Boacăne și evenimente din viața serviciilor secrete importante

Nu ne-am propus să scriem despre viața amoroasă sau despre starea de sănătate a capilor serviciilor secrete din România. Nici despre activitatea acestora din presă și politică. În weekend, vă oferim detalii despre evenimentele cu cântec din viața marilor servicii secrete de pe glob.

Amantele generalului David Petraeus au vulnerabilizat C.I.A

Generalul David Petraeus, director al Agenției Centrale de Investigații, din septembrie 2011 până în noiembrie 2012, a fost nevoit să demisioneze după ce a devenit publică relația nepotrivită cu biografa sa, scriitoarea Paula Broadwell.

În vârstă de 41 de ani, Paula Broadwell este, din august 2012, locotenet-colonel în rezervă al U.S. Army. Anterior a lucrat pentru F.B.I., de unde s-ar fi retras, și a colaborat la News York Times, Boston Globe ș.a.

Comisia specială a Senatului pentru Serviciile de Informații a deschis imediat o anchetă, sesizându-se că prin discursurile publice ale amantei fostului director al CIA se scurg informații clasificate.

Saxby Chambliss, liderul republicanilor din Comisia senatorială pentru serviciile de informaţii, a declarat pentru “Time” că membrii Comisiei vor investiga legăturile generalului Petraeus cu ziarista car realiza biografia acestuia.

Chambliss a mai precizat că informaţiile apărute în mass-media, potrivit cărora Paula Broadwell ar fi dezvăluit date clasificate în timpul discursurilor publice, necesită derularea acestei investigaţii.

Un comentariu făcut de Paula Broadwell legat de atacul asupra Consulatului american din Benghazi stârneşte mari controverse. Scriitoarea, care s-a ocupat de biografia lui David Petraeus, a declarat că, în realitate, clădirea Consulatului acoperea şi o anexă a CIA folosită ca centru de detenţie.

Paula Broadwell: “Nu ştiu dacă aţi auzit, dar în anexa CIA erau ţinuţi câţiva militanţi libieni şi se crede că asaltul asupra Consulatului a fost o tentativă de evadare.”

CIA a negat ferm

Conform lui Chambliss, Comisia va organiza rapid audieri pentru a afla dacă Paulei Broadwell i-au fost furnizate informaţii clasificate şi a determina modul în care a intrat în posesia acestor documente, despre care se presupune că au fost descoperite de FBI pe calculatorul personal al acesteia.

Paula Broadwell pe coperta cărții biografice a generalului David Petraeus

Scandalul sexual al ex directorului CIA s-a extins și asupa comandantului trupelor de coaliţie din Afganistan, generalul John Allen, care a fost și el investigat de FBI. Motivul investigării generalului Allen, “legăturile necorespunzătoare” cu Jill Kelley, considerată rivala Paulei Broadwell, cea cu care fostul director al Agenţiei Centrale de Informaţii, David Petraeus, a avut o relaţie extraconjugală.

Rivalele Jill Kelly și Paula Broadwell

Concluzia care se vrea a fi impusă este aceea că Jill Kelley a jucat rolul amantei de serviciu a generalilor U.S. Army de la comanda trupelor din Afganistan și gelozia ei ar fi generat scandalul.

Adevărul poate fi și altul. Acești generali ai U.S. Army devin eroii opiniei publice și pot pune în pericol pozițiile unor lideri politici.

Jill Kelly a dezvăluit FBI-ului câteva volume de corespondență dintre generalul Petraeus și Paula Broadwell, dar a ieșit la iveală și relația sa cu generalul Allen.

General John R. Allen, Commander, International Security Assistance Force

Cu toate că generalul Allen va rămâne în funcţia de comandant al Forţelor de coaliţie din Afganistan, Panetta a afirmat că i-a solicitat preşedintelui Barack Obama să amâne numirea acestuia în funcţia de comandant al Forţelor americane din Europa şi de comandant suprem al Forţelor aliate ale NATO, poziţii pe care urma să le ocupe după confirmarea Senatului SUA. Panetta a adăugat că Obama a fost de acord cu solicitarea sa.

SERVICIUL RUS DE INFORMATII EXTERNE

Spionaj cu ”fantome”, documente de identitate false și legende de acoperire

Departamentul Contraspionaj din cadrul Oficiului Federal pentru Apărarea Constituției a transferat Procuraturii, în vederea instrucției judicare, iar Tribunalul din Stuttgart a început, la 15 ianuarie a.c., judecata unui cuplu de spioni, soț și soție, agenți legali (fantome) din legătura Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse.

