Băsescu: România este încă echilibrată macroeconomic

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la un forum, că după măsurile extrem de dure, România şi-a reluat creşterea economică, iar ţara este încă echilibrată macroeconomic.

Băsescu a susținut în același timp că în România există bariere în ceea ce privește relansarea economică și că există riscul ca țara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puțini bani pentru investiții din bugetul de stat, îndreptându-i către asistență socială.

„Dacă România a fost una dintre țările care au asumat soluțiile rapide și ele s-au și manifestat ca atare prin restabilirea echilibrelor macroeconomice, reintrarea în deficitele bugetare și în mod spectaculos atingerea celor cinci criterii de la Maastricht asta nu înseamnă că România nu are probleme. (…) Avem zona de risc din economica românească, zonă care se află în proprietatea statului. Mai avem și alte zone de risc în economia noastră. Poate nu este corect să le spun zone de risc, ci bariere în creșterea numărului de locurilor de muncă și în relansarea economică. Spre exemplu, infrastructura precară, care s-ar fi putut afla în cu totul altă situație dacă fondurile de coeziune ar fi fost utilizate. Întârziem construcția de autostrăzi, le construim prea încet și uneori prea scump, ca și la căi ferate de altfel”, a spus Băsescu.

El a adăugat că o barieră aflată în mâna Guvernului și care poate fi îndepărtată este educația.

„Sistemul de educație românesc este prea puțin profilat pe economia românească, nu dă economiei românești calificările de care are nevoie, ceea ce face viața grea pentru investitori, pentru că trebuie să introducă forța de muncă în cursuri de calificare”, a susținutBăsescu.

În opinia sa, o altă barieră este sistemul de sănătate, unde a invocat faptul că există un proces de depreciere a stării de sănătate a românilor, motiv pentru care trebuie intervenit pentru accelerarea achizițiilor de tehnologie modernă în spitalele românești și specializarea cadrelor medicale pentru ca acestea să lucreze cu aceste echipamente.

„O altă barieră vizibilă este legată de predictibilitatea măsurilor fiscale. Am văzut anul acesta o serie întreagă de introduceri de taxe care au bulversat mediul de afaceri. O astfel de barieră face ca investitorii să facă un pas înapoi iar scăderea investițiilor străine directe în acest an este enormă, pe primele șapte luni ale anului s-a înregistrat o scădere de 13,8% a investițiilor străine directe. Dacă adăugăm la faptul că Guvernul însuși într-o politică de stimulare a consumului a utilizat cu 30% mai puțini bani pentru investiții din bugetul de stat, îndreptându-i către asistență socială, realizăm că pe acest drum România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică. În opinia mea, anul 2015 trebuie să fie un an în care de pe acum să li se transmită investitorilor străini un semnal extrem de direct legat de predictibilitatea fiscalității în România și în același timp Guvernul să-și propună în anul 2015 utilizarea unui nivel de resurse pentru investiții din bugetul de stat și fonduri europene care să genereze relansare economică durabilă”, a adăugat Băsescu.

Băsescu a mai spus că 2015 este un an dificil în ceea ce privește relansarea economică, dar și cu risc ridicat din cauza obligațiilor asumate de România, arătând că țara noastră trebuie să aibă în plus la buget 15 miliarde de lei.

„Există alternativa nerespectării obligațiilor, pentru că sunt politicieni care spun că Tratatul fiscal n-ar trebui respectat și obligațiile pe care ni le-am asumat în relația cu Comisia Europeană ar trebui renegociate. Asta înseamnă întârzieri în consolidarea fiscală și risc major”, a completat președintele.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.