„Bohemian Rhapsody”, 40 de ani ai unui mit muzical

Era în 31 octombrie 1975 când a ieşit primul single al celui de al patrulea album al formaţiei Queen, ce s-a bucurat de un fulminant succes. Piesa a fost inserată în toate concertele. Bohemian Rhapsody a fost chiar unul dintre primele videoclipuri realizate şi a fost pentru prima dată transmis de BBC în noiembrie 1975. Concertul a avut loc pe stadionul Wembley din Londra şi a fost transmis în întreaga lume de către Mondovision. Era un tribut adus lui Freddie Mercury.

Grupul Queen din Marea Britanie, format în 1970, a fost înfiinţat de May şi de Taylor sub numele Smile, cu Tim Staffel, solist vocal, Mercury nu s-a arătat interesat de colaborarea cu ei, fiind preocupat de lansarea discului single personal I Can Hear Music. Însă personalitatea lui Mercury a jucat un rol important în crearea imaginii şi a sound-ului propriei trupe, temperând înclinaţiile către heavy metal, orientând repertoriul către hard rock. După doi ani de repetiţii intense, cei patru îşi încheie studiile universitare, Mercury era diplomat în grafică şi design, May în astronomie, John Deacon în electronică, Taylor în biologie. Este lansat albumul de debut. Fără a oferi piese de clasament, discul este foarte bine primit de public, însă cu scepticism de critica muzicală.

Bohemian Rhapsody a fost lansată în cadrul albumului A Night at the Opera, din care a fost extrasă ca single.

În 1991, Mercury încetează din viaţă din cauza necruţătoarei boli SIDA. În acel moment în topuri se afla single-ul The Show Must Go On. În memoria lui Mercury, May, Taylor şi Deacon susţin un concert vizionat prin satelit de peste 1 miliard de spectatori, alături de George Michael, Annie Lenox, David Bowie… Inclusă pe coloana sonoră a filmului Wayne’s World, piesa Bohemian Rhapsody reintră în top.

Pianul la care cânta Freddie era acelaşi pe care l-a folosit Paul McCartney în Hey Jude. Piesa era formată din patru părţi, o baladă, un solo de chitară, opera hard rock şi o ultimă baladă.

Şase milioane şi jumătate de exemplare vândute imediat. Banii au mers în beneficiul copiilor bonavi. În Anglia au fost scoase imediat după moartea lui Mercury alte copii ale piesei, iar în America toate încasările au fost îndreptate către Magic Johnson AIDS Foundation.

Freddie era o persoană foarte complexă, deşi cu un suflet straniu, el pătrundea în inimile tuturor. ”Dar pentru asta lumea trebuia să-l asculte, apoi să dea o altă semnificaţie la ceea ce fiecare şi-ar fi dorit”, povestea Brian May. Altfel ar fi fost doar rime fără sens. După Lesley-Ann Jones, autorul biografiei lui Mercury, melodia Galileo, Galileo ar fi fost o declaraţie a homosexualităţii sale.

Controversatul extras pe single, Bohemian Rhapsody, ce a ocupat locul I nouă săptămâni consecutiv, era considerat de mulţi un kitsch. Dorinţa lui Mercury de a cânta operă este parodic pusă în practică în refrenul mamma mia, realizat prin suprapuneri de voci. În scurt timp, grupul Queen devine atracţia majoră a turneelor mondiale susţinute pe stadioane.

The Game este primul album în care Queen au folosit sintetizatorul şi singurul care a atins prima poziţie a topului american. Alte trei piese intră în clasament: Save Me, Play the Game şi Another One.

Efectele speciale au fost realizate în timpul înregistrărilor. A fost printre primele video-uri în scop promoţional, după ABBA şi Beatles.

Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor şi John Deacon în întuneric. SIDA, erezie, confesiuni, jocuri satanice, păcatul original. Patru regi ai muzicii cu umbre pe feţele lor. Astfel apar pe coperta discului. Queen 2 a fost inspirat de fotografia lui Marlene Dietrich.

Ar mai fi de notat faptul că Bohemian Rhapsody a fost prima melodie a formaţiei Queen care a ajuns în Top 10 în Statele Unite, iar în Anglia a fost pe primul loc timp de 9 săptămâni, un record în acel timp. În anul 2000 a fost numit în Regatul Unit ”cântecul secolului”, cel de al treilea single cel mai vândut. În 2004 a intrat în Grammy Hall of Fame, iar în2008, a fost votat cel mai frumos cântec de către milioane de iubitori ai muzicii din peste 40 de ţări.

Şi astăzi, această Rapsodie e vie. Au fost între timp numeroase reinterpretări, judecăţi. Bohemian Rhapsody vorbeşte despre un om care doreşte să combată războiul. ”Mamă, tocmai am ucis un om. I-am pus arma la cap, am apăsat pe trăgaci şi acum e mort”. Este considerată ca melodia cea mai misterioasă, cea mai frumoasă ”din toată eternitatea”.

La 40 de ani, Bohemian Rhapsody nu a încetat să ne emoţioneze chiar şi în cele mai diferite interpretări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.