Cambridge Analytica a murit, trăiască războiul informațional

„Bucătarul“ lui Putin și „negustorul morții“

putin

La jumătatea lunii februarie, presa de mainstream din SUA relata despre cum Rusia a primit o dublă lovitură în Siria.

În primul rând, apăruseră dovezi că în Siria luptă mercenari ruși. Apoi, armata americană le-a dat o lecție dură acestor mercenari: circa 200 dintre ei au fost lichidați de aviația americană, în timp ce încercau să captureze o rafinărie apărată de aliații kurzi ai SUA. Ministerul Apărării și de Externe de la Moscova au răspuns printr-o serie de bâlbe, negând inițial, dar confirmând ulterior moartea mai multor cetățeni ruși în urma atacului.

Răul din Rusia poartă un nume

La câteva zile justiția americană punea sub acuzare 13 cetățeni ruși pentru influențarea alegerilor prezidențiale din SUA. Printre ei se număra Evghenii Prigojin, acuzat că ar fi patronat deja celebra „armată de troli“ a lui Putin, Agenția pentru Cercetarea Internetului de la Sankt Petersburg, fabrica de știri și conturi online false care „a purtat un război informațional împotriva SUA“, răspândind informații false despre Hillary Clinton. Totodată, presa americană relata că Prigojin ar fi finanțatorul mercenarilor din Siria, grupul Wagner, circa 2.500 de ruși, ceceni și militari de alte etnii din nordul Caucazului care luptă pentru pâna la 5.000 de dolari pe lună și pradă de război, în special petrolul sirian.

Răul venit din Rusia a mai căpătat un nume: Prigojin, „bucătarul lui Putin“, cel care se afla la închisoare în momentul prăbușirii URSS și care și-a creat un imperiu pornind de la un chioșc în Sankt Petersburg, de la o firmă de catering care a primit contracte importante din partea primăriei unde lucra Vladimir Putin la acea vreme. „Îi respect pe americani. Nu mă supăr că sunt pe lista acuzaților. Dacă vor să-l vadă pe dracul, atunci să-l vadă“, a spus Prigojin.

Un Prigojin american

Scandalul Facebook – Cambridge Analytica a pornit de la exploatarea informațiilor personale a zeci de milioane de utilizatori Facebook, a scos în evidență un „Prigojin american“. În urma scandalului amintit, Cambridge Analytica și Grupul SCL din care făcea parte (și care avea conexiuni cu guvernul britanic) s-au desființat. Însă directorii companiilor au preluat conducerea Emerdata, creată în toamna anului trecut, în spatele căreia se află Erik Prince, fondatorul celebrei companii de mercenari Blackwater.

Dacă Prigojin este „bucătarul lui Putin“, Prince este numit în SUA „negustorul morții“. După mai mulți ani, în trupele SEAL ale Marinei SUA Prince folosește o mică parte din averea de peste un miliard de dolari lăsată de tatăl său și înființează o mică armată privată, care ulterior câștigă contracte din partea poliției. Despre mercenarii lui Prigojin se scrie că se antrenează la o bază GRU din Krasnodar, mercenarii lui Prince se antrenau în Carolina de Nord. Cu timpul, aria lor de acțiune, prin contracte cu Armata SUA, s-a extins în Irak, Afganistan, Somalia. În 2007, mercenarii săi (mulți dintre ei indivizi săraci din țări asiatice) au fost acuzați de masacrarea a 14 civili în Irak, iar Prince s-a retras în zona regimurilor autoritare: a fondat firme de securitate în China (statul chinez este acționar la firma sa de securitate, potrivit Forbes), Emiratele Arabe Unite.

„Imperiile“ contraatacă

Publicații ruse precum Fontanka arată că Evghenii Prigojin a păstrat relații apropiate cu Putin. În SUA, președintele Trump a numit-o secretar al Educației pe nimeni alta decât Betsy De Vos, sora lui Erik Prince. Prigojin și-a trimis în Siria mercenarii și firma petrolieră Evro Polis; un acord cu regimul Assad stabilește ca 25% din producția câmpurilor petroliere eliberate de mercenari să revină rușilor. După alegerea lui Donald Trump, susținut de Erik Prince, acuzat în presa anti-Trump că a încercat să deschidă un canal de comunicare neoficial cu Putin, acesta din urma a revenit în SUA cu o propunere pentru Pentagon: înlocuirea contingentului din Afganistan cu circa 5.000 dintre mercenarii săi. Propunerea a fost refuzată de H.R. McMaster, consilierul pentru Securitate al Casei Albe. Acum, după înlocuirea lui cu belicosul John Bolton și venirea fostului șef al CIA Mike Pompeo în fruntea Departamentului de Stat, presa americană consideră că propunerea lui Prince va fi reevaluată.

