Aurul nu s-a vândut pentru pensii şi salarii

În timp ce preşedintele Traian Băsescu susţine, într-o discuţie aprinsă purtată cu mai mulţi localnici din Roşia Montană, că România a vândut din rezerva de aur pentru plata pensiilor şi a salariilor, BNR, prin vocea consilierului guvernatorului – Adrian Vasilescu, infirmă orice tranzacţie de acest fel. „După ’89 şi până acum, România nu a vândut un gram de aur”, a declarat Vasilescu, la Realitatea TV.

Luat la rost de câţiva localnici din Roşia Montană, care i-au cerut să justifice stadiul în care a ajuns rezerva de aur a ţării, preşedintele Traian Băsescu le-a replicat, nervos, că aurul „s-a vândut ca să se dea pensii şi salarii”.

„În 1989, în visteria ţării se aflau 296,5 tone de aur. Acum mai sunt 103 tone. Să-i întrebăm pe toţi care au fost la guvernare, să-l întrebăm pe domnul Mugur Isărescu, unde sunt 193,5 tone de aur?”, s-a adresat un localnic din Roşia Montană şefului statului.

Extrem de nervos, acesta i-a replicat: „Pot să vă spun eu că s-au vândut! Da, s-au vândut ca să se dea pensii şi salarii!”

Într-o intervenţie la Realitatea TV, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a dezminţit spusele şefului statului. „După ’89 şi până acum, România nu a vândut un gram de aur”, a asigurat Vasilescu.

Apoi a explicat: „Discuţia pleacă de la o cifră inexactă. Că în ’89 România ar fi avut peste 200 de tone de aur. România a avut cea mai mare rezervă de aur în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: 240 de tone. După ce rezerva a fost readusă în BNR, am fost nevoiţi să vindem din rezerva de aur pentru a plăti datoriile de război. Pe urmă a mai fost cumpărat ceva aur. Ceauşescu, în vremea lui, a vândut şi el aur în contul datoriei externe. Pe urmă şi-a dat şi el seama că aurul este foarte important şi a mai cumpărat. În ’89, România a intrat cu 60 de tone de aur, nu cu 295 de tone. De atunci, România a cumpărat continuu aur până în pragul anului 2000 şi s-a ajuns la rezerva de 104 tone aur. S-a mai dat ceva aur în baza unor hotărâri judecătoreşti pentru cei care au fost deposedaţi de comorile lor în mod abuziv înainte de ’89. S-a ajuns la 103,7 tone, câte sunt acum. După ’89 şi până acum, România nu a vândut un gram de aur.”

Cât despre afirmaţia preşedintelui, cel puţin ciudată în acest context, Vasilescu a apreciat că a fost făcută în urma unei stări de nervi foare accentuată.

Ulterior, într-o intervenţie la Realitatea TV, consilierul prezidenţial Valeriu Turcan a susţinut că „s-a produs o confuzie şi preşedintele a fost imprecis în exprimare”.

„Preşedintele ştia că, la un moment dat, România a avut peste 240 de tone de aur şi, în contextul discuţiilor de la Roşia Montană şi al cifrei vehiculate de unul dintre participanţi, s-a produs o confuzie, preşedintele plecând de la premisa de bună-credinţă a persoanei care a prezentat informaţia. În consecinţă, a fost vorba de o imprecizie în afirmaţia preşedintelui, imprecizie pe care domnia sa o regretă. A fost o discuţie într-un context aparte. La un moment dat s-a produs o confuzie şi preşedintele a fost imprecis în exprimare. Nu a fost vorba de o vânzare de aur în acest scop. Preşedintele m-a mandatat să vă precizez că regretă acea imprecizie de la Roşia Montană”, a spus Turcan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.