BNR cere băncilor locale să nu ia credite subordonate la scadenţe mai mici de 5 ani

BNR obligă băncile-mamă să îşi ţină banii în România cel puţin cinci ani dacă vor să acorde împrumuturi subordonate subsdiarelor, potrivit unui proiect legislativ publicat pe site-ul băncii centrale. În plus, Banca Naţională menţionează că un contract de împrumut viabil nu va include clauze de rambursare anticipată a datoriei înainte de scadenţă.

Practic, prin această decizie, BNR obligă instituţiile financiare străine să parieze pe termen lung pe România. Proiectul legislativ mai conţine o serie de alte prevederi. De exemplu, totalul valorii acţiunilor preferenţiale pe durată determinată şi al capitalului sub formă de împrumut subordonat nu poate avea o pondere mai mare de 50% în fondurile proprii de nivel 1, reprezentând preponderent capitalul social.

La sfârşitul lui mai, datoria externă pe termn scurt era de 15,8 miliarde de euro, iar împrumuturile acordate de băncile-mamă subsidiarelor din România ocupau o pondere importantă. BNR precizează că primeşte comentarii legate denoul proiect până pe 20 august.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.