Bashar al-Assad la summitul Ligii Arabe, după un deceniu de izolare

Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-a exprimat vineri speranţa că summitul anual al Ligii Arabe în Arabia Saudită, la care a participat pentru prima dată după peste un deceniu, va marca începutul unei „noi faze” de solidaritate şi acţiune arabă comună, relatează AFP.

„Sper că va marca începutul unei noi faze în acţiunea arabă comună în favoarea solidarităţii, păcii în regiune, dezvoltării şi prosperităţii, în locul războiului şi distrugerilor”, a declarat preşedintele sirian în discursul său din faţa omologilor arabi.

Preşedintele sirian, exclus din Liga Arabă la sfârşitul lui 2011, s-a întors vineri pe scena diplomatică arabă după ani de izolare din cauza reprimării revoltei din ţara sa care a degenerat în război civil.

„Suntem fericiţi să-l primim pe preşedintele Bashar al-Assad”, a declarat prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, în deschiderea summitului.

La sosirea sa la ceremonia de deschidere, Bashar al-Assad şi-a strâns mâna cu omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sisi. Mai devreme în cursul zilei, el s-a întâlnit cu preşedintele tunisian Kais Saied, care şi-a exprimat satisfacţia în privinţa „eşecului complotului care viza fragmentarea şi divizarea” Siriei.

El a avut de asemenea discuţii cu vicepreşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mansour bin Zayed, a cărui ţară a restabilit legăturile cu Siria în 2018 şi a fost foarte activă în reintegrarea Damascului în Liga Arabă.

Nu toate statele arabe par să fi privit însă cu ochi buni revenirea lui Bashar al-Assad pe scena diplomatică arabă.

Emirul din Qatar Tamim bin Hamad al-Thani nu a avut nicio întâlnire bilaterală şi nu a susţinut niciun discurs la summitul de la Jeddah, considerându-şi deplasarea o simplă „vizită de curtuoazie”, relatează Reuters citând un oficial arab.

Emirul din Qatar a plecat de la summit înainte ca preşedintele sirian să ia cuvântul, a mai precizat oficialul citat.

Bashar al-Assad a beneficiat de o schimbare de atitudine după seismul din 6 februarie, care a provocat mii de morţi în Turcia şi Siria şi a suscitat un elan de solidaritate internaţională.

El a profitat de asemenea de schimbările regionale, în special de încălzirea între Riad, un stat de calibru în lumea arabă, şi Teheran, unul din principalii aliaţi ai regimului sirian.

În discursul său, el a subliniat că summitul se desfăşoară „într-o lume instabilă”, dar a estimat că „apropierile arabo-arabe şi arabo-regionale” reprezintă o „speranţă”.

El a făcut apel la „interzicerea ingerinţelor străine” în afacerile ţărilor arabe, dând asigurări că Siria este ataşată „apartenenţei sale arabe”.

Războiul din Siria a devastat ţara şi s-a soldat cu jumătate de milion de morţi şi milioane de refugiaţi şi strămutaţi în statul în care zone întinse scapă în continuare controlului regimului.

Mai multe puteri străine sunt implicate în conflict, Iranul şi Rusia susţinând regimul sirian, în timp ce Turcia şi SUA menţin o prezenţă în zone care nu se află sub controlul autorităţilor de la Damasc

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

11 Comentarii

  1. Alt SUCCES RĂSUNĂTOR pentru Li?icii DemonRați Belicoși, care jefuiesc fără scrupule ~ 90% din petrolul Siriei.?

  2. Nu mor caii cand vor Hienele. Si cum zbiera javra aia de Hillary Clinton: „Assad must go”. Ce femeie oribila-greu de a fi inclusa in specia „Homo Sapiens”. Spre cinstea lor, Rusii au salvat Siria de la ciopartire.

  3. I-mi aduc aminte de una buna iesita pe stirile indiene WION: israelul lua petrol sirian livrat de isis (via mafia kurda) in cisterne care ajungeau in portul turcesc lovit de cutremur…petrolul era „usor rafinat” ca vezi Doamne legea turca nu permite transportul in cisterne a petrolului brut…petrolul sirian este ata de bun ca poate fi considerat pre-rafinat…imaginati-va absurdul israel+isis+kurzi+turci…sa vedem daca ma publica…Siria era un paradis al tolerantei inainte de razboi, pe strada femei cu basmale sau fete la mini-jupe.

  4. Primăvara arabă a eșuat precum războiul din Afganistan! Succesuri guys!

  5. Inca unul lung si prost la vedere care face competitie cu plavanul.ro la distrugerea propriei tari si natiuni.

  6. din cauza reprimării revoltei din ţara sa care a degenerat în război civil? păi n-ar fi cazul să scrieți și acronimul jeogos CIA, care a stârnit revolta cu pricina?

  7. Qatarul e ultima marioneta a SUA in Golf, s-au abtinut de la votul reprimirii si acum a plecat de la reuniune ca asa a fost instruit de licurici, sa arunce o umbra pe un eveniment mare, si din care agentiile de propaganda ca Reuters si AP sa faca mare tam-tam (si sa fie preluati si de amarati de genul Coti). Interesant cum se termina articolul asta, cum uita acesti urnalisti sa precizeze cum se fura petrolul sirian sub escorta militara SUA din zonele alea, si ca niste ipocriti notorii nu vad nimic nelegal in ocupatia SUA in Siria, stat suveran. Apropo, marele succes american de acum vreo luna cand au dronat un lider ISIS in Siria, ieri WaPo a scris si Pentagonul a refuzat sa comenteze, ca defapt marele terorist era un amarat de cioban. Momentul ala cand WaPo, ziarul CIA se pipi cu bolta pe „succesele” armatei americane.

  8. Este mana Rusiei. Diplomatia Moskovei este la ora actuala cea mai activa. In vizita sa de anul trecut in Arabia Saudita batranul rege in baston si-a dat silinta sa stea in picioare langa Putin pe timpul intonarii imnurilor de stat. Dar americanul a fost intampinat de printul mostenitor cu un protocol mult mai redus ca nivel. Concluzia?

  9. Traiasca Bashinar al-Assad, sluga lui Putina! Sper ca aia de la summit au toti masti de gaze la ei……[Rumburak]

  10. Un mic genocid împotriva propriului popor nu este atât de rău, dacă cel care îl comite este bun afacerist. Important e să meargă bişniţa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.