Miliardul furat, albit si cheltuit

Bentley și chirii exorbitante pentru fiul unui fost premier moldovean

Fiul fostului premier al Republicii Moldova a rămas cu conturile blocate în Marea Britanie și este obligat să returneze circa jumătate de milion de lire sterline. Deciziile au fost luate în urma unei investigații a National Crime Agency, vârful de lance al guvernului de la Londra în lupta contra crimei organizate.

Vlad Luca Filat, 22 de ani, și-a văzut închise trei conturi bancare și trebuie să returneze 466.322 de lire sterline. ”Sunt mulțumit că dovezile arată că e o mare probabilitate ca banii să provină din activitățile infracționale din Moldova ale tatălui său”, a spus judecătorul Michael Snow, citat de The Guardian. Potrivit National Crime Agency, conturile și cheltuielile fiului fostului premier au fost alimentate din depozite foarte mari deținute de companii offshore, inclusiv din Turcia și Insulele Cayman. De aici banii s-au dus in trei conturi de la banca HSBC. În decurs de trei zile au fost transferate aici circa 98.000 de lire sterline, arată NCA.

Luca a sosit în Marea Britabie, la studii, în iulie 2016, la o lună după ce tatăl său a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul furtului a trei sfertuiri de miliard de dolari din Banca de Economii și Banca Socială din Republica Moldova, bani care reprezentau circa 12% din PIB-ul Republicii Moldova. Luca Filat a plătit până acum o chirie de 400.000 de lire pentru un penthouse pe una dintre cele mai scumpe străzi din Londra. El și-a cumpărat și un SUV Bentley Bentayga, în valoare de 200.000 de lire.

Unul dintre oficialii NCA a declarat pentru The Guardian că ”înghețarea conturilor este un instrument eficient în lupta împotriva banilor iliciți. Când descoperim bani suspecți într-un cont, putem să cerem justiției înghețarea contului și înapoierea banilor”.

Ava Lee, o activistă anticorupție, a cerut NCA să investigheze și firmele către care Luca Filat a făcut plăți. ”Acest copil este fiul unui fost premier închis pentru abuz de putere într-un dosar legat de furtul unui miliard de dolari, iar acum se duce la universitate într-un Bentley, închiriază un penthouse care costă pentru o zi mai mult decât studentii plătesc într-o lună”.

Vlad Filat a fost premier începând din 2009, de la momentul căderii regimului comunist al lui Vladimir Voronin, și până în 2013, cînd a demisonat ca urmare a unor dispute în coaliția de la guvernare. A fost ales deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, în 2014. În 2015, Procuratura Generală a prezentat probe cum că Filat este implicat în marele furt de la cele două bănci amintite. I-a fost ridicată imunitatea parlamentară, a fost arestat, iar în iunie 2016 a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Dosarele au început să curga. În ultimul trimis instanței, în februarie anul acesta, Filat este acuzat de spălare de bani, în 2013, prin intermediul unui contract cu o firmă de consultanță politică din Statele Unite. Banii ar fi provenit tot de la Banca de Economii.

Filat susține că este nevinovat în dosarul furtului miliardului. S-a adresat și la CEDO. Încă de la început, Filat a declarat că dosarul sau este unul politic, întocmit la ordinul oligarhului Vladimir Plahotniuc, rivalul său politic, cel care a deținut prin Partidul Democrat controlul ultimului guvernului aflat și acum în funcție.

Vlad Filat ispășește o pedeapsă care se poare oricând majora. Ce face însă cel care era proprietarul celor două bănci de la care s-a furat miliardul? Israeliano-moldoveanul Ilan Șor este primar al orașului Orhei, iar partidul său pro-rus a reușit să obțină (cu voturile transnistrenilor aduși cu autobuzele) un rezultat suprinzător și să devină a patra forță din noul Parlament rezultat în urma alegerilor din februarie 2019. A fost arestat preventiv la începerea scandalului, dar apoi afacerile și activitatea politica au mers mai departe.

Ruso-moldoveanul Renato Usatîi, cel care a publicat o serie de înregistrări cu presupuse discuții telefonice Filat-Șor, a fost și el reținut atunci, iar apoi eliberat. A fost ales primar la Bălți, dar a condus orașul de la Moscova, temându-se să nu fie arestat în Republica Moldova, Este suspectat și că ar fi comandat asasinarea unui om de afaceri rus la Londra. A fost acuzat că a primit sprijin finaciar ilegal din Rusia în campaniile electorale. Jurnaliștii de la RISE Project au arătat cum Usatîi însuși a plătit pentru o excursie de o sută de mii de euro a lui Vlad și Luca Filat în Germania, la finala Ligii Campionilor din 2012.

Cât despre Vladimir Plahotniuc (sau Vlad Ulinici, așa cum îl cheamă în pașaportul românesc pe care îl are), acesta a controlat întreaga politică a Republicii Moldova în mandatul ultimei guvernări și nu numai. Oprobiul care a căzut asupra sa a dus la o mulțime de proteste și la craerea a două partide noi ce au format alianța ACUM, a treia forță din Parlament în urma alegerilor din 2019. O coaliție între ACUM și partidul lui Plahotniuc ar asigura o guvernare aparent pro-europeană, în opinia multor analiști și ar împiedica o guvernare pro-rusă a Partidului Socialist, cel mai puternic din Parlament acum. Însă liderii ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au exclus din start o asemenea colaborare cu ”oligarhul care a capturat statul”.

Au fost din această cauză acuzați în mai multe medii de faptul că nu gândesc ”geostrategic” ecuația politică de la Chișinău și că insistă prea mult pe o gândire anticorupție. Știrea de la Londra privindu-l pe fiul lui Vlad Filat (până acum singurul politician sacrificat, ritualic, pe altarul anticorupției) arată însă cât de mult se întrepătrund geostrategia cu corupția, cât de încurcate sun ițele și cât de ușor de influențat este politica din Republica Moldova.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Filat e din gruparea aia de dreapta, pro europeana, nu? Cei mai buni. Singurii buni.

  2. E o prostie afirmația că partidul „Șor” a izbutit rezultatul surprinzător (surprinzător pentru cine?) „cu voturile transnistrenilor aduși cu autobuzele”.
    Datele alegerilor sînt publice. Pe întreaga Republică Moldova Partidul Șor a avut 117779 voturi, adică 8,32%. Numai 2389 voturi dintre acestea au fost în secțiile speciale pentru alegătorii din Transnistria, unde partidul a avut 7,23% din voturi, adică mai puțin decît media națională.
    Oricum, e o treabă bună că Filat a fost tras la răspundere, chiar dacă asta a determinat campanii propagandistice de demonizare împotriva celui considerat răspunzător de asta, adică Plahotniuc. Vedem în Republica Moldova aplicată zicala „hoțul strigă prindeți hoțul!”. Toți acoliții lui Filat îl învinuiesc pe Plahotniuc.

  3. Articol f bun, succint, la obiect, ceva rar in Cotidianul. Autorul e bine documentat pe probleme de politica externa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.