultăţii când lucram cu aparatul de sudură. Îmi aduce aminte de mirosul dulceag al fumului scos de aparatul de sudură. Acesta este mirosul spaţiului”, spune Steve Pearce.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.