Bâlbele USL îi permit lui Băsescu să manipuleze în stil mare

„Marţi trei ceasuri rele” este o expresie care pe 10 decembrie, adică exact la un an şi o zi de la victoria zdrobitoare în alegeri a alianţei PSD-PNL-PC-UNPR, s-a reactualizat în forma „marţi trei bâlbe USL”. Şi nu greşesc deloc. Trei bâlbe uriaşe ale USL am remarcat marţi în Parlament. Trei bâlbe de care a profitat din plin Traian Băsescu. Care a reactualizat şi el tema „loviturii de stat” (o gogomănie repetată de „n” ori în transmisie directă pe toate posturile de ştiri la oră de vârf ar putea chiar să prindă la segmentul de populaţie mai neinformat sau cu o instrucţie redusă) şi a manipulat la greu.

Să vedem care sunt cele trei bâlbe. USL intenţiona să dezbată şi să voteze în Camera Deputaţilor un proiect lege care viza regimul amnisitierilor. Proiectul a fost vehement atacat de presa şi restul propagandei portocalii. Pentru USL trebuia să se aprindă un „beculeţ”. De regulă, tot ce nu-i convine lui Traian Băsescu este anunţat înainte de către propaganda aferentă. Şi pentru a nu-i da posibilitate preşedintelui să profite în clasica deja ieşire televizată de la ora 18.30, USL ar fi trebuit să gestioneze problema acestui proiect cu multă prudenţă. Nu mă refer la fondul legii, ci la proceduri. În primul rând nu trebuia scos în faţă până nu se armonizau poziţiile PSD şi PNL, ştiut fiind faptul că liberalii nu agreau integral textul proiectului. Mai mult, un post TV de ştiri, România TV a dat drept proaspătă o declaraţie mai veche a premierului Ponta din care se înţelegea guvernul nu este de acord cu proiectul. Acesta a fost retras de pe ordinea de zi, dar bâlba a rămas. În mod normal, el nu trebuia scos acum în faţă.

A doua bâlbă: s-au adus unele modificări Codului Penal. Modificări normale susţin majoritatea specialiştilor în drept. Concret, parlamentarii şi preşedintele României au fost scoşi din definiţia funcţionarului public, Şi pe bună dreptate: nu se poate pune semnul egalităţii între un demnitar şi un funcţionar public. Faptul că DNA şi ANI au explodat şi au remis presei comunicate incendiare nu contează. Au făcut-o la ordin. Şi nu au dreptate când susţin că parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi pentru unele infracţiuni. Nu se schimbă nimic. Poate nu va mai putea în unele situaţii procurorul DNA să deschidă un dosar penal, dar îl va deschide oricare alt procurorul de la Parchetul General. Bun şi care este bâlba? Simplu. Explicaţiile privind natura şi efectele modificărilor aduse Codului Penal, date de Crin Antonescu şi alţi politicieni după vot, ar fi TREBUIT să fie aduse la cunoştinţa opiniei publice ÎNAINTE ca proiectul să intre în dezbatere parlamentară. Nu au făcut-o şi au căzut pradă informaţiilor date de ştiriştii de 2 lei de la televiziunile de profil şi de la publicaţiile pentru care populismul este literă de lege. A treia bâlbă nu ţine strict de ce s-a votat în plen, ci ţine de o acţiune de un tembelism de zile mari a (demisionarului deja) director al TVR şi a celui care pe hârtie este şeful PC şi ministru al agriculturii, Daniel Constantin: semnarea unui protocol între minister şi TVR pentru promovarea editorială a unor proiecte ale ministerului. Ceea ce sună într-adevăr rău de tot.

Ei bine toate acestea au dat apă la moară lui Traian Băsescu. Acesta s-a dezlănţuit, numai că s-a şi făcut de râs. A spune că premierul coordonează o lovitură de stat, exact când acesta dădea mâna şi discuta, fie şi 60 de secunde cu Obama. Mai mult, a spune că premierul  „în stil absolut personal, de neasumare a răspunderii, s-a aflat întâmplător la Johannesburg, astăzi” reprezintă o jignire pentru memoria fostului preşedinte al Mandela. Şi o manipulare de zile mari. Ponta nu a plecat marţi pentru că vroia el să plece marţi, ci pentru că exista un program al ceremoniilor funerare. Aici cred că Traian Băsescu avea o supărare în plus: în locul unde s-au strând peste 60 de şefi de stat şi de guverne el nu este prezent. De ce? Fie pentru că a fost informat că va fi ignorat, fie pentru că a decis să rămână la „butoane” pentru a vedea cum evoluează evenimentele legate de „afacerea Nana”. Şi nu numai.

Traian Băsescu a acuzat USL că a dat justiţia română cu 10 ani înapoi prin modificările aduse Codului penal. Nu s-a dat nimic înapoi cu niciun an. Din contră, poate s-a făcut un pas înainte. Dar cu o foarte mare parte a populaţiei nu are cunoştiinţe juridice, manipulările lui Traian Băsescu s-ar putea să fi prins. În ceea ce priveşte protocolul semnat de Daniel Constantin cu TVR3, evident Traian Băsescu a mers tot pe programul său mai vechi de manipulare, „Voiculescu va pune mâna pe TVR”. Evident, suntem în faţa unor aberaţii. Dar nefericita idee a lui Daniel Constantin – o mare deziluzie acest nou intrat în politică – l-a făcut fericit pe Traian Băsescu. Care a avut muniţie pentru a manipula pe tema mai sus amintită. Este adevărat, când Elena Udrea a avut un protocol similar cu TVR, atunci Traian Băsescu nu a ţipat că Emil Boc vrea să pună mâna pe postul public. Poate pentru că nu era nevoie, TVR fiind atunci cu arme şi bagaje sub controlul lui Traian Băsescu şi al PDL.

În final îmi pun o întrebare: cu toate bâlbele USL, cu toată modificarea adusă Codului Penal mai ieşea Traian Băsescu la 18.30 fix dacă nu se vota şi constituirea Comisiei Nana? Poate mă ajută cineva să găsesc răspunsul corect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.