AUTIŞTII CĂRŢILOR (54)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz – Autiștii cărților apărută la editura eLiteratura, în 2013

*

Noroc doar că fenomenele nu se repetă întotdeauna identic, vă spuneţi, gândindu-vă la chestiunea asta cu minciuna oglinzilor, însă ghidul v-a povestit că M. l. M. (acelaşi Martin sub altă semnătură) ar fi încercat respectiva experienţă pe diferite meridiane cu diferite personaje. De pildă:

El – director general adjunct al unui mare colos industrial, ea – medic de familie într-o circumscripţie aparţinând de combinatul lui. O scrisoare de la M. l. M. (identificat, mai târziu, ca o prescurtare a cognomenului „Mâna lui Martin”), înnebunindu-l pe el cu atragerea atenţiei asupra unei lateralităţi subit învinse de ea, argumentate prin fotografii clare fără dubii. Este ea soţia lui sau… cine ştie ce spion industrial strecurat spre a afla secretele combinatului? Directorul general adjunct n-a putut să afle nicicum adevărul şi s-a spânzurat cu doar o zi înainte de a fi numit director general plin. Soţia nici măcar n-a bănuit vreodată ce s-a întâmplat, dar lumea a şoptit că ar fi avut loc neînţelegeri în familie, referindu-se doar la efect şi ignorând cauza.

Până la urmă, pornind de la investigaţiile în legătură cu iniţialele semi-anonimei, s-au putut trage unele concluzii. Totuşi!

Ceea ce nu s-a reuşit şi în cazul foarte asemănător declanşat de nişte plicuri misterioase primite de un general sud-american şi care conţineau foarte interesante clişee – nedevelopate – reprezentând atitudini stranii ale fraţilor săi. Pozele acelea aveau să schimbe cursul istoriei unei ţări, iar altele vor sta la baza defrişării de vaste terenuri de pe un alt continent.

Moda fotografiilor în oglindă a fost însoţită de consecinţe nebănuite, fracturi în destinele unor oameni şi în soarta unor populaţii, generatoare ale unui viitor la fel de neclar ca modelele lor nealterate.

Da, v-aţi spus, la început, chestiunea asta cu oglinda e un simplu fenomen ca orice alt fenomen mai ciudat. El poate fi folosit de oameni vicleni în te miri ce scopuri.” Doar că nu mai sunteţi convinşi de conţinutul termenului „viclean”, de ce reprezintă el şi încotro duce.

E clar că experienţa etajului doi din Cel de Al treilea turn v-a tulburat chiar mai mult decât celelalte trăiri, fiecare dintre voi începând să scormonească în propria-i biografie. (Măcar în felul acesta n-a reizbucnit debutul scandalului atât de profesionist rezolvat de către ghid.)

– Sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră v-aţi dat seama că, de te găseşti în faţa unei oglinzi către care îţi întinzi braţele, mâna stângă va apare în interiorul sticlei drept mâna dreaptă. Nu e nimic înfricoşător în asta, spune ghidul, încercând să vă liniştească. Nu, nici unul dintre voi n-a sesizat până acum că, de te găseşti în faţa unei oglinzi către care îţi întinzi braţele, mâna stângă va apare în interiorul sticlei drept mâna dreaptă.

Fără să vă daţi seama, aproape neintenţionat, vă apropiaţi cu toţii de pereţii-oglinzi şi verificaţi cele spuse de ghid. Totuşi, o senzaţie stranie, un fel de teamă nelămurită nu vă părăseşte. Şi din nou e nevoie de profesionalismul ghidului. (Ulterior, unii dintre voi vor auzi că performanţele ghizilor sunt evaluate după cât de puţine evenimente neplăcute au avut loc în grupa condusă de fiecare dintre ei. Lucrul nu este confirmat, dar nici infirmat nu e.) De data asta este nevoie cu adevărat de profesionalism: nici următorul etaj nu va fi mai blând cu nervii vizitatorilor. Asta ghidul o ştie foarte bine şi se orientează pe loc:

  • Doamnelor şi domnilor, veţi vedea acum la ce urmări poate duce o educaţie nepotrivită! Vocea ghidului seamănă acum cu cea a patronului unui circ, atunci când anunţă că în arenă va urma să se producă un tigru celebru, vedeta de necontestat a felinelor de pretutindeni. Şi, într-adevăr, din străfundul memoriei, vi se ridică amintirile de demult, atunci când aţi fost cu bunicul pentru prima oară la circ. Da, însă scenele acelea vă revin peste senzaţia stranie lăsată de efectele ticăloşiei oglinzilor – senzaţie ce nici n-ar putea să dispară cu una cu alta. Efectul se aseamănă cu zarva produsă de două posturi de radio ce se interferează.

Turnul Al treilea, etajul trei:

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.