Mârlănia din televiziuni

politician-televiziune

Lumea s-o fi mirat de limbajul ofensator folosit de preşedintele-director al TVR, Doina Gradea, pentru că un reporter şi-a permis să-i pună anumite întrebări unui om politic. Lumea, în general, nu lumea din presa română, care ştie cum stau lucrurile, de multe ori din propriile experienţe.

Lumea care citeşte ziarul, ascultă radioul sau se uită la televizor nu ştie ori poate doar bănuieşte că îndeosebi la casele mai mari mârlănia este cam la fiecare colţ din redacţie, acolo unde se fumează, se beau cafele şi se bârfeşte. Cu unele excepţii, cu cât funcţia deţinută într-o redacţie este mai mare, cu atât gradul de mârlănie este mai ridicat. În televiziune, patronul ţipă şi-l înjură pe director, directorul zbiară şi-l face în toate felurile pe editor sau pe producător, editorul îl face albie de porci pe redactor, iar redactorul îşi descarcă nervii pe reporter. Interesul poartă fesul tot timpul, chiar şi atunci când afară sunt peste 30 de grade Celsius. Iar interesul politic sau de afaceri al patronului ori al directorului dictează politica redacţională. Direct spus, direct în limbajul din redacţiile de televiziune, cel pe care nu-l cunoaşte publicul larg, dar şi care poate fi reprodus, ordinele sună aşa: „Fă-l pe X!” şi „Las-o mai moale cu Y!”. Uneori, pentru ca editorul, producătorul, redactorul sau reporterul să nu îndrăznească să nu execute ordinul, acesta este însoţit de o înjurătură şi de ameninţarea că poate fi oricând zburat din post, că doar e plină strada de jurnalişti care caută de lucru. Se întâmplă astfel de lucruri fiindcă în posturi cheie au fost promovate toate ţopârlancele şi toţi ţopârlanii care ştiu să execute fără să crâcnească ordinele venite de sus, indiferent cine este sus, care nu dau doi bani pe oamenii din subordine, care sunt în stare să calce şi pe cadavre pentru a-şi păstra funcţia şi privilegiile care derivă din aceasta şi care cunosc faptul că-n altă parte nu se pot duce fiindcă nu ştiu să facă nimic decât să zbiere, să-şi arate frustrările, să bârfească şi colporteze minciuni sau jumătăţi de adevăr. Mârlănia se transmite de sus în jos căpătând diferite forme, iar acest lucru se poate vedea în unele ştiri, talk-show-uri şi emisiuni de divertisment.

Există această stare de lucruri din cauza zestrei genetice a jurnaliştilor, a mediului în care aceştia au lucrat, a importanţei pe care singuri şi-o acordă, dar şi din cauza sărăciei. Pe o piaţă media din ce în ce mai săracă în care locurile de muncă sunt tot mai puţine, lupta pentru supravieţuire, iar în unele cazuri pentru îmbogăţire, naşte monştri. Pe de altă parte, presa nu poate fi altfel decât societatea din care face parte şi pe care ar trebui să o slujească cu onestitate. Când societatea nu va mai fi dominată de mârlani şi de ţoape, atunci vom mai sta de vorbă. În cadrul unui talk-show civilizat realizat de o redacţie în care lucrează doar oameni cu bun-simţ, pregătiţi şi dedicaţi meseriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Sorin Avram 757 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Pai sunt dupa chipul si asemanarea grohaitoarelor din CNA,aia care-si dau cu parerea despre calitatea actului jurnalistic in timp ce sunt inregistrati vorbind fix la fel despre colegi.Si schimba repede stapanul pentru a ramane pe post…

  2. Bun articol! Felicitari pentru curaj. Stim si noi cititorii toate astea, dar din informatii venite mai pe ocolite, pe „scurse” ca sa parafrazez un termen jurnalistic.

    • Pai, Cotidianul e cel mai bun exemplu!
      V-ati schimbat de 1 an si ceva, FIX dupa ce PSD a castigat alegerile, se vede clar ca de la o vreme greu mai trece o postare care crtica PSD!
      Rusine!
      S-ar rasuci in mormant dl Ion Ratiu sa va vada!

  3. Este o televiziune publica (face parte din bunurile publice, nu ale partidelor care castiga alegerile), deci toate posturile ar trebui ocupate numai prin concurs, unul la care sa poata participa oricine are pregatirea potrivita pentru postul la care concureaza.

    • Prin concurs, sigur ca da, dar juriul sa fie compus numai din membri de incredere din PSD.

  4. Nu sunt de acord.Presa ar face bine sa ridice nivelul societatii in care traieste nu sa-l coboare dar se pare ca nu avem inca o presa adevarata mai intai presa trebuie sa-si ridice ea mai intai nivelul cu oameni cu o cultura larga si cu caractere puternice
    si patrioti si credinciosi daca se poate!Si asta nu e prea mult e doar nivelul NORMAL!

  5. Asta cu pierderea locului de munca este cea mai patetica scuza pe care am auzit-o. Intr-o lume cu granitele deschise in care dinamica muncii si reconversia profesionala au devenit norma, a-ti scuza lasitatea si lipsa de coloana vertebrala cu pierderea locului de munca este o chestie tipica miticilor mioritici obinuiti sa isi indoaie spinarea, nu sa stea drepti cu demnitate. Jurnalistii din Romania, care majoritatea gandesc cu stomacul si nu cu capul, au exact sefii pe care ii merita. TVR-ul este insa o institutie publica sustinuta din banii romanilor care platesc pentru profesionalism, respect si demnitate nu pentru vulgaritati si umilinte in fata politrucilor vremelnici ai zilei.

  6. D.LE AVRAM , D.TA AI VEUN ROL IN CENZURAREA OPINIILOR NECONVENTIONALE , LA ARTICOLUL DE MAI SUS ?

  7. Cand sa-mi zic ca, iata, o tema care nu ma pune in opozitie abrupta cu autorul, acesta o da in bara la…concluzii! In loc sa arate
    vinovatii starii de lucruri lamentabile din media, da vina pe poporul Roman manipulat in draci de Securitate. Zbirii din redactii si
    patronii lor sunt transformati,, ca-n basme din securisti in „capitalizti” dezumanizati, mai ceva ca in literatura proletcultista.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.