Avertisment cu o „grevă generală adevărată” în Sănătate, dacă se continuă dezbinarea

Sindicaliștii Federației Sanitas vor intra în grevă generală în toate spitalele din țară în data de 31 octombrie, dacă nu se va ajunge la o soluție cu autoritățile pe Legea salarizării unitare, a anunțat, joi, președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, transmite AGERPRES.

Sanitas și-a stabilit un calendar de măsuri și proteste premergătoare grevei din 31 octombrie.

Intrebat pe 5 septembrie este luată în calcul greva generală, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a răspuns: „Sută la sută, aș putea să vă spun”. În acea zi a avut loc o întâlnire cu ministrul Sănătăţii. Rezultatele au fost negative, pentru ca după o zi Sanitas a anuntat ca pe 15 septembrie se va decide asupra grevei. „Nu mai putem tolera această dezbinare în care fracționăm sistemul sanitar și de asistență socială dând pe bucăți niște rămășițe. Pregătim o grevă generală adevărată în sector „, a spus Sepi pe 6 septembrie. Asistenții medicali, infirmierii și celelalte categorii de personal medical, sunt nemulțumiți că nu vor beneficia de bani mai mulți pentru gărzi suplimentare precum medicii.

Sepi a explicat că sindicaliștii sunt nemulțumiți de diferențele salariale foarte mari cum sunt cele între aceleași tipuri de profesii, între spitalele neclinice și spitalele clinice.

„Întâmplător sau nu, probabil pe principiul ‘Dezbină și condu’, săptămâna trecută a apărut al doilea pui al Ordonanței 57, Ordonanța 43, prin care, dintr-o dată, s-au găsit resursele financiare necesare pentru a asigura o creștere de salarii pentru personalul tehnico-administrativ doar din ministere; asta după ce, la întâlnirea avută cu reprezentanții celor două ministere, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, de la Guvern, de acum două săptămâni, ni s-a spus că nu sunt bani și că se va interveni pe Legea de salarizare după data de 1 septembrie”, a afirmat Marius Sepi, pe 5 septembrie.

Întrebat de jurnaliști despre nivelul salariilor personalului TESA, Marius Sepi a răspuns că există economiști la spitalele județene care au între 14,8 milioane de lei vechi și 18 milioane de lei vechi și gestionează bugete de peste 100 și ceva de miliarde de lei vechi lunar sau juriști care primesc 14 milioane lei vechi.

„De asemenea, nu mi se pare normal ca la aceeași profesie, cu probleme de multe ori mai mari în spitalele neclinice și spitale clinice, să asistăm la diferențe de peste 8 milioane lei (vechi — n. r.), iar între colegi asistenți medicali care au studii postliceale și cei care au studii superioare diferența este de 12 milioane lei vechi. A trecut data de 1 septembrie, am așteptat cu interes invitația pentru a negocia Legea de salarizare. Repet, nu am înțeles de ce a apărut această Ordonanță 43, care a bulversat tot sistemul sanitar și de asistență socială. Avem semnale inclusiv de la ceilalți colegi din zona bugetară. Învățământul este supărat, funcționarii publici din primării la fel. Au fost plimbați efectiv de la o ușă la alta. Pentru unii se pare că se poate, iar pentru alții nu se poate”, a declarat Marius Sepi.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.