După ce au luptat să privatizeze războaiele celor două mari puteri, Prince (noul stăpân al datelor Cambridge Analytica) și Prigojin (patronul „fermei“ de troli ai lui Putin) vor și privatizarea războiului informațional. Uneltele sunt oferite, cu sau fără intenție, de invenția lui Mark Zuckerberg și de cea a alter ego-ului său din Rusia, Pavel Durov (fondatorul rețelei VKontakte și al serviciului de mesagerie Telegram). Rusia și SUA se pregătesc astfel să lupte în Orientul Mijlociu până la ultimul cecen sau filipinez, iar în războiul informațional, până la cucerirea minții și sufletului ultimului rus sau american.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

4 Comentarii

  1. Marchievici draga, nu-nseamna ca-i musai ori sa scrii la comanda, ori sa lasi imaginatia sa-ti debordeze, dupa asa-zise „articole” de prin oficinele de propaganda mai mult ori mai putin autorizate ale SUA, wikipedia, inclusiv. Progojin asta (ce interes ai ori are, acuma, cineva, sa-l inventeze pe respectivul? Democratii americani, fiindca tipii se tzin de-asemenea putzuri ale gândirii), Prigojin asta, proprietar al unui lant de restaurante, dupa o copilarie ca dracu’-n Sankt Petersburg, cu maica-sa, fiindca de taica-sau analele nu vorbesc, l-o fi-ntâlnit si el, o data, pe Putin, care tot la Sankt Petersburg s-a nascut, si el. Ca-n rest, bucatar fiind, i-a-ntâlnit si servit si pe Chirac, presedintele Frantei (ori si el e pe lista neagra?) si pe George W Bush, presedintele SUA (si el ? ca multi troli de-ai lui Putin mai sunt în lume!) Plus ca, suflet slav, tipul a obtinut un contract guvernamental de miliarde pentru restaurante scolare si cantine ale institutiilor guvernamentale-n Rusia. Mare scofala, mare. Despre „Ucraina”, „Siria” si alte istorii de felul asta, cu personaje ubicui, în schimb, sa fim seriosi ! Americanii (ca tot protestantu’ maniheist) aveau nevoie de (înc-)o vânatoare de vrajitoare, ca-i plictisisera putinii ani de pace de la finele Razboiului Rece! acuma nefiind altu’! nefiind decât o joaca (de prost gust si pe banii contribuabilului) de-a bunii si raii, hotii si vardistii …

  2. Nu am citit acest articol- dar asta va pot spune: vazut documentar pe un canal de limba Engleza. Bucatarul lui la Kremlin are 23 de personae in subordine. Tsarul e cam pretentios la mancaruri: anumite scoici, etc. Bautura nu-asa 1/2 pahar de bere cel mult. Yeltin dadea pe gat dubla de vodka dintr’un vole.
    Putin insa- e mai exact ca un computer.

  3. Asa si!? Care este morala acestui text!? Autorul nu ne-o dezvaluie…lasandu-ne sa speculam…iata „speculatia ” mea: In istorie intotdeauna cei puternici s-au inteles peste capul celor slabi…asa si acum…doar nu credeti ca rusii si americanii se vor lichida direct …totul este doar un joc geostrategic de suma nula…doar cei prosti( ignoranti) nu vor ca sa priceapa asta.,.si slava domnului ca sunt destui si aici si aiurea in lume asta larga…

  4. Cam multe lucruri sunt exagerate,minimalizare,uitate in acest articol. Vada ca se aplica in continuare regula: 1) Publicarea in nestiinta a hartiilor primtte de la guvern,ambasade sau de la proprietarii publicatiilor,indiferent daca sunt reale sau nu,pastrand aceesi linie propagandistica. 2) In caz ca unii oameni au tupeul sa puna intrebari,fie sunt barati de pe site,sunt botezati troli platiti in Kopeici,anti romani. 3) Stirile importantte, daunatoare unor tari aliate sunt trecute cu vederea fiind inlocuite cu „oare cat ne costa pepenii vara asta”.Asta numiti voi ziaristica? Nimic nou prin Siria,Orientul Mijlociu,Europa,China si alte parti ale globului care au un impact asupra Romaniei sau si mai rau? Cum vreti ca romanul sa-si formeze o parere asupra evenimentelor daca nu spuneti nimic sau distorsionati mai totul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.