Se scumpesc banii

BNR sancționează oficial politica fiscală a PSD

Consiliul de administrație al Băncii Naţionale a României a decis în ședința de pe 8 ianuarie majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an de la 1,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018. Mișcarea BNR vine în contextul unor aşteptări de creştere a inflaţiei peste estimări şi de amplificare a aversiunii investitorilor din cauza incertitudinilor tot mai mari privind politicile guvernamentale şi majorarea deficitelor. Dobânda-cheie staţiona la 1,75% din primăvara anului 2015. Rata dobânzii de referință este rata medie a dobânzii la care Banca Centrală atrage depozite de pe piața interbancară în cursul unei luni. Aceasta se folosește ca reper în cazul contractelor care prevăd ajustarea dobânzii. Măsura luată de către BNR duce, teoretic, la creșterea dobânzilor plătite de bănci la depozitele populației, dar și la cea a dobânzilor la creditele acordate de bănci. Astfel, cererea de credite din partea populației ar putea să se tempereze și în felul acesta consumul, principalul motor de creștere economică din ultimii ani, să urce într-un ritm mai scăzut. De altfel, consumul alimentat de diversele politici fiscale ale ultimele guverne (tehnocrat și PSD) a supraîncălzit economia, în condițiile unor investiții aflate la niveluri infime, iar creșterea aceasta este nesustenabilă, pe termen lung.

Majorarea dobânzii cheie va avea ca efecte creşterea dobânzilor la credite, apoi – după o lună – creşterea dobânzilor şi la depozite, iar indicatorul Robor „se va duce în sus”, a declarat pentru Mediafax analistul economic Dragoş Cabat. „Băncile comerciale vor majora dobânzile la credite, apoi şi la depozite, dar după o lună-două. ROBOR-ul o să se ducă şi el în sus, dar trebuie menţionat că această majorare a dobânzii-cheie este en efect al inflaţiei, nu e un generator de inflaţie”, a spus analistul. Cabat a mai spus că „era de aşteptat ca BNR să majoreze dobânda-cheie, în condiţiile în care inflaţia a dat semnalul că va urca, leul se depreciază, iar economia creşte mult peste potenţial”.

Senatorul liberal Florin Cîțu susține că BNR ar trebui să crească dobânda până la 4% în următoarele luni, ceea ce înseamnă un Robor de minim 4.25%. „Rata dobânzii de politică monetară, pentru a stabiliza economia, trebuie să fie mai mare decât rata inflației estimate. În acest moment rata inflației estimate este de 3.5%”, spune Cîțu. Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la nivelul de 2%, cel mai mic din 14 noiembrie 2017, potrivit datelor publicate BNR. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Motivația expusă pentru majorarea ratei dobânzii nu o mai crede nimeni. Sunt jocuri externe și interese străine de nevoile și emanciparea românilor. România nu mai are nici o pârghie economică care să o opintească în interesul propriilor cetățeni. Este o barcă fără vâsle fără cârmă si cu un echipaj amator pe o mare agitată continuu de cineva. BNR a primit de undeva ordin să se alieze corului anti PSD! În discursul ținut la sfârșitul anului trecut de Victor Orbán la congresul partidului cu care guvernează a subliniat la realizări că în anii de când a venit la conducerea țării a reuși ca Ungaria să dețină 51 procente din Sistemul Bancar, 51 procente din Resursele Energetice și tot atât din Mijloacele Media!!! Situație în care controlezi și moneda națională și prețurile și mercenarii ce prin madia manipulează, dezinformează, distrug încredere urmate de scăderea productivității și debandadă în instituții. Totodată a convertit în monedă națională creditele populației, a urnit economia ca toată lumea să găsească un loc de muncă dublând salariul minim pe economie în parelel cu excluderea de la ajutoare sociale a celor ce sunt apți de muncă pe criteriul că pentru banii ăștia nu merită să muncești, și în semn de solidaritate socială din 2018 se vor dubla pensiile. La noi domnul Guvernator al BNR a ajuns sa intre în urna Kövesi, Coldea, L. Orban, L. Stanciu, Dragnea, Tudose, Maior, Isărescu, etc… de unde la comandă este extras zilnic unul spre a fi aruncat ca un pui fermei de crocodili media.

  2. „A crescut consumul alimentat de diversele politici fiscale ale ultimele guverne (tehnocrat și PSD) a supraîncălzit economia, în condițiile unor investiții aflate la niveluri infime, iar creșterea aceasta este nesustenabilă, pe termen lung”etc.Lg.312 /28.iun.2004/în vig. de la 30.iul.2004 -Statutul BNR-Art.2-alin(3)”BNR sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor” .
    Obiectivul fundamental este „asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”.
    Cum s-a asigurat si mentinut stabilitatea preturilor, BNR stie, pt. ca nici nu s-au introdus bine masurile noi ca preturile au urcat vertiginos prin grija molurilor,companiilor,multinationalelor,
    ca de fiecare data, acestea anihiland practic orice masuri favorabile romanilor, desi sunt masuri f.favorabile si lor!
    Printre cele 5 atributii -politica de schimb de curs, inf.si autorizarea IMNurilor spoliatoare-camatarie LEGALIZATA , emiterea monedei, regimul valutar si are si”e) administrarea rezervelor internaţionale ale României”.
    Cresterea dobanzilor -concomitent cu a preturilor sunt de fapt replici date de capitalul strain impreuna cu BNR-Exista vreun calcul CU TEMEI JURIDIC pe undeva ? NU! Totul e scos din burta !Pe „baza” de politica de preturi-neoliberala a stapanilor dlui Isarescu !
    Art.2/3 al respectivei legi pe baza careia dl Isarescu si toti sunt platiti ca niste monarhi-BNR SPRIJINA POLITICA EC. GENERALA -CUM O „SPRIJINA”-DE FIECARE DATA ,o pune pe masa ,si ii face necropsia ?
    Niciodata in cei 27 de ani nu au fost NEPREJUDICIATE PRETURILE-sa se poata sprijini economia tarii ,de ex. prin INVESTITII ,AFLATE LA COTE INFIME ?Scumpiri „din burta””dobanzi si Robor” din BURTA,se poate ?Cui aduce profit adm. rezervei noastre „internationale” si pe ce TEMEI LEGAL rezerva NATIONALA a devenit „INTERNATIONALA”?

  3. In America dobanzile au crescut si urmeaza sa creasca. Desigur ca sa snactioneze politica fiscala a PSD !!! Daca nici asta nu-i propaganda de doi bani…

  4. Români, pregătiți-vă de impact și scufundare. Sau fugiiiiiți!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.