BNR: Interogările băncilor pentru posibili clienţi sunt de 10 ori mai puţine decât în 2008

Populaţia şi firmele rămân pesimiste când vine vorba de credite. Potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), în octombrie, băncile româneşti au realizat 103.000 de interogări pentru debitori potenţiali, sub nivelul din 2009 şi de şase ori mai puţin decât înaintea recesiunii, în 2008.

Băncile rămân precaute în privinţa clienţilor noi: acestea au realizat în octombrie 75.000 de interogări pentru monitorizarea portofoliului, adică analizarea stării clienţilor lor, arată datele BNR. Numărul monitorizărilor a scăzut faţă de lunile anterioare, când a fost chiar un vârf de peste 92.000, scrie money.ro.

În comparaţie cu 2008, băncile realizează în prezent de 10 ori mai multe monitorizări pe lună. Pe de altă parte, şi cererea de credite din partea populaţiei şi firmelor rămâne relativ redusă, pe fondul incertitudinilor din economie. Băncile au realizat în octombrie aproape 103.000 de interogări pentru posibili debitori la Centrala Riscurilor Bancare. Este chiar mai puţin decât media lunară din 2010, de aproape 132.000 de interogări. Nivelul este de şase ori mai mic decât cel înregistrat înaintea intrării României în recesiune, în octombrie 2008.

Pe de altă parte, instituţiile financiare nebancare par să câştige teren, deşi activitatea lor este mult mai redusă decât a băncilor. INF-urile au realizat în octombrie 11.200 de interogări pentru posibili clienţi, de cinci ori mai mult decât în decembrie 2009, de când BNR publică asemenea date. Statisticile băncii centrale se referă la finanţările de peste 20.000 de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.