Botezul Domnului – Boboteaza

Credincioşii prăznuiesc pe 6 ianuarie Botezul Domnului, denumit în popor şi Boboteaza, sărbătoare ce marchează sfârşitul sărbătoririi Crăciunului.

În primele secole, Botezul Mântuitorului în Iordan se sărbătorea împreună cu Naşterea Sa, pentru ca, începând cu secolul IV, cele două sărbători să fie prăznuite la date diferite, 25 decembrie, respectiv 6 ianuarie.

Venind din Galileea la Iordan, Hristos era necunoscut, mulţi fiind convinşi că Ioan este mai mare decât Iisus. Cu înfăţişarea sa deloc obişnuită şi prin viaţa sa de pustnic, Ioan atrăgea fără îndoială toată atenţia, în timp ce Iisus se comporta asemenea celor din mulțime:
„Şi când L-am văzut, nu avea frumusețe ca să ne fie drag” (Isaia 53:2).

Un singur om Îl cunoștea însă cu adevărat, Ioan Botezătorul, care, uitând de întreaga mulţime adunată în jurul apei, a arătat către Iisus şi a spus: „Iată Mielul lui Dumnezeu!” (Ioan 1:29). Ioan Îl recunoaște pe Hristos, dar nu cunoaște planul Său de mântuire şi îi spune atunci când îl vede încercând să îl oprească: “Eu am trebuință să fiu botezat de Tine și Tu vii la mine?”.

„Lasă acum, că așa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea”, i-a răspuns însă fiul lui Dumnezeu, care a intrat apoi în apele Iordanului. Şi când ieșea din apă, cerurile s-au deschis și Duhul lui Dumnezeu S-a văzut pogorându-Se ca un porumbel și venind peste El. Iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).

Începând cu Botezul Său, pe care l-a primit la vârsta de 30 de ani, Hristos iese din umbră şi începe să propovăduiască. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.

Astfel, Iisus primeşte botezul pentru a readuce Duhul Sfânt în creaţie, după ce omul îl pierduse prin căderea în păcat. Căci Hristos a intrat în apă nu ca să Se curățească pe Sine, ci ca să înece simbolic omul vechi şi să înceapă zidirea unui om nou.

„De nu se va naște cineva din nou, nu va putea să vadă Împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3:3)

Sărbătoarea de astăzi ne cheamă să trăim creştineşte şi să onorăm numele de creştin păzind legământul Sfântului Botez. La Botezul lui Hristos în Iordan ni se arată ființa trinitară a lui Dumnezeu, prin Botez ni se face cea mai mare descoperire – Sfinta Treime. În numele Sfintei Treimi se face botezul nostru şi este o parte a numelui de creştin. Prin botez noi suntem curățiți păcat, prin scufundarea în apă murind cu Hristos, iar prin ieșirea din apă fiind uniți cu El.

Dar nu este suficient să ne numim creştin „dreptcredincios”, botezat în religia creştină, având un nume frumos de sfânt, dacă faci toate relele, spune apostolul Pavel, ci trebuie să ne întoarcem la curăția fără de păcat în care ne-am îmbrăcat la botez.

“Dacă ne mulţumim numai cu Sfântul Botez şi ne vom lenevi la împlinirea celorlalte porunci, ne vom face necredincioşi”, spune Sfântul Efrem Sirul, care ne îndeamnă „să nu ne aflăm numai cu numele creştini, iar cu năravul păgâni, căci creştinătatea înseamnă să urmezi, după putinţă, lui Hristos. Hristos la nimic nu ne va folosi, petrecând noi în răutate şi păcat. Căci L-am auzit grăind astfel în Sfânta Evanghelie: „Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne! va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri” (Mt. 7, 21).

„Astăzi firea apelor se sfinţeşte…”, se arată în rugăciunea citită de Bobotează, înţelegând prin aceasta că harul lui Dumnezeu se pogoară în timpul slujbei de sfinţire peste apa pregătită din timp pentru acest lucru, Aghiasma Mare.

Creştinii ortodocşi pot lua pe nemâncate din Agheasma Mare în perioada 5 ianuarie – 14 ianuarie şi la recomandarea duhovnicului. Agheasma Mare este folosita în Ajunul Bobotezei la sfinţirea casele credincioşilor şi locuitorii acestora. Tot cu ea se stropesc si lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 508 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.