Azerbaidjanul va livra gaze naturale Europei începând din 2018

Primele livrări de gaze naturale de la zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan vor ajunge pe piaţa europeană la sfârşitul lui 2017 sau în primul trimestru din 2018, a declarat duminică preşedintele companiei petroliere Socar, Rovnaq Abdullayev, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

„Proiectul vizând livrarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa este un proiect foarte mare, necesită mult timp şi multe fonduri”, a declarat Abdullayev. Potrivit acestuia, cea de a doua fază de dezvoltare a proiectului Shah Deniz ar urma să coste 28-30 de miliarde de dolari, comparativ cu 25 miliarde de dolari potrivit estimărilor iniţiale. Numai pentru anul viitor partenerii care dezvoltă zăcământul Shah Deniz au aprobat un plan ce prevede investiţii de şase miliarde de dolari pentru construcţia platformelor şi a infrastructurii necesare, a precizat preşedintele Socar.

Rezervele uriaşului zăcământ Shah Deniz sunt estimate la 1.200 miliarde metri cubi iar partenerii care dezvoltă acest proiect (BP, Statoil, Total, Lukoil şi Socar) vor să ajungă la o producţie de 16 miliarde de metri cubi de gaz pe an. O decizie finală de investiţie pentru cea de a doua fază de dezvoltare a proiectului Shah Deniz va fi luată la sfârşitul lui 2013.

Consorţiul Shah Deniz II negociază preluarea unei participaţii de 50% în proiectul Nabucco şi a semnat deja un acord de finanţare cu rivalul Nabucco, conducta Trans-Adriatic pipeline (TAP). Una din cele două conducte va fi selectată drept ruta pentru transportul gazelor naturale din Azerbaidjan în Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.