Austria: Moțiune de cenzură, amenințări și trădări după europene

Guvernul cancelarului austriac Sebastian Kurz a fost trântit printr-o moțiune de cenzură votată luni inclusiv de foștii aliați de la guvernare, Partidul Libertății, de extremă dreapta. Căderea guvernului vine la zece zile după scandalul Ibizagate, o înregistrare păstrată la sertar circa doi ani, în care liderul extremist Heinz Christian Strache se arată deschis să ofere contracte cu statul unei pretinse nepoate a unui oligarh rus.  Presa europeană estimează însă că, în ciuda momentului dificil, cancelarul de 32 de ani al Austriei va câștiga alegerile anticipate din septembrie și va reveni în funcție.

”Câștigarea alegerilor europene de către partidul conservator aflat la putere nu i-a permis cancelarului Kurz să-și salveze guvernul”, scrie Financial Times. Extrema dreaptă și opoziția social-democrată au votat în favoarea căderii guivernului, cu 103 voturi din totalul de 83. Die Welt scrie că a fost o moțiune de cenzură paradoxală, pentru că a venit după victoria partidului aflat la guvernare la alegerile europene, cu circa 35% din voturi.

Sebastian Kurz nu a fost implicat în vreun fel în scandalul Ibizagate. ”Nimeni nu poate înțelege de unde această voință de a da jos guvernul”, a spus Kurz înainte de vot. Explicația ține de dorința de răzbunare a Partidului Libertății, care a fost exclus din guvern în urma scandalului în care a fost implicat președintele formațiunii, Heinz-Christian Strache. Pe de altă parte, opoziția social-democrată i-a reproșat cancelarului Kurz că dorea să conducă pe mai departe singur, fără majoritate parlamentară. ”Sesiunea de luni a parlamentului a avut loc într-o atmosferă glacială, cu amenințări și trădări”, scrie Die Welt, care estimează că va începe o ”campanie brutală și agresivă” pentru anticipate.

Președintele Alexander Van der Bellen a explicat într-un discurs în fața națiunii că urmează să numească un nou cancelar capabil să obțină o majoritate, pentru a guverna până la anticipate. Pentru moment, șefia guvernului va fi preluată de ministrul de Finanțe, Hartwig Loger, scrie Der Standard.

Presa austriacă vorbește deja despre potențialii candidați pentru funcția de cancelar: Franz Fischler, fost ministru conservator și comisar european pentru Agricultură, Gerhard Holzinger, fost președinte al Curții Constituționale, Rckart Ratz, fost președinte al Curții Supreme. Sunt luate în calcul și două femei: Benita Ferrero-Waldner, fost comisar european, și Margit Kraker, președinta Curții de Conturi. Dacă va fi numită una dintre ele, ar fi pentru prima dată când guvernul Austriei ar fi condus de o femeie.

La 32 de ani (ministru de Externe la doar 27 de ani, în fostul guvern de mare coaliție stânga-dreapta), Kurz a fost cel mai tânar cancelar austriac. A devenit și primul cancelar dat jos printr-o moțiune de cenzură și cancelarul cu cel mai scurt mandat, de 525 de zile. ”O cădere abruptă” pentru un om politic ”considerat înainte drept o stea în ascensiune în zona de centru-dreapta a politicii europene”, scrie Politico.

Majoritatea publicațiilor susțin că tânărul Kurz are șanse mari să revină. ”Dacă luăm drept indicator alegerile europene, Partidul Popular Austriac este cel mai puternic din țară. În cazul în care Kurz își va conduce partidul la alegerile anticipate, el va putea redeveni cancelar”, mai scrie Politico.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. În logica politicianului român s-ar afirma că: partidul a ieșit mai întărit ca urmare a acestui eșec! În rest ne bucurăm. Când se experimentează pe români asemenea lovituri domnii din Austria și alții aplaudă neînțelegând că o dată verificată metoda va fi brevetată și la ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.