Au mai rămas doar punţile trădării

„Constituţionalizarea” Legii pensiilor a tăiat ultima punte pe care se mai putea circula între putere și opoziţie. Adio, colaborare, adio, negociere! Victor Ponta trebuie să-şi ţină promisiunea. Se adresează lui Traian Băsescu şi îi cere să nu o promulge. Altfel, în cazul unei semnături de primar pe o lege care s-a născut şi cu elemente de fraudă, PSD va iniţia procedura suspendării. Iar liberalii o vor sprijini. Intrarea în formalităţile de declanşare a procedurii de suspendare aşază ghilotina între cele două părţi şi taie toate punţile între tabere. Adică măreşte tensiunea războiului politic până la paroxism. Nu se trage şi nu se bombardează. Dar acuzele curg ca pietrele pe râul de munte învolburat de furtună, discursurile au pitorescul teatrului de comedie convertit în pamflet presărat cu înjurături de mamă, iar relaţiile interumane se reglează doar în funcţie de convingerile preopinentului. Avem de-a face cu o tensiune egală cu nebunia. Doar zilele din primăvara lui 1990 şi cele din perioada suspendării lui Traian Băsescu ce mai pot fi comparate cu ce trăim acum. Nu şi cu ce urmează. Mă tem însă că de data aceasta lucrurile vor cunoaşte alte accente mult mai dure. Lumea este iritată până la un soi de negru înaintea ochilor. Traian Băsescu şi PDL sunt atât de speriaţi de situaţia în care au ajuns încât şi-au încleştat mâinile vineţii şi tremurânde pe manetele puterii şi nu renunţă nici morţi. Ba, după 21 de ani, revolta populaţiei se poate converti în violenţă şi tot după atâta vreme de la fuga lui Ceauşescu, tot în numele democraţiei, ne-am putea trezi cu violenţe din partea forţelor de ordine. Mai clar! Ca să-şi apere pielea, gaşca preşedintelui, cu prieteni, rude şi iubite, este în stare să folosească serviciile şi armata. Nu întâmplător, Traian Băsescu este deja protejat cu glonţ pe ţeavă.

Iniţiativa lui Victor Ponta nu prea mai are cale de întors fără a risca un enorm ridicol. În acelaşi timp, faptul că o mare parte din populaţia României este de acord cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu nu garantează succesul operaţiunii. Depinde de felul în care demersul este argumentat juridic şi cum este susţinut. Deşi Legea pensiilor a fost trecută prin fraudă în Camera Deputaţilor şi are după ea o codiţă penală, nu îl incriminează neapărat juridic şi constituţional pe Traian Băsescu. Cel puţin aşa mi se pare mie, deşi tuturor ne este clar că o asemenea fraudă s-a comis sub oblăduirea preşedintelui şi, dacă el voia să o oprească, ar fi făcut-o, indiferent care sunt consecinţele pentru pupila sa politică din Cameră.

De la o viaţă politică tensionată am revenit la războiul politic total, cel î­­n care mai curge şi sânge!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.