BCE: Majorare istorică de dobândă

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze, din nou, dobânda de referinţă cu 0,75 puncte de bază, pentru a face faţă exploziei inflaţiei în zona euro ca urmare a consecinţelor războiului din Ucraina, transmite AFP.

„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Prin această majorare substanţială a ratelor dobânzilor pentru a treia oară consecutiv, Consiliul guvernatorilor a înregistrat progrese considerabile în procesul de retragere a măsurilor acomodative de politică monetară”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziilor adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,00%, 2,25% şi, respectiv, 1,50% începând cu data de 2 noiembrie 2022.

Potrivit gardienilor euro, inflaţia se menţine la niveluri mult prea ridicate şi va rămâne superioară ţintei o perioadă mai îndelungată. În luna septembrie, inflaţia în zona euro a ajuns la 9,9%. În ultimele luni, saltul preţurilor produselor energetice şi ale alimentelor, blocajele la nivelul ofertei şi redresarea postpandemică a cererii au condus la generalizarea presiunilor asupra preţurilor şi la creşterea inflaţiei. „Politica monetară a Consiliului guvernatorilor vizează reducerea măsurilor de sprijinire a cererii şi protejarea împotriva riscului unor valori crescute persistente ale anticipaţiilor privind inflaţia”, se precizează în comunicatul de presă al instituţiei de la Frankfurt.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor a decis, joi, modificarea termenilor şi condiţiilor celei de-a treia serii de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung (OTRTL III). În prezent, având în vedere accelerarea neprevăzută şi extraordinară a inflaţiei, este necesară recalibrarea acestui instrument pentru a asigura consecvenţa sa cu procesul mai amplu de normalizare a politicii monetare şi a întări transmisia majorărilor ratelor dobânzilor de politică monetară la nivelul condiţiilor de creditare bancară. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a decis să ajusteze ratele dobânzilor aplicabile OTRTL III începând cu data de 23 noiembrie 2022 şi să ofere băncilor date suplimentare de rambursare anticipată voluntară a acestor operaţiuni.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Să-i vedeți acum pe bancherii noștri iubiți!…îl trimite pe Vasilescu să ne explice efectul razelor de lună asupra ridichilor!…(a se întelege frecatul ridichii)…

  2. Semn ca INFLATIA chiar v-a papa economiile populare !
    Semn ca nu mai e cale de intoarcere … cale de refacere !
    🙁
    😀

  3. INFLATIA chiar … v-a … papa economiile…
    Postare nashpa de mișto !

  4. dar eu cred ca euro are o sansa in fata $, daca pe 28 sept era 0,95$ azi este 1.007$, pare in crestere asa cum aurul a scazut sub 1700$/uncia…

  5. Inflatia este 10% si bancherul european se juaca cu 0,75 %, de parca am fi in situatia unei ajustari fine. Adio economii !

  6. Prin giumbușlucuri bancare nu se redresează economia UE.
    Epoca gazului și a altor resurse rusești moca s-a încheiat
    Traiul bun în Vestul Europei devine amintire !?

  7. Gazul ieri era 0 euro, nu mai avea cumpărători. Dacă trec energia pe reglementare, poate vom avea și deflație. UE e încă în calendar. Ar mai putea corecta nebunia cu inflația. În România însă e prea grav. Ei ne zic ca inflația este 15%. Pai romanii simt 50-70%. Bugetul lor e praf. Peste 40% trăiesc la limita de la obluna la alta. Dacă arcreglementa puternic nu semireglementat piața de energie, poate se va mai repara ceva. Dacă nu, suntem terminați. Mai pleacă anul viitor 1 mil în afara, doar sa nu mai aibă de a face cu România și cei care conduc.

  8. @ Andrei 09:36
    Gazul e 0 euro zici, GENIULE ?!
    Pai de ce nu se deschid atunci fabricile închise, Alum Tulcea, Alro Slatina, Azomureș etc, cu oamenii pe ajutor de șomaj ??

  9. Istorica? La noi dobânzi adevărate 7,8,9,10 % nu contează ca falimentam firme, imm-uri, oameni. Profituri istorice în tara cu cele mai mici venituri.

  10. Motz, e același situație când motorina brent stătea în porturi. Nu ai cui sa o dai, nu te poți întoarce cu marfa, ce faci? A fost știrea zilei de ieri. Și da, se întâmplă anomalii în toată aceasta piața UE liberalizata ca dracu

  11. Cei mai simpatici sunt bulgarii. Ei si-au gasit sa treaca la Euro fix cand Euro devine hartie de sters undeva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.