Boli mai ușor de depistat datorită unei românce

Lia Stanciu, o româncă stabilită în SUA, lucrează la un sistem performant și ieftin care ar putea detecta și monitoriza bolile cauzate de înțepăturile de țânțari. Profesor la Universitatea Purdue din Indiana, SUA, Stanciu va dezvolta o tehnologie ce va preveni exploziile de boli precum Zika, febra Dengue și virusul West Nile, dar și consecințele lor devastatoare. Platforma tehnologică va fi mai ieftină decât actualele metode.

Stanciu spune că actualele metode de detectare a bolilor tropicale de acest gen necesită de cele mai multe ori mult timp, sunt scumpe și complicate. „Tehnicile de laborator care detectează virusurile nu sunt foarte eficiente și le cer pacienților să meargă la spital și să aștepte ceva timp pentru rezultate, ceea ce nu este întotdeauna posibil în țările în curs de dezvoltare“, spune aceasta. „Până când oamenii își dau seama că trebuie să monitorizeze și să țină boala sub control, este de multe ori prea târziu, iar epidemia poate să izbucnească. Vrem ca tehnologia echipei noastre de cercetători să fie prima care să poată detecta și monitoriza boala, astfel încât pot fi luate măsuri preventive pentru a evita sau diminua efectele devastatoare ale unei epidemii.“

Aparatul va funcționa printr-o rețea wireless cu consum redus de energie, baterii reîncărcabile de tip film subțire în combinație cu fotovoltaice cu film subțire pentru a furniza și colecta energie din mediul înconjurător, dar și pentru a menține funcționalitatea și performanța fără intervenție umană. Când o boală este detectată într-o mostră de la un țânțar, aparatul va trimite o alertă la oficialii din sănătate, atrăgând atenția asupra unei posibile amenințări.

Stanciu spune că echipa sa caută să obțină noi fonduri pentru a finanța dezvoltarea tehnologiei. „Suntem mulțumiți de această tehnologie care ne va îndeplini obiectivele și sunt gata să începem prototipurile. Fondurile ne-ar putea permite să dezvoltăm autonomia dispozitivului, astfel încât să fie acționat de la distanță. Bolile cauzate de țânțari sunt din ce în ce mai răspândite, iar noi credem că realizarea acestei platforme cu biosenzori care folosesc un cip pentru a detecta mai multe tipuri de virusuri cu un singur dispozitiv poate face o reală diferență în atenuarea și limitarea răspândirii unor astfel de boli și va ajuta oameni din întreaga lume“, a conchis Lia Stanciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.