Boala ucigașă fără vaccin

Încă de la începutul anului, Nigeria a fost cuprinsă de o boală fatală. Febra Lassa este una dintre acele boli care poate crea epidemii periculoase, dar pentru care deocamdată nu există vaccin, scriu ziariștii de la BBC.

Febra Lassa nu este o boală nouă, dar epidemia actuală este fără precedent, boală răspândindu-se mai repede și mai mult decât a făcut-o vreodată. Mulți dintre medici sunt suprasolicitați, iar unii dintre ei chiar s-au infectat cu virusul și au murit. Boala mai este denumită și „febră hemoragică virală“, care poate afecta mai multe organe și poate distruge vasele de sânge din organism. Și este foarte greu de tratat.

Nu există teste de depistare

Cei mulți dintre oamenii care s-au îmbolnăvit au numai simptome ușoare cum ar fi febră, dureri de cap și o slăbiciune generală. Sau s-ar putea să nu aibă nici măcar una dintre aceste simptome. Totuși, în cazuri grave, poate imita o altă febră hemoragică letală, Ebola, cauzând sângerări nazale, orale sau din alte părți ale corpului. În mod normal, febra Lassa are o rată de mortalitate de 1%. Dar, în cazul epidemiei din Nigeria, se presupune că a depășit 20% în rândul cazurilor confirmate și suspectate, potrivit Centrului de Control al Bolilor din această țară.

Aproximativ 90 de persoane au murit până acum, dar numărul real ar putea fi cu mult mai mare, tocmai din cauza faptului că Lassa este greu de diagnosticat. Femeile care se îmbolnăvesc pe perioada sarcinii au șanse de 80% de a pierde copilul sau chiar de a-și pierde viața. În primele faze ale bolii este aproape imposibil de a o deosebi de alte boli comune cum sunt malaria și febra dengue. Pentru că nu există niciun test de depistare, singurul mod în care poate fi confirmat diagnosticul este analizarea probelor de sânge or a unei mostre de țesut în unul din puținele laboratoare specializate.

Număr de bolnavi neobișnuit de mare

Boala a fost identificată pentru prima dată în orașul nigerian Lassa în anul 1969, după o epidemie într-un spital al unei misiuni de salvare. De atunci, au mai fost semnalate cazuri în țări din Africa de vest cum sunt Ghana, Mali și Sierra Leone.

Această epidemie este îngrijorătoare de data aceasta din cauza faptului că numărul de cazuri este neobișnuit de mare pentru această perioadă a anului. Oficialii din sănătate încearcă să înțeleagă de ce. Epidemii pot fi influențate de anotimpuri și condițiile climatice, care afectează gazdele naturale ale virusului – șobolanul multimamat. Aceste mici mamifere sunt peste tot în Africa de vest, unde își crioesc simplu cale pentru a intra în case. O altă posibilitate ar fi că numprul mare de cazuri reflectă o sensibilizare a opiniei publice și oamenii au mers la medic. Sau este posibil ca structura virusului să se fi modificat.

Cei mai mulți se îmbolnăvesc de febra Lassa după ce au intrat în contact cu urină de șobolan, fecale, sânge sau salivă, prin mâncare, băutură ori chiar atingând obiecte contaminate din casă. Se poate transmite de la om la om prin intermediul fluidelor secretate de organism, ceea ce înseamnă că medicii și persoanele care intră în contact cu bolnavii fără echipament de protecție se pot infecta.

Perioada de incubare pentru Lassa este de până la 3 săptămâni. Oamenii de știință încearcă să afle dacă, la fel ca și Ebola, Lassa poate rămâne în organism și poate fi transmisă prin contact sexual chiar și după ce boala nu mai e. Nigeria are un sistem de sănătate puternic, obișnuit să aibă de-a face cu epidemii ca aceasta. Organizația Mondială a Sănătății colaborează cu autoritățile nigeriene, iar Marea Britanie a trimis o echipă de experți în Nigeria.

Măsuri de precauție

Cei care trăiesc în zonele afectate sunt sfătuiți să ia măsuril de de bază pentru a se proteja: să acopere găurile care ar putea permite pătrunderea șobolanilor în casele lor, să arunce gunoiul în tomberoane acoperite și să depoziteze mâncarea și apa în containere închise. Oamenii sunt sfătuiți să poarte mănuși de protecție când au grijă de cineva suspectat de febră Lassa și de a avea practici de înmormântare sigure.

În ciuda acestor măsuri, lupta împotriva Lassa – și alte boli infecțioase – este îngreunată de lipsa unor instrumente medicale eficiente precum teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri. Este posibil să se descopere un vaccin împotriva febrei Lassa – care ar reduce posibilitatea ca o epidemie să devină o urgență de sănătate la nivelmondial – dar ca și în cazul altor boli epidemice care afectează în principal țările mai sărace, progresele au stagnat. Dezvoltarea unui vaccin este un proces lung, complex și costisitor. Este un adevăr pentru bolile epidemice, unde un prototip de vaccin poate fi testat numai unde este o epidemie.

O nouă organizație, Coalition for Epidemic Preparedness Innovation, fondată în 2017 cu suport financiar din partea Wellcome Trust, guverne naționale și a Bill & Melinda Gates Foundation – speră să accelereze producția de vaccin. Lassaeste una dintre bolile de pe lista lor și se speră că unul sau mai multe vaccinuri ar putea fi gata pentru testare pe scară largă în următorii cinci ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

  1. Faptul ca are o populatie de peste 150 milioane locuitori, o economie care se dezvolta, atunci aici se intampla oarece razboaie civile, epidemii, s.a.m.d. !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.