Potrivit Procuraturii, cuplul de agenţi ai S.V.R., Heidrun şi Andreas Anschlag, arestaţi la data de 18.10.2011, în landul Hessen şi, respectiv, în landul Baden-Württemberg este acuzat de activităţi de spionaj în favoarea serviciului secret al unei puteri străine împotriva Republicii Federale Germania şi a unui stat membru al NATO.

Spionii au fost adusi clandestin în R.F. Germania, cu mai mulți ani în urmă, de către KBG, după o perioadă de naturalizare în state terțe, drept cetățeni austrieci de origine sud-americană, fiind susținuți cu documente personale false și biografii de acoperire (legendate).

SERVICIUL RUS DE SECURITATE A STATULUI – FSB

Riscuri mai mari, salarii mai bune

Salariul mediu al angajaţilor Serviciului Securității Statului al Federației Ruse a crescut cu 40-45%, ajungând la 50.000 de ruble (aproximativ 1.235 de euro). Majorarea privește ofiţerii cu grade inferioare și personalul auxiliar din cadrul structurilor de securitate a statului.

OFICIUL DE INFORMAȚII EXTERNE AL UNGARIEI

Misiuni noi, descoperirea conturilor de depozit offshore

Oficiul de Informaţii Externe (I.H.) din Ungaria susține prin operațiuni de informații secrete o decizie a Guvernului de la Budapesta privind descoperirea conturilor de depozit offshore, care au fost deschise la băncile din Elveţia de societăți comerciale şi persoane din Ungaria.

Noile misiuni ale Oficiului de informații Externe, descoperirea și investigarea fraudelor din spatele depozitelor offshore, au fost fost asumate public de Lazar Janos, ministrul responsabil cu coordonarea serviciilor secrete civile din Ungaria.

Lazar Janos a declarat că Oficiul de Informaţii Externe a obținut și deţine elementele în baza cărora se va putea solicita băncilor elveţiene lista conturilor bancare ale evazioniştilor maghiari.

Ungaria nu este singura ţară care, pe baza informațiilor obținute de serviciile secrete, investighează conturile deschise la bănci din Elveţia.

DIRECȚIA GENERALĂ PENTRU SECURITATE EXTERNĂ A FRANȚEI

Capacități sporite pentru mai mult spionaj economic

După multe decenii de “vid legislativ” în materia organizării și funcțiilor serviciilor sale secrete, Guvernul de la Paris a emis un decret prin care recunoaște public o parte din atribuțiile secrete, dar, totuși, de largă notorietate internațională ale spionajului francez.

Numele serviciilor din care este formată Direcţia de Informaţii (DR) a Direcţiei Generale pentru Securitate Externă (DGSE) au fost făcute publice pentru prima oara într-un decret guvenamental emis la 21 decembrie 2012.

Franța are dintotdeauna o reputație redutabilă în materie de spionaj economic, dar necesitățile prezente și viitoare de informații economice, tehnico-științifice și comerciale vor fi satisfăcute de o structură specializată adaptată noilor realități ale războiului economic mondial – “Departamentul pentru Informații Corporatiste”. Acest departament va procesa informațiile obținute de spionii Direcției de Operațiuni din afara Franței, dar va continua și acțiunile speciale “haiducești” ale celebrului “Serviciu 7”, de pătrundere și percheziționare în secret a camerelor de hotel ale delegaţiilor străine de oameni de afaceri.

Contraspionajul economic este adjudecat, pe de o parte, de către Divizia ‘K’ din cadrul temutului “R.G” – Direcţia Centrale de Informaţii Interne (DCRI). Și, pe de altă parte, de către Direcția Supravegherii Teritoriului (D.S.T.).

Divizia “K” îndeplinește, în principal, sarcinile de protecție materială și procedurală a resurselor și secretelor economice ale Franței, în timp de D.S.T. ține sub control intențiile inamicilor economici și investighează cazurile de spionaj.

SERVICIUL CONFEDERAL INFORMAȚII DIN ELVEȚIA (SRC) devalizat de informații secrete sensibile provenite de la C.I.A. și M.I.-6 în legătură cu terorismul

Un furt masiv de date care a avut loc la Serviciul Confederal elveţian de Informaţii (SRC) ar fi putut compromite informaţii ale CIA şi MI6, au precizat mai multe surse.

Potrivit anchetei inițiate de Ministerul Apărării, Elveţia a avertizat Statele Unite şi Marea Britanie că informaţiile furnizate de agenţiile din diferite ţări, destinate îndeosebi luptei împotriva terorismului, au fost furate de un suspect, (…) care lucra de opt ani pentru SRC şi a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

OFICIUL FEDERAL PENTRU APĂRAREA CONSTITUȚIEI

“Facem tot posibilul pentru identificarea persoanelor care se autoradicalizează acasă(…)”, “Ministrul de Interne a decis întreruperea supravegherii persoanelor din conduceerea Partidului de Stânga”

Afirmațiile din subtitltu aparțin noului președinte al Oficiului Federal pentru Apărarea Constituţiei (BfV) din R.F. Germania, Hans-Georg Maaßen, și a fost făcută, în ultima zi a luni ianuarie, la postul german de televiziune “Phoenix”.

