Anunţ surpriză din Rusia după tensiunile din Marea Neagră

Avertismente din Rusia după tensiunile din Marea Neagră. Ministerul rus de externe, Serghei Lavrov, acuză Ucraina că a provocat intenționat incidentul din strâmtoarea Kerci. Moscova susţine că va convoca un înalt diplomat ucrainean pentru a se plânge în privința incidentului.

De asemenea, ministrul de externe rus a mai atenţionat că acțiunile SUA și altor țări de creștere a tensiunilor lângă granițele Rusiei ar putea duce situația într-un ”punct fără întoarcere”.

Totuşi, după incident, Rusia a redeschis traficului maritim în strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră şi Marea Azov. Alexei Volkov, directorul general al Porturilor Maritime din Crimeea, a declarat luni că strâmtoarea Kerci este deschisă trecerii navelor civile, permisiunea fiind acordată în jurul orei locale 04:00 (ora României, 03:00). Rusia a blocat strâmtoarea duminică în cursul operaţiunilor de oprire şi confiscare a trei nave ucrainene – două nave de patrulare şi un remorcher – afirmând că navele ucrainene ar fi intrat ilegal în apele teritoriale ruse.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale duminică, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean. Cel puţin doi marinari ucraineni au fost răniţi în urma incidentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Mda. Ucrainienii, de fapt, pe rol de provocatori. Ca-n rest, nu-s decât figuranti în situatie : Rusia, nu Ucraina a redeschis strâmtoarea Kerci, si-asta-nseamna ca Rusia, nu Ucraina controleaza situatia.

  2. „două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean”
    Am inteles din surse media straine (tari NATO si UE mai corecte, mai putin obediente ca RO)ca navele ucrainene au intrat in apele teritoriale ruse, de aici scandalul. Dar asta nu se pune, ca doar sunt fratii nostrii, nu? Ce nu inteleg e cum ne agitam noi cand nave rusesti se apropie de granitele maritime ale RO (dar nu intra) si cum le consideram provocari… dar cand ucranii intra in apele rusesti ce-o fi oare? Cate standarde o fi existand?

  3. Cam de când meteorologii ne tot avertizează în legătură cu iarna ştraşnică de care vom avea parte în acest an, mă tot întreb şi eu de unde va scoate regimul „democrat” al d-lui Valzmann – pardon: Poroshenco cămaşa respectiv dolarii pentru plata gazelor pe care musai va trebui să le ardă (musai de pomană, căci banii aceia au fost păpaţi de mult de gaşca conducătoare autohtonă şi de cea a şi partenerilor strategici ai Ucrainei). Şi uite că a găsit: dacă Ucraina se declară în stare de război va putea rechizitiona „legal” gazele care trec prin conductele de pe teritoriul său, chiar daca aceste gaze nu sunt numai destinate, dar şi plătite de Europa Occidentală (şi nu numai, căci Românii desigur se vor oferi să „ajute” frăţeşte ţările pretine). Dar oare socoteala de la fabrica de ciocolată s-o potrivi şi la târg? Că dacă ciocolatierul supraîntinde coarda, eu nunul nu cred ca Rusia are nevoie de mai mult de maxim două zile pentru a ocupa toata Ucraina….

  4. Mda, E urmare a interzicerii folosirii limbii ruse in școli, atunci când are cam 50% ruși in țară. Cum crede un nebun ukran că poate face astfel de imbecilități fără pedeapsă,

  5. Ukranul e tembel.. De ce să ai incredere in nazistul care minte repetat,. Să ai astfel de vecin ar trebui să nu te simți in siguranță. Un ukran mincinos , ca de altfel oricare om fără cuvânt care nu-și respectă vorba, echte și românu, nu pot fi răbdate pe globul pământesc cu 7,5 miliarde de locuitori. Ticăloșii trebuie să piară, urgent.

  6. Daca Ucraina a atacat Rusia ,a câștigat teritorii vezi Crimeea, acum si rușii este normal sa se apere in fata ocupantului ! Prin analogie ce se va întîmpla cand rusul își a recupera si Gurile Dunării ! Ca sunt ale lui nu si Moldova si Bolgradul ,Kahul ,Ismail toate ! Care ape teritoriale vor fi ale rusului nu …!

  7. Sa presupunem ca Rusia ar cuceri partea europeana a Turciei, cum si-a dorit mereu in istorie. Oare ar avea dreptul sa blocheze navele turcesti care ies din porturile turcesti de la Marea Neagra? Cam la fel au procedat cu Crimeea ucraineana. Nici macar un veac nu au stapanit-o rusii si se cred stapanii ei pentru ca au organizat un referendum ilegal intr-o zona pe care au stapanit-o grecii, scitii, romanii, genovezii, mongolii, tatarii, turcii si incepand cu 1783 rusii, pana la Razboiul Crimeei, etc. Dar ei se cred stapani de veacuri, care schimba granitele Europei cum si cand vor ei!

  8. @Ghi, „zona pe care au stapanit-o grecii, scitii, romanii, genovezii, mongolii, tatarii, turcii si incepand cu 1783 rusii, pana la Razboiul Crimeei”

    Vad ca lipseste Ucraina din lista. Cat de legala a fost stapanirea ucraineana a Crimeei, obtinuta prin mutarea intra sovietica de la Rusia la Ucraina de catre Hrusciov… ucraineanul?!
    Banuiesc ca tu ne zici ca si teritoriile romanesti azi incoporate in Ucraina sunt la fel de legal acolo cum a fost si Crimeea.

  9. Cred ca nici naivii nu mai cred altceva decat ca a fost o provocare a Ucrainei, care este impinsa de la spate spre asemenea gesturi. Ghici de catre cine? Si, vorba unui alt comentator, MAE a sarit in sus ca Rusia trebuie sa respecte regimul apelor, bla, bla, bla. De ce numai Rusia? Ucraina e scutita de respectarea regimului apelor? Cu un asemenea MAE, numai PENTRU ROMANIA nu se lucreaza, ci pentru oricine altcineva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.