Baconschi: Ar trebui îngrădit dreptul străinilor de a cumpăra pământ în România

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, îşi menţine poziţia critică faţă de situaţia terenurilor agricole din România şi, nemulţumit că „mulţi cetăţeni străini au cumpărat cu nemiluita” pământ pentru speculaţii imobiliare, spune că ar trebui „îngrădite” aceste abuzuri.

„Încă mai avem un număr scandalos de mare de hectare nelucrate, în pârloagă, cum se spune, şi e bine nu numai să le introducem în circuitul productiv, agricol, dar şi să le menţinem regimul de proprietate, ca ele să nu fie înstrăinate. Ştiţi foarte bine că în ultimii 15 ani, pământul, fiind ieftin, mulţi cetăţeni străini au cumpărat cu nemiluita, nu l-au folosit neapărat pentru agricultură sau pentru biomasă sau pentru alte scopuri, cât de cât lucrative, ci pentru speculaţii, de obicei, mobiliare legate sau nu de traseul unor autostrăzi. Ei, acest lucru trebuie, după mine, îngrădit”, a declarat ministrul, marţi, într-o emisiune la RRA.

Şi în iulie Teodor Baconschi spunea că este îngrijorat de „apetitul” tot mai mare al investitorilor străini pentru terenurile agricole din România, pe care le cumpără în scopuri imobiliare.

„Interesul faţă de terenul ecologic din România este foarte mare, mă deranjează puţin acest apetit pentru terenurile româneşti. Pământul de la noi este încă ieftin şi există riscul de a ne trezi cu cât mai mulţi proprietari străini. Trebuie să fim foarte atenţi ce le cerem celor interesaţi să cumpere teren, ar trebui să se facă mai mult concesiuni decât vânzări. Am semnalat acest risc pentru că îl văd, a apărut deja şi trebuie să îi punem o frână”, a explicat ministrul de Externe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.