Boala care a omorât jumătate de Europă în trecut, recreată în laborator

Atunci când „Moartea Neagră” a ajuns în Londra, în anul 1348, aproape 2.500 de oameni au fost îngropaţi în East Smithfield, un cimitir care fusese construit special pentru victimele acestei plăgi. În prezent, oamenii de ştiinţă au reconstruit ADN-ul virusului care a provocat boala, după ce au extras din dinţii victimelor mai multe celule, scrie The New York Times, citat de antena3.ro.

Moartea Neagră este responsabilă pentru moartea a peste 100 de milioane de oameni din întreaga Europă, în numai cinci ani.

Moartea Neagră a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, despre care se crede că ar fi fost cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis.

Se crede că a izbucnit în Asia, răspândindu-se în Europa după anul 1347, unde a creat mare panică. Durerile îngrozitoare, transpiraţia şi frisoanele erau principalele simptome ale bolii.

Totuşi mai era ceva care îi deosebea pe cei care sufereau de ciumă de cei care aveau doar febră mare: în zona axilară, pe gât, şi eventual în zona inghinală apăreau nişte umflături pline cu puroi, numite „buboane”; la început erau de culoare roz, apoi purpurii,iar în final negre, putând ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice. În câţiva ani, între o treime şi o jumătate din populaţia Europei a murit. Mulţi care au trăit pe vremea când Moartea Neagră a bântuit Europa au crezut că a venit sfârşitul lumii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8553 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.