Atenție, un nou tip de fraudă: Pretind că ar fi medici în zone de război!

Poliţia Română atrage atenţia asupra unui nou tip de fraudă, care devine tot mai răspândit, denumit Romance Fraud. Autorii, care pretind că sunt medici în zone de război, câştigă încrederea victimelor prin intermediul relaţiilor romantice online, pentru a obţine beneficii financiare sau informaţii confidenţiale (date cu caracter personal, date financiare, date bancare).

Potrivit Poliţiei Române, Romance Fraud îşi are rădăcinile în construirea unei relaţii romantice false şi câştigarea afecţiunii victimei cu intenţia de a o exploata financiar sau a obţine date personale de la aceasta.
”În contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de către autori, pretinzând că ar fi medici în zone de război. Aceştia folosesc diverse pretexte care variază de la necesitatea de a părăsi zona de război, din motive medicale urgente, până la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani victimelor. În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relaţii cu aceştia, ceea ce amplifică gradul de manipulare şi inducere în eroare”, arată sursa citată.
Autorii pot solicita dezvăluirea de informaţii confidenţiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru ”situaţii de urgenţă” sau ajutor pentru organizaţii umanitare inexistente.
Atât la nivel european, cât şi în România au fost înregistrate fapte cu acest mod de operare, astfel că Poliția recomandă mai multe măsuri, precum:
1. Verificarea identităţii persoanelor cu care intră în contact online prin solicitarea de informaţii suplimentare cu privire la aceştia ori verificarea informaţiilor de la profil (în funcţie de modalitatea de contactare).
2. Păstrarea datelor personale în siguranţă – Nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute. Este necesară protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat şi implementarea autentificării în doi paşi, precum şi evitarea partajării informaţiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relaţie solidă.
3. Abordarea cu scepticism a solicitărilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se întâlni faţă în faţă şi a discrepanţelor în informaţiile furnizate, ceea ce pot reprezenta suspiciuni.
4. Raportarea incidentelor suspecte autorităţilor judiciare şi folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor. În cazul existenţei unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, încurajăm raportarea activităţii acesteia către platforma respectivă.
5. Utilizarea cu prudenţă a platformelor online de socializare, cu precădere a celor de dating. Se recomandă ca toţi cetăţenii să fie precauţi în utilizarea platformelor online de socializare sau de dating şi să evite dezvăluirea informaţiilor personale prea devreme într-o relaţie.
6. Se recomandă informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind săvârşirea infracţiunilor în mediul online, precum şi implementarea de măsuri de prevenţie şi contracarare. Cetăţenii trebuie să cunoască cum să identifice potenţialele înşelăciuni din mediul online şi să reacţioneze în mod adecvat în cazul unor solicitări suspecte.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

 1. S-a terminat cu printul nigerian care n-avea bani de taxa de mostenire, iata o noua idee.
  Cam jumatate de Africa se ocupa cu asa ceva. Mii de frantuzoaice, englezoaice si elvetience grase, batrane si urate isi gasesc astfel fericirea.
  Ca la capatul firului nu este un ofiter american, un chipes print din Tomania sau un medic din zona de razboi, ci un ne-alb la un internet-cafe ieftin din Dar-Es-Salaam, ele n-au de unde sa stie. Unele nici nu vor sa stie, si altele continua chiar si dupa ce afla. E dependenta curata.

 2. Intr-adevar, apar efectele ciolaculare.
  Se aude ca FMI ar veni in Romania sa vada cu proprii ochi minunile: reforma fiscala, „trenuletul”, ministra Bucura, pomul Olgutei, crocodilul spovedind si impartasind.
  „Primeste aceasta cuminecatura…amin!”

 3. mi-ar parea rau sa mori de oftica pt in Romania cineva/Olguta reuseste sa atraga semnale pozitive si chiar sa fie in primele randuri, iar viena la coada cozilor pe locul 14 bun doar pt ifosele serbilor din Cluj, care inca mai cred ca fac claca pt Maria Teraza…sau poate au trairi onirice cu ea…

 4. In plasa lor pica doar proastele. Asa mai scapa Romania de prosti……[Rumbnurak]

 5. Daca copiii deschid Emailul , umple internetul de virushi ! Distrug , lantzul de calculatoare cu virushi !

 6. Pe net poti deveni orice vrei tu sa fii : doctor, academician magna cum laude, doctorand, doftor, medic specialist, laborant, moasha,etc, etc. Eu chiar ma gandeam sa-mi cumpar un halat alb si un stetoscop si sa-mi fac cateva poze reusite pe culoarele unui spital din provincie ca sa devin cat mai credibil. Ia sa vezi apoi ce de gagici or sa ma caute…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.