Avansul creditului imobiliar, de la explozie la implozie, în doar trei luni

Înainte de intrarea în vigoare a Legii dării în plată, majoritatea băncilor au mărit avansul pentru creditele imobiliare/ipotecare, punând această măsură pe seama riscului ce derivă din aplicarea respectivului act normativ. La aproape trei luni după intrarea în vigoare a legii, câteva bănci au recurs la diminuarea respectivul avans tot ca urmare a dării în plată. De exemplu, de la 1 august 2016, avansul solicitat de Piraeus Bank România (PBR) pentru creditele imobiliare/ipotecare în lei este de 20%, iar pentru cele în euro este de 30%, a anunţat banca. Decizia se bazează pe analiza primelor luni de evoluție de la intrarea în vigoare a legii dării în plată care evidențiază un volum de solicitări mai mic decât cel estimate inițial. Zilele trecute, BCR a anunțat că acceptă un avans care pleacă de la 25% pentru credite ipotecare, dar numai pentru anumite orașe mari. În luna mai, după adoptarea Legii privind darea în plată, care permite clienților să renunțe la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garanția creditului acordat în vederea stingerii datoriei către bancă, BCR a anunțat că mărește la 35% avansul minim la creditele ipotecare/imobiliare Casa Mea, din cauza acestei legi. Acum, este acceptat un avans minim de 25%, pentru imobile situate în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, Galați, Ploiești, Oradea, Brăila, Arad, Pitești, Sibiu, Bacău, Târgu Mureș, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Satu Mare sau București. Practic, avansul minim este cuprins între 25% și 35% din valoarea investiției, în funcție de localitatea în care este imobilul ipotecat.

„Majorarea avansului a fost doar o mişcare publicitară, menită să creeze spaimă că nu se vor mai putea împrumuta, şi ea va dura puţin. Băncile trebuie să crediteze şi pen tru asta trebuie să ofere produse cu un avans care să poată fi acoperit de clienţi”, a declarat Alin Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare. În opinia sa, un factor care a dus la majorarea avansului a fost faptul că băncile creditau ipotecar aproape exclusiv prin Prima casă, cu avans de 5%. „Dacă 90% din business merge pe Prima casă, pe restul de 10% îţi permiţi să vii să alarmezi consumatorii pentru că nu îţi afecta major afacerea”.
Prin urmare, după ce plafonul pentru Prima casă a fost epuizat, a devenit clar că avansul la creditele ipotecare trebuie să revină la niveluri suportabile, care pot acomoda cererea cu oferta.

Conform Piraeus, la trei luni de la aprobare s-au revizuit estimările inițiale luându-se în considerare următoarele aspecte: numărul clienților PBR care au dorit să beneficieze de prevederile noii legi a fost mult sub nivelul temerilor inițiale, scăderea pieței imobiliare nu se profilează a avea amploarea inițială estimată, nemanifestarea scăderii abrupte a pieței imobiliare a făcut ca diferențierea avansului în funcție de perioada de creditare să nu mai fie relevant.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dezvăluit azi că în prezent există 3907 notificări de dare în plată din care 2634 sunt contestate. Valoarea totală a datoriilor notificate este de 1,1 miliarde de lei, adică 1% din creditele acordate. Conform oficialului Băncii Centrale, debitorii cu grad de îndatorare de peste 65% cumulează cea mai mare parte a datoriei. 43% dintre debitorii care au notificat sunt între 40-50 de ani iar 40% au între 30-40 de ani. 99% sunt persoane fizice din care 5 sunt ne-rezidenţi. De asemenea, 39 de firme au notificat că dau în plata. Peste 90% sunt credite în valută. Dintre acestea 47% sunt în franci elveţieni.

Legea dării în plată, intrat în vigoare pe 13 mai, a fost contestată îndelung de comunitatea bancară. Bancherii susțin că actul normativ ar trebuie contestat la Curtea Constituțională pe motiv că aceasta acționează retroactiv și le afectează dreptul la proprietate, în condițiile în care Banca Națională a României consideră că legea generează risc sistemic sever.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.