Lovitură pentru cei care au credite

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a decis, în ședința de luni, majorarea de la 1,75% la 2% pe an a dobânzii de politică monetară. De asemenea, conducerea BNR a decis majorarea cu 0,25 puncte procentuale a facilităților de depozit și de creditare.

Potrivit unui comunicat, în şedinţa din 8 ianuarie 2018 Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât următoarele:
– majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;
– majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,00 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;
– Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Dobânda-cheie a mai fost setată la 2% pe an în perioada 1 aprilie – 7 mai 2015, după care s-a menținut, până luni, 8 ianuarie 2018, la 1,75% pe an.

Analiștii economici se așteptau la o majorare a dobânzii-cheie de către BNR în 2018, dar nu se așteptau ca această măsură să fie luată încă din ianuarie.

Majorarea dobânzii-cheie de către BNR, de la 1,75% la 2%, va avea ca efecte creşterea dobânzilor la credite, apoi – după o lună – creşterea dobânzilor şi la depozite, iar indicatorul ROBOR „se va duce în sus”, a declarat pentru Mediafax analistul economic Dragoş Cabat.

„Băncile comerciale vor majora dobânzile la credite, apoi şi la depozite, dar după o lună-două. ROBOR-ul o să se ducă şi el în sus, dar trebuie menţionat că această majorare a dobânzii-cheie este en efect al inflaţiei, nu e un generator de inflaţie”, a spus analistul.

Dragoş Cabat a mai spus că „era de aşteptat ca BNR să majoreze dobânda-cheie, în condiţiile în care inflaţia a dat semnalul că va urca, leul se depreciază, iar economia creşte mult peste potenţial”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. De parcă era vreo noutate că onor Banca Națională nu este altceva decât agentul electoral al băncilor străine din Colonie!

  2. Ați remarcat cumva dacă liderii maghiarilor anunță „autonomie” cam în aceleași perioade în care Isărescu anunță inflație și scumpirea creditelor ?

  3. Considerați și că se poate zice și că personajele din consiliul de administrație al BNR au „aliniat” dobânzile BNR la ROBOR ?

  4. Banca Nationala isi face datoria, face ce trebuie, toate preturile au crescut, nu mai poti cumpara o locuinta din cauza speculei. Economia privata merge prost din cauza destabilizarii economice creeata de guvernanti.

  5. Banca Nationala zisa si a ROMANIEI isi urmareste propria politica a MASONULUI SEF!!. Din pacate, interesele poporenilor si in general, ale multimii mute, nu-i intereseaza!!. Finantele mondiale si camarila masonica pot fi mandre de cum merge treaba-n Romanica!!. In plus nu au trebuit sa plateasca mai nmic!!. Implicarea in evolutiile financiar-economice ale BNR-ului sunt evidente si ar trebui sa fie chiar normale in conditiile in care ar actiona in interesele tarii, dar in situatia prezenta e vai de mama noastra si a guvernului. Oricare ar fi el, indiferent de orientare politica!. O singura solutie : mazilirea masonului sef si retragerea la Dragasani ( nu am spus Targoviste!) si tragerea BNR-ului in matca nationala!.

  6. Ar mai putea zice guvernatorul Isărescu că BNR are o „politică monetară” „proactivă”, câtă vreme pare mai degrabă „reacțională” ,pentru a nu îi zice „reactivă” sau „reacționară” ? Considerați totuși că ar fi indicate și niște „politici recreative” pentru „personaje” de pe la BNR ?
    Nefăcând guvernanții bine calculele pentru bugetele publice, așa după cum guvernatorul afirmă, considerați că s-au apucat „să acopere” din punct de vedere „nominal” „creșterile de venituri” anunțate ? Remarcați și că „mărirea inflației” „facilitează” încasări mai mari la bugetele publice ,din punct de vedere nominal ?

  7. Până retrage moneda veche din circulației considerați că BNR „mizează” pe „inflație” și datorită „excesului de monedă” în circulație ? Deci, puteți zice că BNR pune în circulație „monedă nouă” ,”semnificativ depreciată”, încă de la punerea în circulație ?

  8. de ce e lovitură că doar oamenii si societăţile nu se imprumută de la BNR. e lovitură pentru bănci care trebuie să ia credit zilnic de la BNR . dublă lovitură fiindcă si băncile care au obligaţiuni de stat cu dobândă mai mică ,ies in pierdere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.