Întrebat de jurnalistul Elmar Theveßen cât de bine trebuie să se pregătească Germania pentru a face față amenințărilor teroriste, îndeosebi, acțiunilor Al-Qaeda, președintele BfV a răspuns:

“Cred că trebuie să avem în atenţie o asemenea posibilitate. Consider că sarcina Oficiului este aceea de a avea grijă ca în această ţară să nu fie comis niciun atentat, de a furniza toate informaţiile necesare, pentru ca principalul nostru beneficiar, şi anume Poliţia, să fie capabil să aresteze astfel de persoane. Facem tot posibilul în acest sens, dar nu putem garanta un succes. Identificarea persoanelor care se autoradicalizează acasă, de pildă prin ‘Facebook’, este extrem de dificilă, este nevoie de intelligence, de surse specifice serviciilor secrete pentru a ajunge la aceste persoane şi a le descoperi în timp util (…).

Theveßen: Cum explicaţi decizia de a fi întreruptă supravegherea personalului din conducerea Partidului de Stânga (Die Linke) prin mijloace specifice serviciilor secrete? (…)

Maaßen: Decizia a fost luată de ministrul federal de interne şi, în opinia mea, este una bună. (…) Ministrul a dorit să clarifice faptul că vor mai fi supravegheate doar organizaţiile care sunt cu adevărat agresive cu ordinea fundamentală liberal-democratică. (…) Cred, de asemenea, că acesta este şi un semnal în direcţia faptului că Oficiul Federal pentru Apărarea Constituţiei trebuie să îşi stabilească priorităţile. Pe primele locuri în agenda sarcinilor noastre se află o serie întreagă de teme noi şi complicate, începând de la securitatea cibernetică şi până la combaterea spionajului, inclusiv a celui economic. Trebuie să utilizăm resursele limitate ale Oficiului acolo unde este cu adevărat nevoie. În opinia mea, priorităţile agendei de lucru a serviciului de informaţii interne sunt combaterea terorismului, contraspionajul, protejarea infrastructurilor critice şi securitatea cibernetică – şi nu supravegherea Partidului de Stânga (…)”.

SERVICII SECRETE ALE SCOȚIEI?!

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a inițiat crearea serviciilor de informaţii şi securitate separate de cele britanice

Premierul adjunct al Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat (28.01.2013) că aceste planuri vor fi aduse la cunoştinţa votanţilor la sfârşitul acestui an, însă nu a oferit detalii privind costul înfiinţării Agenţii de Informaţii Scotiene, determinând critici din partea Opoziţiei.

Opoziția a replicat imediat că înființarea unor servicii de informații și securitatea independente ar putea costa Scoţia mai multe miliarde de lire sterline. Cu toate acestea, dacă scoţienii vor vota în favoarea independenţei în cadrul referendumului din 2014, miniștrii Partidului Național Scoțian vor finaliza proiectul de creare a serviciilor de informații și securitate ale noului stat.

CENTRUL NAȚIONAL DE INFORMAȚII DIN SPANIA

Interceptările realizate de Centrul Național de Informații a diminuat costurile la facturile telefonice ale membrilor alianţei politice catalane “Convergencia i Unio” (CiU – Converge)

Liderii alianţei politice catalane ”Convergencia i Unio” (CiU – Converge) și-au avertizat membrii că au telefoanele mobile interceptate.

Autorul acestor interceptări ar fi Centrul Naţional de Informaţii (CNI), care elaborează un amplu raport cu privire la liderii alianţei naţionaliste din cauza schimbării strategiei secesioniste, adoptată de premierul Guvernului autonom catalan, Arthur Mas.

Principala temere a liderilor separatiștilor catalani nu este că serviciul secret spaniol ar putea descoperi informaţii ce vor putea fi utilizate într-un eventual “război murdar” împotriva referendumului privind aşa-numitul “drept de a decide”, ci că ar putea apărea contrafaceri cu privire la Arthur Mas sau la alţi lideri din structura de comandă a coaliţiei, deoarece orice referire în afara contextului ar putea fi interpretată eronat…

În consecință, separatiștii catalani au început să foloseasacă tot mai puțin telefonul mobil pentru discuții politice, ceea ce le-a redus considerabil și nota de plata.

Nota bene: Ai noștri politicieni nu se gândesc și ei la astfel de economii?!


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.